Пенсія зросте з 1 березня: кого стосується індексація виплат

Пенсія зросте з 1 березня: кого стосується індексація виплат
  • На понад 10 мільйонів українців з березня зросте пенсія.
  • В кого саме і на скільки?

Зростання пенсій з 1 березня 2024 року стане можливим завдяки індексації. Рішення про її проведення уряд ухвалив 23 лютого. Відповідно до повідомлення Мінсоцполітики, зміни пенсії на 8% очікують для понад 10 мільйонів громадян.

Середній прогнозний рівень зростання пенсій після індексації – 322 гривні. Завдяки цьому розмір середньої пенсії в Україні зросте з 5 395 до 5 717 гривень. 

Кому проіндексують пенсії з 1 березня

Відповідно до прийнятої постанови, з 1 березня  будуть індексовані пенсії для:

Відео дня
  • 9,5 млн «цивільних» пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах

  • 596 тис. пенсіонерів силових відомств 

  • 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи

Крім того, з 1 березня будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для 161,4 тисячі потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого. 

В Мінсоцполітики звертають увагу, що з 1 березня також буде проіндексовано на 8% пенсії 20,8 тисячі науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Таким чином, Уряд прискорив проведення індексації для цих категорій осіб (у 2023 році індексація для них відбулась з 1 липня).  

Коли ще буде перерахунок пенсій

Із 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу). 

Водночас Уряд запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій. Розмір підвищення пенсії за результатами індексації буде обмежено 1,5 тисячі гривень для всіх отримувачів пенсій і страхових виплат, незалежно від категорії. Таке обмеження дозволить більш справедливо розподілити наявний фінансовий ресурс на здійснення індексації та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують найменші виплати. 

При цьому, за будь-яких розрахунків, підвищення пенсій становитиме не менше, ніж 100 гривень.

До 2023 року найнижчі пенсії під індексацію не потрапляли. Раніше пенсіонерам з найнижчими пенсіями, зазвичай, підвищувався не весь розмір пенсії, а лише та її частина, яка обчислюється за страховою формулою і яка зазвичай «поглинається» іншими складовими пенсійної виплати, так що загального зростання розміру пенсії не відбувалось. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Ксенюк

    Лохотрон .

keyboard_arrow_up