Старокостянтинівське шосе розширять на перехресті з Зарічанською: навіщо це потрібно

Старокостянтинівське шосе розширять на перехресті з Зарічанською: навіщо це потрібно
  • Перехрестя є проблемним через велику кількість транспорту.

  • Раніше тут змінювали організацію руху, проте заторів все одно чимало.

На перехресті вулиць Зарічанської, Мельникова та Старокостянтинівського шосе часто виникають затори. Особливо це актуально для ранку робочого дня — в цей часи авто не стільки їдуть, скільки стоять. І це й не дивно — потік транспорту з боку Виставки та Озерної до центру є одним із найтиповіших для вулиць Хмельницького.

Що змінилося раніше?

При в’їзді на перехрестя з боку проспекту Миру є дві смуги, які розмежовують потоки транспорту в різних напрямках. До грудня 2019 року авто мали рухатися правою смугою тільки праворуч, на Зарічанську, а лівою смугою ліворуч, на Мельникова, та прямо, в напрямку Прибузької. У грудні 2019 року знак замінили. Відтоді він передбачає рух правою смугою прямо та ліворуч, а лівою тільки ліворуч.

Крім того, наприкінці 2020 року зі світлофора для транспорту, який рухається зі сторони Зарічанської, прибрали зелену стрілку. Вона давала право водіям повертати з Зарічанської праворуч на Старокостянтинівське шосе при червоному сигналі світлофора. Таким чином комунальники намагалися покращити ситуацію на перехресті.

Відео дня

— Ми змінили режим регулювання таким чином, щоб окремо рухався транспорт по вулиці Зарічанській, а потім машини їхали з вулиці Мельникова. Тому що раніше вони були в одній фазі регулювання, і одне одному заважали. І в результаті, особливо ті, що виїжджали з вулиці Мельникова, довго чекали, щоб виїхати. То ми зараз розділили ці фази. За правилами, водії, які їхали на зелену стрілку з Зарічанської, мали пропускати зустрічні авто. Але, як показувала практика, вони цього не робили. Тому ми вимушені були демонтувати цю стрілку. А ті водії, які їхали по Мельникова, то вони жахалися зустрічних автомобілів, які не пропускали їх. І таким чином ця фаза фактично не працювала, — розповів начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук 24 грудня.

Окрім демонтажу стрілки, на Старокостянтинівському шосе подовжили тривалість зеленого сигналу світлофора. Чиновник також розповідав, що загалом такі заходи є тимчасовими, і згодом організацію руху на перехресті доведеться змінювати знову.

Що ще хочуть змінити?

Комунальники запланували розширити Старокостянтинівське шосе. При в’їзді на перехрестя з правого боку з’явиться ще одна смуга руху шириною 3 метри та довжиною 60. Наразі управління комунальної інфраструктури шукає підрядника, який все це зробить. Очікувана вартість робіт складає майже 1,2 мільйона гривень. Термін виконання — до 31 липня 2021 року.

Згідно з технічним завданням, підрядник повинен виконати такі роботи:

Як розповів Олександр Ковальчук у коментарі журналістам vsim.ua, після розширення машини, що їдуть з боку проспекту Миру, будуть розділені на три потоки. Перший — поворот праворуч на Зарічанську, другий — прямо в напрямку Прибузької, третій — поворот ліворуч на Мельникова. Таким чином автомобілі, які чекають можливості повернути, не будуть затримувати тих, хто їде прямо.

У перспективі планується, що Старокостянтинівське шосе буде розширене до чотирьох смуги на всій ділянці від Зарічанської до проспекту Миру, а не тільки біля перехрестя. Крім того, можливе також розширення шосе біля перехрестя зі сторони Прибузької.

До слова, вулиця Мельникова зараз тільки будується. Біля перехрестя зі Старокостянтинівським шосе вона має дві смуги — на в’їзд та на виїзд. Як розповів Олександр Ковальчук, після закінчення будівництва смуг вже буде три — дві на виїзд та одна на в’їзд. Ліва смуга буде призначена для повороту ліворуч, права для руху прямо та праворуч.

За словами Олексія Ковальчука, до управління надходила пропозиція облаштувати на перехресті Зарічанської та Старокостянтинівського шосе круговий рух. Втім, таку ідею чиновник не вважає вдалою:

— Там місця недостатньо для того, щоб круг зробити, а маленький круг призведе до того, що всі з’їдуться до купи, стануть і не зможуть далі їхати. Все одно доведеться застосовувати світлофорне регулювання. У нас на проспекті Миру теж періодично виникають затори на круговому русі, тобто якщо дуже велика інтенсивність руху транспорту, то він не розв’язує проблему. Також виникають проблеми для переходу пішоходів через дорогу, їм треба далі йти й не дуже безпечно переходити по нерегульованих пішохідних переходах. Треба робити розв’язки в різних рівнях, або підземні пішохідні переходи, — розповів Олександр Ковальчук.

За словами чиновника, неможливо повністю розв’язати проблему перехрестя, змінивши організацію руху. Рішенням може бути будівництво вулиці-дублера, яка зніме транспортне навантаження. І така вулиця передбачена коригуванням генерального плану. Вона має пролягти вздовж Південного Бугу від Свободи до Трудової, а далі до межі міста.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (39)
  • Оксана Рузич

    Ой, а наче інші вулиці нашого міста в час пік не мають заторів!? Наше місто взагалі не розраховане на таку кількість транспорту. Затори всюди, куди не глянь. Давайте всюди розширювати проїзду частину.... Можливо актуально прийняти інші міри?
  • Роман Рузич

    Правильно, нах нам зелені насадження. Можна ж офісник вліпити (як на Зарічанській, так і на Старокостянтинівському), дорогу розширити. Давайте все місто закатаємо в бетон і асфальт. А потім будемо дивуватися, якого .... літом немає в місті чим дихати і пилу купа. В Японії хоч за умови тотальної забудови роблять дахові насадження. А в нас одні дебіли все закатують в бетон і асфальт, а другі - їх підтримують.

    Слава Смолінський reply Роман Рузич

    Мені цікаво як там буде дихатись, коли авто будуть годинами стояти в заторах до кругу. Тих 5 дерев ситуації не спасуть, а додаткова смуга розвантажить потік прямо і на зарічанську, щоб навіть громадський транспорт в заторах не стояв
  • Виталий Маевский

    Чому зупинилося будівництво дороги не відомо....
  • Валерій Терменський

    Давно  пора

keyboard_arrow_up