У Хмельницькому створять інспекцію з паркування: як це працює в містах-сусідах

У Хмельницькому створять інспекцію з паркування: як це працює в містах-сусідах
Фото з сайту vn.20minut.ua
  • На вулицях мають з’явитися інспектори, які шукатимуть водіїв-порушників.

  • Тим часом у Тернополі, Вінниці та Чернівцях це вже працює — ми дізналися, як саме.

На вулицях Хмельницького мають з’явитися інспектори, які стежитимуть за дотриманням правил паркування, а разі виявлення порушення — штрафуватимуть водія. В окремих випадках вони також забезпечуватимуть евакуацію авто на штрафмайданчик. Все це передбачено проєктом рішення виконавчого комітету. Детальніше плани Хмельницької міськради ви можете дізнатися за посиланням.

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає штраф у розмірі від 255 до 510 гривень за поставлене у невідповідному місці авто. Поки в Хмельницькому інспектори лише у планах, в деяких інших містах України такі служби вже працюють.

Серед найближчих до Хмельницького обласних центрів інспекції є у Тернополі, Вінниці та Чернівцях. Пропонуємо вам ознайомитися з особливостями їхньої роботи.

Відео дня

Тернопіль

Робота інспекції з паркування у Тернополі розпочалася з проведення профілактичних бесід з водіями-порушниками. А вже 4 лютого 2019 року почали виписувати перші штрафи. Станом на 20 серпня склали постанови на 2 645 водіїв — це приблизно 13 порушників щодня. Найчастіше неправильно припарковані авто фіксували у центральній частині міста та біля ринків. Про це повідомляло місцеве видання «20 хвилин».

Кожен водій, якому виписують штраф, має можливість цілком законно заплатити лише половину. Умова проста — зробити це протягом 10 днів від моменту складання постанови. У період від 10 днів до місяця порушник має сплатити повну суму штрафу. Після того, як мине місяць, постанову передають до виконавчої служби. В такому випадку суму штрафу зростає удвічі.

Скласти постанову про штраф інспектор може за відсутності водія. Сам документ він має залишити на склі. Крім того, постанову надсилають водію поштою. На сайті міської ради доступна інформація щодо обставин виявлення порушення, зокрема дата, час, місце та геолокація, а також фото авто з двох ракурсів. Все це можна дізнатися, маючи номер постанови.

3 липня 2020 року у Тернополі запрацював новий штрафмайданчик. До цього евакуацію авто тернопільських водіїв не проводили, оскільки наявні майданчики були переповненими, хоча у комунальній власності на той момент вже було два евакуатори. У разі евакуації водій має додаткові витрати, окрім сплати штрафу за неправильне паркування. Йдеться оплату послуг евакуатора та штрафстоянки. Вартість евакуації залежить від маси авто:

Вартість зберігання машини складає 144 гривні від першої до сьомої доби та 24 гривні від восьмої доби.

Чи може водій уникнути евакуації авто? Припустимо, водій підійшов до авто, коли приїхав евакуатор. В такому випадку він може відігнати машину, усунувши порушення. Тоді інспектори не можуть забирати авто. Про це розповів адвокат Андрій Русин. В такому випадку все одно доведеться заплатити штраф, але не оплачувати послуги евакуатора.

Якщо ж авто вже завантажене, водій може вимагати вивантаження. Однак, як розповів адвокат, працівники фірми, яка володіє евакуатором, можуть відмовитися це робити. При цьому змусити їх вивантажити авто неможливо, однак закон передбачає право звернутися до суду для оскарження дій працівників служби евакуації. Якщо ж авто таки вивантажать на місці, за послуги евакуатора платити не потрібно.

Вінниця

У Вінниці інспектори з паркування взялися до роботи 11 грудня 2019 року. Спершу вони лише проводили роз’яснювальну роботу — залишали листівки з інформацією про правила паркування та розміри штрафів за порушення. 25 березня 2020 року почали штрафувати, проте у разі виявлення правопорушення спершу пропонували водію переставити авто.

Як і в Тернополі, водії-порушники протягом 10 днів можуть сплатити лише половину штрафу. На сайті Вінницької міської ради підготували для порушників окремий розділ. Там можна дізнатися час, місце та обставини евакуації, а також адресу штрафстоянки. У цьому є розділі розмістили реквізити для сплати штрафу.

Втім, станом на 10 березня 2020 року міськрада Вінниці лише домовилася з поліцією про виділення місць на штрафмайданчику. Останній, до слова, відомий тим, що з нього кілька разів крали машини. На той момент у міськраді не було евакуатора і його лише планували придбати. 25 червня 2020 року почали евакуювати авто, припарковані з порушеннями — цим займалася місцева патрульна поліція. Вартість послуг з евакуації та зберігання авто є такою ж, як і в Тернополі.

Комунальний евакуатор Вінниці обійшовся у понад 3,4 мільйона гривень. Станом на 23 липня 2020 року в місто доставили шасі, а от із краном-маніпулятором виникли проблеми — через епідемію коронавірусу затрималося постачання. 25 січня 2021 року видання «20 хвилин» повідомило, що евакуатор поки не працює, адже у міськраді вирішують формальності — Департамент транспорту має дати дозвіл на його роботу.

Чернівці

Чернівецьких водіїв почали штрафувати 20 січня 2020 року. До того часу інспектори лише проводили роз’яснювальну роботу — так само, як і у Тернополі та Вінниці. Принципи сплати штрафів у Чернівцях є аналогічними до двох попередніх міст. За інформацією сайту Чернівецької міської ради, за перший день роботи інспекторів склали 23 постанови з сумою штрафів 5 865 гривень. До 16 березня 2020 року кількість постанов сягнула 793, а сума штрафів — 114 585 гривень.

Щодо комунального евакуатора в Чернівцях згадок в Інтернеті немає. Втім, ще у 2017 році місцеве видання «0372» повідомляло, що автомобілі за порушення правил паркування евакуюють патрульні. На сторінці телеканалу «Чернівці» у Facebook повідомлялося, що поліцейські забираються авто, якщо воно суттєво перешкоджає руху. При цьому авто не евакуюється, якщо водій прибере авто з місця порушення, навіть якщо евакуатор вже прибув на виклик поліції.

До слова, в Чернівцях у ситуації з паркуванням не обійшлося без курйозів. Члена виконавчого комітету міської ради Миколу Проданюка тричі штрафували за неправильне паркування біля ратуші. На його думку, це робили незаконно, адже інспектори на той момент не мали на це повноважень.

Чи буде ефективною інспекція з паркування у Хмельницькому? Голосуйте та пишіть коментарі.

Опитування

Чи буде ефективною інспекція з паркування у Хмельницькому?



Читайте також: Рада посилила покарання за водіння напідпитку та перевищення швидкості: нові суми штрафів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (97)
  • Надежда Соловей

    Давно треба а то водії обнагліли їм асерівно де постави ти машину і як ябы могли і на голову б заїхали
  • Віктор Гоцак

    Хай зроблять ще інспекцію з контролю за дорогами
  • Валя Похозей

    Давно пора ,а то понаставляють машин на тротурні доріжки а люди змушені з дітьми ходити по болоті .
  • Елена Малишевская

    Спершу парковки потім інспекція
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up