Чотири роки після: у Генпрокуратурі розповіли про хід розслідування розстрілу людей під хмельницьким СБУ

Чотири роки після: у Генпрокуратурі розповіли про хід розслідування розстрілу людей під хмельницьким СБУ
  •  За ці роки провели понад 300 експертиз, але до суду справу ще не довели. 
  • Наразі одностайної відповіді на питання, хто стріляв та звідки, у слідства немає.
  • За дивних обставин зникли головні докази у справі, але як запевняють правоохоронці, розслідування триває.

 

19 лютого 2014 року запам'ятається хмельничанам як день зради та смерті. Саме тоді мирна акція протесту містян перетворилася на трагедію, яка забрала життя двох людей - студента Дмитра Пагора та пенсіонерки Людмили Шеремет.

Люди прийшли до СБУ за поясненнями, але натомість отримали кулі. Стріляли по беззахисних мітингарів з центрального входу до приміщення. Дії правоохоронців сколихнули активістів і вони перейшли до радикальних мір. Тролейбуси біля воріт, понівечена бруківка, розбиті вікна, "коктейлі Молотова" та палаюча будівля - саме таким був штурм СБУ. Його наслідки - двоє людей загинуло ще семеро поранено.

І хоча пройшло чотири роки відповідей хмельничани так і не отримали, досудове розслідування подій триває по сьогоднішній день. Правоохоронці й досі не відповіли, від чиїх куль загинули двоє хмельничан.

Відео дня

Сьогодні, 20 лютого, начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк провів брифінг, під час якого він відзвітував про результати розслідування вбивств та інших злочинів під час Революції Гідності. Мова йшла і про події біля Хмельницького СБУ.

Як зазначив Горбатюк, дану справу розслідувала військова прокуратура Західного регіону. Кримінальне провадження ще у 2014 році відкрили проти керівника СБУ. Його навіть заарештовали. Але згодом справу закрили через відсутність доказів проти СБУшника.

"Розслідування прийшло до висновку про те, що постріл був начебто з середини прибудови, можливо кимось із протестувальників,"- наголосив генпрокурор.

Та після проведення понад 300 слідчих дій, експертиз, які спростовують те, що постріл був з прибудови, можна говорити про те, що стріляти могли з середини приміщення СБУ, зауважив Горбатюк.

"Маємо ще таку критичну та недопустиму ситуацію - були вилучені дві кулі, якими було вчинене одне поранення та одне вбивство. Потім вони зникли зі слідчого підрозділу. Місце знаходження куль не встановили. І це ускладнює розслідування, але воно не зупинилося," - зауважив Горбатюк.

(Про справу штурму Хмельницького СБУ йдеться після 20:45)

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up