Волонтери “Карітасу” створили фільм про репресованого хмельничанина (ВІДЕО)

Волонтери “Карітасу” створили фільм про репресованого хмельничанина (ВІДЕО)
  • Олександр Грех відбув гітлерівські та комуністичні табори.

  • Про це розповів у фільмі.

  • Його презентували учням старших класів.

У Хмельницькому презентували фільм «У світлі воскреслої пам’яті. Грех Олександр». Це четвертий фільм про жертв політичних репресій, який створили волонтери благодійного фонду “Карітас” спільно з працівниками архіву. 

Показали його учням старших класів до Дня Героїв, який був учора. 

Олександр Грех народився 22 жовтня 1923 року в селі Терешівці біля Меджибожа. Чоловік пережив голодомор, війну та гітлерівські й сталінські концтабори. Про жорстоке поводження з політв’язнями, те, як їх морили голодом, постійно били й змушували важко працювати - розповів у документальній стрічці.

Відео дня

Олександра 1942 року відправили на примусові роботи до III Рейху. У місті Цвікау працював на заводі, де ремонтували паротяги. Наступного року його арештували й до 1944-го перебував у Дрезденському гестапо. 

В лютому 1945 року Дрезден за кілька годин вщент розбомбила англо-американська авіація. Тоді загинули 160 тисяч людей. 9 травня 1945 року Дрезден звільнили радянські війська. Олександр, через те, що вільно спілкувався німецькою мовою, став перекладачем у військовій комендатурі. Та в серпні його арештували знову, тепер контррозвідка «СМЕРШ». Його на 10 років позбавили волі “за зраду Батьківщині”. Він перебував у виправно-трудових таборах.

Дистрофія та інвалідність І групи - наслідки перебування на будівництві Рибінського водоймища. Голод, холод та важка праця супроводжували Олександра впродовж трьох років. Як він згадує, тоді важив 37 кілограмів. 

Далі були 7 років в Норильському таборі особливого режиму. Після 13 років заслання Олександр повернувся додому у рідне село. 

Далі чоловік працював бухгалтером цеху Хмельницького міськмолзаводу і навчався у 10-му класі вечірньої школи. Закінчив Львівський торгово-економічний інститут. Його відправили у Молдову. Там він працював заступником директора Тирновської міжрайбази Молдавсоюзу.

Одружився на студентці з Кіровоградщини та разом переїхали на Хмельниччину. Тут він працював на комбінаті «Хмельницькпромбуд» старшим інженером, а згодом і начальником відділу. 

Із 1983 року чоловік був на пенсії. У листопаді 2020 року волонтери Карітасу брали у нього інтерв'ю. Чоловік до останнього пам'ятав про страх, голод, знущання та тисячі смертей. У лютому цього року Олександр Грех помер й так і не побачив документального фільму про себе. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up