У Хмельницькому вийшов на маршрут перший чеський тролейбус

У Хмельницькому вийшов на маршрут перший чеський тролейбус
Тут і далі фото зі сторінки Миколи Ваврищука
  • “Рогатий” приїхав до Хмельницького ще в листопаді минулого року. 

  • Сьогодні він катається на маршруті №2а. 

  • Розповідаємо чому його так довго не випускали на маршрут. 

Восени минулого року комунальне підприємство «Електротранс» уклало угоду про закупівлю 5 тролейбусів у Чехії. Чотири з них «Škoda 24Tr» та одна «Škoda 25Tr». Остання є двосекційною. Такі називають «гармошками». Обійшлися тролейбуси у майже 3,9 мільйона гривень. Постачальником є чеська фірма «Zedexo».

Перший тролейбус привезли у листопаді 2022-го. Він є вживаним, 2005 року виготовлення. Він працював у чеському місті Пльзень. Транспорт має тяговий двигун та силову установку чеського виробництва («Škoda») та кузов із Франції («Irisbus»). 

Відео дня

Від того часу і донині тролейбус на маршрут не випускали. Заступник міського голови Микола Ваврищук розповідав для vsim.ua, що технічні спеціалісти постачальника кілька місяців намагалися його запустити. Сьогодні він повідомив, що “рогатий” таки вийшов на маршрут. 

— Тролейбус Skoda від сьогодні курсує вулицями Хмельницького. Комунальне підприємство «Електротранс» купило його в Чехії ще минулого року. Тролейбус не новий, але у дуже хорошому стані, — написав Ваврищук. 

Нині він курсує за маршрутом 2а “Завод "Катіон" - Автостанція №2”. Однак, ці чеські тролейбуси не будуть мати постійного маршруту, а їздитимуть на різних. 

— Працюємо над тим, аби крім нових тролейбусів, які плануємо закупити за грантові кошти ЄС і кредитні від ЄБРР, виїздили і такі машини. Цього року будуть оновлення і в автобусах, — додав заступник міського голови. 

Характеристики чеських тролейбусів

Нагадаємо характеристики тролейбуса «Škoda 24Tr Irisbus Citibus» (до Хмельницького привезли один з них):

Такі тролейбуси не будуть закріплені за одним маршрутом, а їздитимуть на різних. Про це раніше розповідав директор «Електротрансу» Сергій Бобух.

Характеристики тролейбуса «Škoda 25Tr IrisbusCitelis», який поки що не доставили до Хмельницького:

Де саме працюватиме цей тролейбус, залежить від того, який маршрут підійде йому за пропускною здатністю вулиць.

Нагадаємо, що для Хмельницького планують придбати 50 нових тролейбусів, скориставшись кредитною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку. Очікується, що угода буде підписана на початку наступного року. Після цього можна буде оголосити тендер на закупівлю тролейбусів. Він триватиме три місяці. В рамках нього буде визначена фірма-постачальник. Тролейбуси Хмельницький отримуватиме партіями протягом 2023-2024 років. Більше про це в окремому матеріалі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sergii Krasyuk

    Недолго музыка играла, недолго счастье танцевало :( . Тиждень тому вже перегорів з натуги - димок над дахом був, коли підіймався вгору по Бандери на 11 маршруті :(. Водій вийшов та щось намагався там зверху колупатись...
  • Ivan Petrov

    Тролейбус ЗиУ-682Г-016 2006 р. металобрухт, оновлюють за пару мільйонів, але металобрухтом він і залишиться.

    Тролейбус Škoda 24Tr Irisbus Citybus 2005р. б/в купили втричі дешевше ніж піде на оновлення, то це ж тролейбус, а не брухт!

    Питання, навіщо марно витрачати гроші?

    Навіщо нам за дорого 50 "новітніх" які нічим не кращі за цю Шкоду, може спочатку взяти штук 20 таких чеських б/в, знайти водіїв щоб не було як з автобусним маршрутом №29 що автобуси є, але стоять, бо водіїв немає😉
  • 007

    Супер, Шкода нормальна фірма.

keyboard_arrow_up