“Зараз жінку за кермом можна побачити частіше, ніж чоловіка”: як хмельничанки готуються стати водіями

“Зараз жінку за кермом можна побачити частіше, ніж чоловіка”: як хмельничанки готуються стати водіями
  • 28 жовтня всі працівники автотранспорту святкують День автомобіліста.
  • В 2018 році вперше водійські права вже встигли отримати 5533 хмельничан. Більша половина з них - жінки.
  • Журналісти vsim.ua відвідали тренувальний майданчик Сервісного центру МВС і побачили, як навчаються водінню.

Сьогодні, 28 жовтня, професійне свято кожного автомобіліста та працівника сфери обслуговування автотранспорту. На сьогодні, уявити своє життя без автомобіля просто неможливо. З початку 2018 року у Хмельницькому вперше стали водіями 5533 особи. Замінили права - 7703. Щодня у Сервісному центрі МВС близько 50 осіб отримують водійські права, більшість з них - жінки.

- У нас з кожним роком все більше і більше бажаючих отримати водійські права. В основному, це жінки, дівчата після завершення школи, одразу виповнилося 18, і приходять в автошколу, щоб вивчитися, складають іспити у нас в Сервісному центрі і отримують права, - розповідає начальник регіонального сервісного центру МВС у Хмельницькій області Володимир Заболотний.

Журналісти vsim.ua відвідали тренувальний майданчик Сервісного центру МВС та на власні очі переконалися, що вислів “Жінка за кермом, що мавпа з гранатою” - ніщо інше як міф.

Відео дня

На тренувальному майданчику ми побачили три машини з різних автошкіл Хмельницького. І в кожній за кермом сиділа саме жінка. Тут дівчата відточували свої навички маневрування, вчилися виїжджати на естакаду, меневрувати змійкою, заїжджати в імпровізований гараж. Одна машина якраз завершила своє тренування і вже залишала місце тренування. Тому поспілкуватися кореспонденту вдалося лише з двома дівчатами.

Учениці розповіли, що вже майже завершують своє двомісячне навчання, тому за кермом почуваються впевнено та вже готові стати повноцінним учасником дорожнього руху по вулицях Хмельницького.

Марія, 20 років

- Я з дитинства хотіла сісти за кермом та бути водієм. Крім цього у наш час - це необхідність. Зараз жінку за кермом можна побачити частіше ніж чоловіка, розповідає дівчина. Я вже другий місяць навчаюся, вже завершую. Перші уроки за кермом - це була паніка. З першого разу навіть не рушила. На тренувальному майданчику сервісного центру була вже тричі. Не все виходить з першого разу. Найважча то естакада. В місто також уже виїжджала неодноразово. Найваще - це світлофори та перехрестя. Основне - це перебороти свій страх. Вже себе впевнено відчуваю за кермом. Інструктор вже більше мовчить, не підказує, вже саме керую.

Ольга, 29 років

- В мене чоловік автомобіліст, іноді виникає потреба його підмінити за кермом, томи спільно вирішили, що пора і мені приєднатися до лав автомобілістів. У нас досить злагоджений процес навчання. Ми з інструктором попередньо обговорюємо  план наших дій на урок. Водій пояснює, як то все має бути, тоді ми практично виконуємо цей урок, він дає свої рекомендації, робить зауваження, а в кінці уроку він ставить на м оцінки. Ми аналізуємо, що вийшло, а над чим ще потрібно працювати. У нас три-чотири уроки на тиждень. Тренуюся вдруге на майданчику Сервісного центру МВС. Спочатку було боязко, щоб вписатися, вирівняти машину. Нас вчать бути вправними на дорозі, щоб потім не виникало проблем під час руху у повсякденному житті.

У середньому, на практичні заняття з інструктором вони витрачають по 1,5 години в день. На машини в автошколах своя черга, тому записуватися потрібно заздалегідь. Іноді трапляється, що учениця може потрапити за кермо всього два рази на тиждень, але переважно дівчата тренуються не менше 4 днів.

На перших заняттях їх вчать на власних тренувальних майданчиках автошкіл, потім вони мають кілька тренувань на майданчику Сервісного центру МВС, їздять з інструктором за місто та вчаться кермувати на трасі, і вже, наостанок, коли мають певний багаж умінь та відчувають себе впевнено за кермом, дівчат допускають до занять по місту.

Чи відрізняється навчання водійському ремеслу жінок від навчання чоловіків та хто швидше засвоює практичну програму журналісти запитали у інструктора однієї з державних автошкіл Хмельницького.

Петро Володимирович, інструктор

- Я вам скажу, що в роботі інструктора без витримки нікуди. Люди приходять різні, до кожного потрібен свій підхід. Потрібно до кожного бути уважним і терплячим. Сам за кермом я вже 35 років. З них уже 7 як навчаю інших вміло водити авто. Найбільша проблема на дорогах - це ті “евробляхи”, яких дуже багато розвелося по місту, і які впевнені, що в разі чого, їх не знайдуть, і все минеться, то ганяють по місту як хочуть. Навіть до аварійних ситуацій. Дівчата наші лякаються, втрачають пильність. Тому ми стараємося вчити, що якщо вона сіла за руль, то має бути впевненою. Пояснити, підсказати, щоб вона сама потім рухалася сміливо по місту, ось наше завдання як інструкторів. Весь час говорю “вона”, бо зараз у нас навчається і отримує посвідчення водія більше дівчат ніж хлопців. Я скажу, що дівчата серйозніші і наполегливі. В кожної є своя ціль, чи довести комусь хоче, що зможе, чи ще щось, тому прислухається. І, до речі, частіше з першого разу здають на права саме дівчата.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up