Військовослужбовець із ПЗРК збив над Старокостянтиновом російську ракету

Військовослужбовець із ПЗРК збив над Старокостянтиновом російську ракету
Тут і далі фото Сергія Дудая з сайту Старкон.City
  • Сергій Дудай родом із Волині. 

  • До війни він не знав, що в Україні є таке місто — Старокостянтинів. 

  • А в 2022-му став стрільцем-зенітником.

  • Під час масованої атаки боєць збив ворожу ракету. 

Сергій Дудай — 46-річний військовослужбовець. Він сам із селища Серхів Камінь-Каширського району Волинської області. До війни чоловік займався столярництвом.

А після повномашстабного вторгнення став стрільцем-зенітником 7-ої бригади тактичної авіації імені Петра Франка. Під час однієї із масованих атак волинянин влучним пострілом із ПЗРК збив російську ракету. Історію Сергія розповідає видання Старкон.City

“До війни я не знав, що є таке містечко”

Про початок війни Сергій дізнався від брата. Він вирішив, що піде захищати свою країну. Та мусив ще деякий час залишався вдома — доглянути матір.

Відео дня

Тож Сергій мобілізувався до Збройних Сил у квітні 2022 року. Після навчального центру потрапив у старокостянтинівський гарнізон.

— До війни я й не знав, що в Україні є таке містечко і така бригада. А тепер я тут! — зізнається Сергій.

У волинянина вже був військовий досвід. 27 років тому він служив у лавах Нацгвардії України. На початку травня 2022 він вже був у бригаді. З побратимами одразу склалися дружні стосунки.

— У нас більше лісів. Так, лісу тут мені не вистачає, але у вас більше річок. А люди однакові — щирі, справжні, ми ж усі українці! — ділиться Сергій. 

“Ракета взірвалася в повітрі”

Під час однієї із масованих ракетних атак росіян Сергій збив ворожу ракету над Старокостянтиновом. Це сталось 15 листопада 2022 року. Волинянин розповів як це було. 

— Час був… надверчір'я. Приблизно 16 година. Ми отримали координати. Через секунди ракета мала бути на зовсім близькому метражі. Часу на роздуми не було. Але у небі були наші літаки, і це зупиняло. Втім, за мить ми зрозуміли: літаки у іншому боці. Командир батареї Анатолій Панчук гукав: стріляй. Я виконав наказ. Через 12-15 секунд почув вибухи у небі. Земля була спокійна, не вібрувала. Це означало, що ракета взірвалася в повітрі, — згадує військовий. 

Він додає, що відразу й сам не вірив, що влучив у ціль. Натомість хвилювався, аби не постраждали люди. Згодом в одному із сіл Старокостянтинівської громади знайшли уламки ракети. А вже наступного дня командир батальйону підтвердив попадання у ціль.

Нагородили орденом

За його вчинок Указом Президента України від 24 січня 2023 року №34/2023 солдата Сергія Дудая нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

— За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня Дудая Сергія Миколайовича — солдата, — йдеться в документі. 

Вдома на військового чекають дружина Валентина та двоє дітей — 18-річна Яна та 14-річний Богдан. Нині ж Сергій Дудай, як і всі українці, чекає на Перемогу. 

— Потрібно дітей піднімати, про рідню піклуватися. Потрібно жити далі, жити у мирній спокійній рідній Україні. І такий день настане. Вже скоро! — впевнений захисник.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Віталій Українець

    Отримав однакову нагороду з учасниками Квартал-95.

    А що вони зробили для України?
  • Читач23

    Молодець, так тримати
  • Євгенія Давидюк

    Бережи Тебе та твоїх друзів воїнів Господь Бог.Повертайтесь живі та здорові із Перемогою до домівок.Щоб завжди при потребі ніколи небуло мімо завжди було у ціль.Молодець
  • Иришка Завала

    Дякуємо і низький уклін Вам 💙💛Захиснику нехай Ангел господній завжди оберігає Вас від різних недуг 🙏

keyboard_arrow_up