Як у Хмельницькому вирішують проблему паркування

Як у Хмельницькому вирішують проблему паркування
«Парковка» на майдані Незалежності. Ставити авто тут не можна
  • Стоянка з порушеннями, відсутність місць для паркування та перешкоди для транспорту.

  • Чи є для цього всього вирішення та буде щось робити влада?

Щодня у Facebook-спільноті «Я паркуюсь як мудак» викладають фото з «героями» парковки. Хтось ставить авто на місцях для людей з інвалідністю, хтось на тротуарах чи газонах, хтось заважає іншим авто чи пішоходам. Як у Хмельницькому протидіють такому явищу та чи роблять щось, аби забезпечити автомобілістів легальними місцями для паркування? При все це ми розкажемо далі.

«Герої» парковки

У Хмельницькому водіїв до відповідальності за порушення правил паркування притягає управління патрульної поліції. Справи розглядають на місці виявлення та складають постанову. Для цього обов’язково потрібна присутність водія. Розміри штрафів за порушення є такими:

  • Відео дня
    /li>

Протягом серпня—грудня 2019 року хмельницькі патрульні склали 276 постанов за порушення правил зупинки та стоянки. Про це журналістам vsim.ua повідомила інспектор УПП Роксолана Вавринюк.

Через порушення правил паркування авто можуть доставити на штрафмайданчик. Він належить Головному управлінню патрульної поліції та розташований на Курчатова, 120Д. Евакуюють авто на стоянку у таких випадках:

Протягом серпня—грудня 2019 року на майданчик за запитами патрульних доставили 56 машин. Скільки серед них через порушення правил паркування, в прес-службі управління патрульної поліції повідомити не змогли.

До слова, забороненим для паркування місцем є більша частина майдану Незалежності. Вчора, 12 лютого, тут припаркувалося кілька десятків автомобілів. Одні водії залишали майдан, а на їхнє місце приїжджали інші. Журналісти vsim.ua випадково помітили це на камері відеоспостереження. Після цього викликали поліцію та вирушили площу. Протягом години очікування поліцейські на виклик так і не прибули. Крім того, у коментарях до новини один із користувачів написав, що він є власником електромобіля. Чоловік поскаржився, що не міг зарядити авто у визначеному для цього місці, адже там були припарковані звичайні машини.

Авто заважають громадському транспорту

Припарковані машини заважають руху громадського транспорту. Про це журналістам vsim.ua розповів виконуючий обов’язки начальника управління транспорту та зв’язку Сергій Шепурєв. За його словами, скарги надходять від усіх перевізників. 

— Зі свого боку ми робимо обстеження по маршрутах руху. Пропозиції постійно надаємо управлінню житлово-комунального господарства, тому що на даному етапі ми працюємо спільно для максимального розширення проїжджої частини, для максимального забезпечення своєчасного виконання графіків. Є нюанси, у нас мало місць для паркування. Але, по суті, основна проблема це те, що водії приватного транспорту не дотримуються правил дорожнього руху, — розповів Сергій Шепурєв.

За словами чиновника, на місця, де авто перешкоджають руху, викликають патрульних. Поліцейські працюють добре і претензій до них в управлінні транспорту немає. За словами Сергія Шепурєва, випадків евакуації припаркованих автомобілів не було. Найпроблемнішими місцями є центральні вулиці — Соборна, Подільська, Староміська. Також часто заважають громадському транспорту на Кам’янецькій, Інститутській та Львівському шосе.

Інспекції досі немає

2018 року набули чинності нові правила притягнення до відповідальності за порушення правил паркування. Згідно з ними, штрафувати отримали можливість інспектори з паркування, які підпорядковуються виконавчому комітету. Та у Хмельницькому таких інспекторів досі немає. Ані управлінню транспорту, ані управлінню ЖКГ наразі не доручали створення інспекції. Про це розповіли керівники цих управлінь Сергій Шепурєв та Василь Новачок.

Притягненням до відповідальності за неправильне паркування займається також комунальне підприємство «Муніципальна дружина». Але стосується це лише стоянки на газонах, тобто порушення правил благоустрою, а не правил дорожнього руху. Про це журналістам vsim.ua розповів директор «Муніципальної дружини» Роман Цимбалюк. За його словами, аби накласти штраф, потрібна особиста присутність водія та відомості про його особу. Якщо особу встановити неможливо, звертаються до патрульних, аби вже вони склали постанову на порушника. Кодекс про адмінправопорушення передбачає штраф за порушення правил благоустрою — від 340 до 1360 гривень.

Штрафувати за паркування з порушенням ПДР дружинники не можуть, адже їхня установа є комунальним підприємством, а не виконавчим органом. Відповідно, евакуювати автомобілі теж не мають підстав. Та й самого евакуатора в них немає. Як приклад, Роман Цимбалюк навів досвід Києва, де створили інспекцію з паркування, придбали евакуатори та обладнали місця для зберігання евакуйованих машин.

На думку директора «Муніципальної дружини», підхід до проблеми паркування має бути комплексним. Окрім інспекції з паркування потрібно створювати й зони для паркування та паркомісця.

Комунальні парковки без паркоматів

У Хмельницькому зараз є дві комунальні автостоянки — на Львівському шосе та проспекті Миру поряд із автовокзалом №1. Обидві є безкоштовними. Про це журналістам vsim.ua розповів директор комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту Володимир Богачук. За його словами, вони мають загалом 200 паркомісць. Ці парковки хочуть зробити платними. Згідно з чинними законами, приймати оплату за паркування має спеціальний пристрій — паркомат. Він же має видавати фіскальний чек. Аби забезпечити паркоматами обидві комунальні парковки, потрібно близько 1,8 мільйона гривень. Грошей на це у міському бюджеті зараз немає. Приватних платних стоянок у Хмельницькому зараз також немає.

Разом із цим Володимир Богачук розповів, що проблема дефіциту паркувальних місць є у всьому Хмельницькому. Водії часто паркують авто на прибудинкових територіях. Над проблемою потрібно працювати комплексно, зокрема створювати багаторівневі паркінги. У хмельничан має бути можливість залишити авто як на кілька годин, так і на тривалий час.

Про проблему дефіциту паркувальних місць йдеться і в затвердженій міськрадою програмі соціально-економічного розвитку. Зокрема там вказано, що у Хмельницькому немає системи паркування транспортних засобів. Написано також, що визначення місць для паркування автотранспорту є одним із пріоритетних завдань на 2020 рік.

У програмі соцекономрозвитку також ідеться про те, що управління транспорту та управління ЖКГ мають розробити концепцію реформування системи паркування на території міста.

«Тримати баланс»

Заборонити паркування чи дозволити його? Це питання у Хмельницькому вирішує управління житлово-комунального господарства. Однак свої рішення комунальники мають погоджувати з патрульною поліцією. Як розповів журналістам vsim.ua начальник відділу організації безпеки дорожнього руху управління ЖКГ Олександр Ковальчук, увагу на забороні паркування не акцентують. Намагаються дозволити ставити авто у всіх випадках, де це можливо. Інколи вимоги про заборону стоянки надходять від патрульної поліції. Так, через це знаки про заборону зупинки ставили на Гарнізонній, Довженка та Зарічанській.

2018 року робили поточний ремонт суцільним методом на вулиці Соборній. Після цього дозволили паркуватися з обох сторін на ділянці від Проскурівської до Проскурівського підпілля. А от від Проскурівського підпілля до Героїв Майдану заборонили ставити авто по лівій стороні (у напрямку Героїв Майдану). Це зробили, аби покращити рух у напрямку Гречан.

— В першу чергу ми робимо аналіз аварійності в місті і виявляємо аварійно небезпечні ділянки та ділянки з недостатньою пропускною спроможністю. І вже вносимо пропозиції. Намагаємося покращити безпеку шляхом впровадження додаткових технічних засобів — світлофорне регулювання, розмітка, острівці безпеки, освітлення. А вже, якщо виникає потреба, визначаємо, чи обмежувати рух і чи обмежувати зупинку, — розповів Олександр Ковальчук.

За словами Олександра Ковальчука, найбільш завантаженою є центральна частина міста, зокрема від Гагаріна до Прибузької та від Кам’янецької до Івана Франка. Буває й так, що заїзд та паркування авто заважають руху пішоходів. У таких випадках встановлюють обмежувачі — стовпчики, напівсфери чи квітники. Головною причиною дефіциту паркомісць у центрі Олександр Ковальчук вважає збільшення кількості приватного транспорту.

Новий багаторівневий паркінг

У вже згаданій програмі соціально-економічного розвитку вказано, що у Хмельницькому створять багаторівневий паркінг. 2020 року планують виділити на виготовлення проєкту будівництва 1 мільйон гривень. Паркінг буде розташований на Проскурівського підпілля, 34. Зараз на цьому місці розташована будівля кінотеатру «Мир». Окрім власне місць для стоянки, в будівлі паркінгу будуть громадські приміщення. Ми намагалися отримати деталі щодо цього об’єкту, однак зв’язатися з департаментом архітектури нам не вдалося.

У підсумку можна сказати, що міська влада усвідомлює та визнає проблему з паркуванням у Хмельницькому. Про це свідчать і слова чиновників, і прийняті документи. Але системні дії у цьому напрямку поки лишаються на папері. Друзі, а як ви вважаєте, що потрібно зробити у Хмельницькому, аби покращити ситуацію з паркуванням у місті? Пишіть свої думки у коментарях та слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Николай Бабчинський

    Як в польши
  • Николай Бабчинський

    Хай зроблять парковки
  • Сергей Попович

    Хотелось бы узнать, а почему при таком кризисе со стояночными паркоместами немало територий стоянок застроили и почему застройщики строят свои дома без придомовых територий и какого либо паркинга хотя бы на 50-70% жилфонда потому как сначала строят подешевле берут своё бабло, а город после этого решай чьйто проблемы.
  • Дуня Солодунова

    А хіба у нас немає евакуаторів?чому їх не залучити?коли  такий власник віддасть 10тис за евакуатор-тоді будуть думати!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up