Стрес-тест для Хмельницького політикуму (матеріал Хмельницької обласної ГО «Акцент»)

Стрес-тест для Хмельницького політикуму (матеріал Хмельницької обласної ГО «Акцент»)
  • Кому довірятимуть подоляни якщо «завтра війна».
  • Хмельницька обласна ГО «Акцент» завершила проєкт 5х5х5, в якому 5 політичним флагманам регіону було поставлено 5 запитань, з відповідями до 5 речень.

Опитування розпочалось одночасно з нарощуванням збройних сил РФ біля кордонів України, тобто це був своєрідний тест на патріотизм. Метою проекту було з’ясування особистих позицій політиків перед загрозою зовнішньої агресії, в певному відриві від офіційних позицій політичних сил, які представляли інтерв’юери.

В процесі відбору кандидатів тих, хто долучився до відбору партійних «праймеріз», просили зважати на можливість іноземної збройної інвазії, що певним чином вплинуло на вибір аудиторії – 4 чоловіка і лише одна жінка. Біля фотографії при кожному інтерв’ю буде невеличка ремарка – головна ознака, за якою подоляни зробили свій вибір на користь того чи іншого обранця під час вірогідної військової кризи. Нажаль, міський голова, з невідомих причин, не взяв участь в опитуванні, попри те що він є публічною особою і питання не містили провокаційного контексту. Чи це був острах перед російськими танками чи це небажання співпрацювати з непідконтрольними йому мас-медіа – читачі вирішать самі.

Оксана Бочкарьова «Слуга Народу»
"У випадку війни хмельничани довірятимуть фаховому лікарю, енергійному і харизматичному"
  1. Що на Вашу думку є найбільшою проблемою Української Державності.
    - На сьогодні важливою проблемою нашої державності, на мою думку, є насамперед домінування в економіці інтересів олігархічних груп, які як «ракова пухлина» руйнують нашу державність. Коли вирішиться ця проблема, то ми зможемо швидше розвиватись за умов справедливості та рівності.
  2. Які б кроки Ви б зробили першочергово, якщо матиме право на законодавчі ініціативи?
    - Важливо говорите про те, що багато чого вже зроблено командою Президента, серед важливих - це зняття депутатської недоторканності, особисто я б сприяла б збільшенню власного виробництва: газу, нафти, важкої промисловості, адже саме це є ключовим для заможності нашої країни. Ми багата країна і маємо усі можливості бути на рівні з потужними країнами-виробниками.
  3. Ваше ставлення до Україно-Російського конфлікту та тимчасово окупованих територій?
    - Моя позиція є незмінною та беззаперечною. Росія на сьогодні – ворог, Донбас та Крим – це території України. Ми мусимо дипломатичним шляхом повернути собі власні території й давати збройну відсіч, коли наші «сусіди» будуть відкривати вогонь. Нехай повернуть нам наші території, а ми собі розберемось самостійно, що і як робити в середині країни.
  4. Яке надбання у своєму житті Ви вважаєте найголовнішим?
    - Для кожної людини та для мене особисто найважливішим надбанням є моя сім’я.
  5. Які політичні рішення для Вас були найскладнішими, чим Ви найбільше пишаєтесь у своєму політичному житті?
    - Навіть маленьке рішення, може дати вагомий та крутий результат для однієї чи групи людей. Маю досить невеликий досвід роботи в обласній раді, але вважаю важливим та водночас найскладнішим рішенням щодо забезпечення киснем лікарень під час коронавірусу. Як для лікаря, так і політика – це на сьогодні є важливе та ключове завдання.
Іван Гладуняк,, «Солідарність»
"У випадку війни хмельничани довірятимуть досвіду та вмінню знаходити шляхи вирішення найрізноманітніших проблем"
  1. Що на Вашу думку є найбільшою проблемою Української Державності?
    - Найбільшими проблемами для нашої держави є війна на Сході України та соціально‐економічні проблеми: зростання цін, низький рівень зарплат і пенсій ,високі комунальні тарифи
  2. Які б кроки Ви б зробили першочергово, якщо матиме право на законодавчі ініціативи?
    - Вдосконалення антимонопольного законодавства та роботи Антимонопольного комітету. Великі земельні латифундії, монополії, концентрація власності в маленької групи людей - головна причина сьогоднішнього стану нашої економіки. Зміни в Земельний кодекс. Приватна власність на сільськогосподарську землю повинна обмежуватися (не більше 3 тис. га). Концентрація с/г землі для холдингу – не більше 30 тис. га.
  3. Ваше ставлення до Україно-Російського конфлікту та тимчасово окупованих територій?
    - Це не конфлікт, а війна між Україною і Росією. Російські війська окупували Крим та частину Донбасу. Хочуть, щоб ми знову були частиною імперії. Повністю підтримую дії наших військових та добровольців, які захищають нашу країну від ворогів.
  4. Яке надбання в своєму житті Ви вважаєте найголовнішим?
    - Робота на Хмельницькій атомній електростанції та пускові роботи на першому енергоблоці. Більше 11років працював міським головою Нетішина. Було зроблено багато для вдосконалення інфраструктури міста та покращення життя мешканців. Побудовано багато житла, дитячих садочків, велику школу та пологове відділення лікарні. Суттєво покращили благоустрій міста та стан автомобільних доріг.
  5. Які політичні рішення для Вас були найскладнішими, чим Ви найбільше пишаєтесь в своєму політичному житті?
    - Три дні серпневого путчу 1991 року стали останньою спробою законсервувати Радянський Союз у тому вигляді, в якому він існував майже 70 років. Я тоді працював міським головою і Нетішинська міська рада, як і інші українські громади не підтримала організований  «Державний комітет з надзвичайного стану» (ГКЧП – російська абревіатура). Почався розпад Радянського Союзу. Я вдячний долі, що мав можливість бути учасником такої події, як розпад СРСР та проголошення незалежності України. Ніколи не шкодував, що в 2004році підтримував Віктора Ющенка та Майдан, а в 2013-2014рр. Євромайдан та Революцію гідності. Я прихильник європейського і демократичного розвитку України.
Іван Гончар «Сила і Честь»
"У випадку війни хмельничани довірятимуть досвідченому політику, здатного до компромісу не втрачаючи власних позицій, підприємливому та принциповому"
  1. Що на Вашу думку є найбільшою проблемою Української Державності?
    - Втрата українцями людяності, в широкому сенсі. Особистий успіх майже цілком підмінив собою радість від спільних досягненнь, а це, в часи важких випробуваннь, загрожує внутрішній єдності нації. Коли в нагороджують непричетних, а карають невинних, коли між народом та його «слугами» провалля в доходах – важко розраховувати на тотальний патріотизм. Те, що заздрість і рвацтво, а не доброзичливість і взаємодопомога панують в нашому суспільстві, на мій погляд, і є головною проблемою внутрішньої політики держави. Людяність повина бути головним дороговказом для влади, і лише тоді ми повернем нації єдність і здобудемо Перемогу!
  2. Які б кроки Ви б зробили першочергово, якщо матиме право на законодавчі ініціативи?
    - Законодавство та його виконання є найбільшою проблемою Української державності. Повна або часткова імплементація цілих блоків законів з запозичених іноземних правових практик не завжди відповідають Конституції України. Необхідно провести повну ревізію правового поля: впорядкувати статті законів, які взаємовиключають одне-одне та привести всі кодекси у відповідність до Конституції України. Також, вважаю за необхідне законодавчо «прив’язати» всі зарплати та винагороди чиновникам до мінімального прожиткового мінімуму з адекватними, а не позахмарними коефіцієнтами. Не зайвим було б вдосконалити і деталізувати законодавство в частині персональної відповідальності посадовців за негативні наслідки, які відбулись в наслідок діяльності чи бездіяльності чиновників.
  3. Ваше ставлення до Російсько-Українcького конфлікта та тимчасово окупованих територій?
    - Для мене – це війна за Соборність та Незалежність України з Євро-Азійськими інтервентами. Нехай не миттєво, але неодмінно Україна, спільно з нашими Євро-Атлантичними союзниками переможе ординців. Буде повернуто і Крим і нинішнє ОРДЛО під жовто-блакитний прапор і попереду нас ще очікуватиме тривала і наполеглива праця для відновлення виробничого і людського потенціалу постраждалих від окупації територій. Це боротьба за демократію, яку ми спільно повернемо на всю Україну в межах 1991 року – чого б нам це не вартувало. Головне – не грести всіх під один гребінець – покарання повинно бути об’єктивним і розповсюджуватись тільки на доведених винуватців, адже демократія не існує без верховенства права!
  4. Яке надбання в своєму житті Ви вважаєте найголовнішим?
    - Сім’я та традиції за якими живе наша родина. Ми з дружиною виховували козаків, а не паничів! Найкращий імунітет від життєвих негараздів це вміння розуміти потреби людей та здатність до наполегливої праці. Коли дитина небайдужа до чужого болю, може підмінити будь-якого працівника в своїй справі, вміє бути вище дріб’язкових принципів та допомагає тим, хто хоче «пробитися по життю» - це успіх: і як батька і як фахового педагога. Якщо в сім’ї шанується честь і гідність та панує працелюбність та взаємоповага – хіба можна просити у Бога чогось більшого?
  5. Які політичні рішення для Вас були найскладнішими, чим Ви найбільше пишаєтесь в своєму політичному житті?
    - Політика для мене – це постійне балансування важелями впливу для забезпечення невпинності процесу обслуговування населення. Кожне звернення до  мене, як до голови Хмельницької обласної ради, не залишилось без уваги. Здатність, не зраджуючи переконанням, шукати і знаходити компроміс з будь-якими опонентами, вміння винести ідеологічне протистояння за стіни облради, якщо це заважає ефективному вирішенню загальних проблем громади вважаю своїм найкращим політичним досвідом. Не боятись працювати в умовах  стресу, боротись і перемагати навіть якщо на початку тебе підтримує лише меншість – моя найкраща політична практика. Не відступатись від правди – чим би не спокушали – моє головне політичне кредо.
Сергій Яковлєв «Батьківщина»
"У випадку війни хмельничани довірятимуть молодим і перспективним політикам, патріотам з чистими намірами і бажанням працювати на результат"
  1. Що на Вашу думку є найбільшою проблемою Української Державності?
    - Не всім народам та національностям пощастило мати свою Державність, нажаль ми не цінуємо те що досягали великими  людськими втратами наші предки в минулому та захищають сучасники. Можливо ми ще не зрозуміли, що державність для нас є найбільшим досягненням та засобом збереження та розвитку нашої нації.
    Перша з проблем нашої Державності – відсутність  абсолютної єдності українського народу Де б ми не жили, - на півдні чи півночі, на Закарпатті чи  на Луганщині,  ми в першу чергу маємо відчувати себе громадянами України, єдиної і неподільної.
    Не менш значущою проблемою є також хибне уявлення українського народу про устрій власного матеріально-духовного буття, а також заперечення значущості власного внеску в нього. Роль кожної особистості у подоланні проблем є надважливою, адже розв’язання будь-яких проблем є успішним лише тоді, коли кожний починає їх долати на своєму рівні: говорити українською, не смітити, на давати хабарів, вимагати від влади виконання її функцій тощо.
  2. Які б кроки Ви б зробили першочергово, якщо матиме право на законодавчі ініціативи?
    - Першочерговими кроками у законодавчій сфері має бути розв’язання проблем, які мають значення для кожного українця. Тому, мої ініціативи були б пов’язані з законодавчим врегулюванням цін на енергоносії для населення, ми маємо вдосталь ресурсів, але нажаль влада не вміє чи не спроможна ними раціонально розпоряжатись. Також це звичайно продовження спеціального мораторію на продаж земель сільськогосподарсього призначення, ніхто не розуміє скільки спекуляцій та яких втрат понесе Україна при реалізації ринку землі. Ми вже втратили 7% території, а ставимо під ризик близько 70%. Вже є факти і навіть в нашій області, коли за кошти країни-агресора здійнюються операції по підготовці до скупки землі.
    Особлива увага має бути зосереджена на законодавчому удосконаленні системи освіти та охорони здоров’я.
  3. Ваше ставлення до Російсько-Українcького конфлікта та тимчасово окупованих територій?
    - Війна на сході – це не конфлікт, а повномасштабна війна, розгорнута  країною-агресором, щоб знищити  Незалежну Україну. Відтак постановка питання «про конфлікт» – недоречна, ця агресія створила внутрішні та зовнішні ризики для суверенітету нашої держави.
    Жахливі наслідки цього жорстокого військового втручання не тільки у тому, що ми втрачаємо саме цінне – життя наших людей. І навіть не в тому, що захоплені наші території і знищена економіка цілих регіонів. Гостре занепокоєння викликає й те, що у цей період ми особливо вразливі (політично, економічно тощо) для інших зовнішніх суб’єктів. Тому, якомога скоріше припинення цього уразливого стану – питання національної безпеки, а отже, - питання кожного, необхідно розпочати з того, що називати речі своїми іменами: це не Україно-Російський конфлікт, це повномасштабна війна, розгорнута країною-агресором для знищення Незалежної України.
  4. Яке надбання в своєму житті Ви вважаєте найголовнішим?
    - Щодо головного надбання у житті, то  у моєму віці ще зарано підбивати підсумки, хоча і багато вже досягнув, але і в той же час - ще все попереду. Проте є події, які дають сили та надихають мене на  активну громадську  діяльність і спонукають  боротися. Це – створення родини. Ми повинні кожного дня ставити  собі запитання: в якій країні житимуть наші діти? Що ми передамо їм у спадок? Зобов’язанні докласти всіх зусиль, щоб Україна була європейською державою, рівною серед рівних, з реальним верховенством права, належним соціальним захистом для людей, гарантовано гідним рівнем життя для кожного.
  5. Які політичні рішення для Вас були найскладнішими, чим Ви найбільше пишаєтесь в своєму політичному житті?
    Для мене вкрай складними є рішення, які я змушений приймати у форматі вибору «з двох зол – найменше». І я дуже пишаюсь, коли у своїй політичній та громадській діяльності мені вдається знаходити варіанти і приймати рішення за межами цього шаблону.
    Найскладнішим моїм політичним рішенням, але водночас яким я  стурбовано пишаюсь є покладення на мене обов’язків керівника Хмельницької обласної організації ВО «Батьківщина» – опозиційної партії з двадцятирічним досвідом. Це дуже велика відповідальність, адже партія, осередок якої лише на Хмельниччині, нараховує понад тридцять тисяч членів та має представництво в усіх радах є командою однодумців. Керівництво обласною партійною організацією вимагає командного підходу та реалізації управлінських рішень на засадах компромісу, поваги до кожного члена команди та до кожного нашого виборця.

Від імені Хмельницької обласної ГО «Акцент» щиро дякую всім учасникам цього проєкту і тим, хто взяли участь в опитуванні і тим, хто відповів на наші питання і тим, хто не відповів (відсутність відповіді – теж відповідь). Сподіваюсь, що ті тези, які озвучили політики зможуть допомогти потенційним виборцям визначитись з симпатіями, в майбутньому під час голосування. Патріотизм не повинен бути суто декларативним і передвиборчим, а бути постійною життєвою позицією, особливо перед обличчям безпосередньої небезпеки для Соборності та Незалежності України.

З повагою, голова Хмельницької обласної ГО «Акцент» Максим Моргун

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up