Хмельницький без маршруток: про ідею з народу і позицію влади

Хмельницький без маршруток: про ідею з народу і позицію влади
Фото із архіву vsim.ua.
  • Хмельничанин Микола Гоцалюк створив петицію із закликом відмовитися від такого громадського транспорту, як маршрутка.
  • За день електронне звернення набрало більше 100 підписів із 500 необхідних.
  • Подібні петиції громади вже підтримали в деяких містах України.
  • А яка позиція хмельницької влади, дізнавався журналіст vsim.ua.

“Відмова від маршруток” - петиція до Хмельницької міськради з такою назвою була зареєстрована в понеділок, 16 квітня. Хмельничанин Микола Гоцалюк закликає місцеву владу розпочати процес переходу від малих автобусів на більш зручний транспорт. Його ідея поки знаходить підтримку серед хмельничан. Лише за перший день петиція зібрала 110 підписів із 500 необхідних.

“Міські пасажирські перевезення знаходяться в жахливому стані. Переповнений транспорт не тільки у час пік, водії "маршруток" напаковують свій транспорт так, що він схожий на консерву з кількою (не дай бог якесь ДТП), - йдеться у електронному зверненні. - Просимо підняти питання про повну відмову від малих автобусів – так званих маршруток і організацію перевезень електротранспортом та зручними великогабаритними автобусами. Міська рада має розробити дорожню карту переходу на зручний транспорт та щоб перехід відбувся протягом п'яти років. Також є необхідність забезпечити весь громадський транспорт пандусами та спеціально обладнаними місцями для людей з інвалідністю”.

Що у сусідів

Схожа петиція з ідеєю відмови від маршруток була зареєстрована у Львові. Там вона за 8 днів набрала необхідних 500 підписів і це зобов’язало місцеву владу відреагувати. В результаті 22 березня на сесії Львівської міськради було прийнято рішення про повну відмову від маршруток. Згідно з рішенням, громадський транспорт протягом п’яти років має повністю перейти на електротранспорт і великогабаритні автобуси.

Відео дня

Схоже рішення було прийнято у Тернополі. Тут маршрутки планують замінити великими автобусами на 110-120 місць. При цьому вони мають їздити на газу, що, як повідомляють в Тернопільській міськраді, здешевить їх експлуатацію і поліпшить екологічну ситуацію в місті.

Також у Тернополі запланували, що необхідний транспорт придбають у лізинг. Комунальне підприємство «Тернопільелектротранс» отримало дозвіл взяти у так звану оренду з правом викупу 40 автобусів. Їх можуть взяти уже до кінця 2018-ого.

Маршрутки будуть “відмирати”

У Хмельницькій міськраді конкретними діями, як у Львові чи Тернополі, поки похвалитися не можуть. Чиновники лише вивчають можливість закупівлі екологічних і великогабаритних автобусів, які мають витіснити маршрутки з ринку пасажирських перевезень Хмельницького.

  • Ми теж розглядаємо такі варіанти закупки в лізинг екологічного транспорту. Це можуть бути автобуси на газу, електроавтобуси чи тролейбуси на автономному ходу. Ми вивчаємо ситуацію. намагаємося вести перемовини. Ми поки цього не афішуємо, але такі плани маємо, - каже заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко. - При закупівлі нового транспорту маршрутки самі собою будуть “відмирати”

Нагадаємо, в грудні 2017-ого у Хмельницькому змінили схему руху громадського транспорту. Вона була не ідеальною її корегування продовжуються. Також ще не завершили впровадження сервісу стеження за автобусами і тролейбусами онлайн. Не увесь транспорт обладнали GPS-трекерами і не підключили до сервісу DozoR City. Завдяки останньому у Хмельницькому цьогоріч має з’явитися 5 “розумних зупинок”.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (54)
  • I_Ve

    Не пхайтеся в маршрутку, в якій немає сидячих місць. Самі ліземо, самі потім обурюємося. Зрозуміло, що маршрутники зацікавлені напхати повний салон. Якщо ви, люди, думаєте, що маршрутки приберуть, а натомість закуплять зручні автобуси, які будуть ходити так само часто, як маршрутки - хаха! Будете бухтіти, що рідко ходять автобуси і, як наслідок більшого проміжку, вони будуть переповнені.

    Мастер Автополив reply I_Ve

    Класный комент, есть еще адекватные люди.
  • Alina Piniazuk

    Чого в нас в Хмельницькому так багато егоїстів які думають тільки про себе а подумати про те що маршрутки це заробіток для багатьох людей а коли їх не буде багато виходить буде безробітних і ці водії поїдуть на заробітки за кордон і через це розпадаються сім'ї  або вони всією сім'єю виїжають за кордон шукати кращого життя то задумайтесь яке тоді буде населення України і чи взагалі вона буде існувати через декілька років
  • Alina Piniazuk

    Маршрутки  у нашому місті найкращий спосіб пересування всі їдуть в темпі завжди встигаю коли сідаю в них чого не скажу про автобуси тому що вони довго стоять на зупинці щоб заповнити автобус людьми . Треба залишити маршрутки для нашого не великого міста це буде найправильніше рішення !!!
  • Мастер Автополив

    Люди, когда до вас дойдет, что любые резкие перемены ведут к усугублению ситуации. Вы же сограждане украинцы - все хотите и рыбку съесть и на *уй сесть. И дешево и качественно и в каждый угол. Так не бывает - всегда в треугольнике, качественно, дешево и быстро можно выбрать только два параметра.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 16:42 Наловили риби на мільйон гривень: на Хмельниччині затримали браконьєрів 16:02 Попрощались із 16-річною Іванною, яка загинула в ДТП на Озерній photo_camera 15:41 Вину мера Кам’янця у корупційному правопорушенні довели – прокуратура 14:44 За постріл у стінах прикордонної академії військовий заплатить великий штраф 14:08 У Хмельницькому ягдтер’єр загриз йорка та покусав дитину. Мешканці кажуть – це не вперше 13:31 Кам'янецький суд звільнив від покарання водійку, яка насмерть збила пенсіонерку 12:35 Що з будівництвом сміттєпереробного заводу? Запитали у заступника Симчишина 11:39 Смертельна ДТП у Камʼянці: загинула 16-річна дівчина 10:26 Неподалік Хмельницького горів локомотив вантажного потяга. Є травмовані photo_camera 10:02 У Славуті «Toyota» збила жінку 09:18 Аварійні відключення через негоду: без світла 31 населений пункт (Оновлено)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up