Продадуть два комунальних приміщення у центрі. Симчишин пояснив, чому

Продадуть два комунальних приміщення у центрі. Симчишин пояснив, чому
Будинок на Грушевського, 93
  • Обидва об’єкти розташовані біля вулиці Героїв Маріуполя.

  • Дізналися, що там є зараз та чому їх продають.

У Хмельницькому продадуть два приміщення комунальної власності, розташовані у центрі міста. Таке рішення ухвалили депутати міськради на сесії. Нерухомість, яку продадуть, має комерційне призначення. Його балансоутримувачем поки що є комунальне підприємство «Агенція муніципальної нерухомості».

Кам’янецька, 80

За цією адресою розташована багатоповерхівка, частину першого поверху якої займають продуктові магазини (з боку вулиці Героїв Маріуполя). Площа приміщення складає 338,5 квадратного метра. Продадуть об’єкт орендарю — підприємиці Світлані Яковюк.

Чому вирішили продати приміщення і чому саме орендарю, журналісту vsim.ua розповів міський голова Олександр Симчишин:

Відео дня

— Суб’єкт підприємницької діяльності (Світлана Яковюк — прим. авт). Він взяв його страшенно занедбаним, вбитим, за свої кошти зробив з нього хороші якісні приміщення, частина з яких використовується для продажу товарів місцевого виробництва, тому що місцевим виробникам важко дуже конкурувати у великих супермаркетах. Тому ми ухвалили рішення, що доцільно після того, як суб’єкт вклав величезні кошти у відновлення цього приміщення, віддати його на викуп.

Світлана Яковюк зареєструвала ФОП у січні 2017 року. Основним її видом дільності є інші види перероблення та консервування фруктів і овочів. За даними аналітичної системи «YouControl», Світлана Яковюк пов’язана з хмельницьким підприємством «Балтіка», яке займається переробкою риби, тобто копченням, солінням, маринуванням тощо. Підприємиця дійсно вкладала гроші у приміщення, яке їй хочуть продати. У грудні 2017 року вона отримала у міськради дозвіл на перепланування та облаштування додаткових входів. У вересні 2018 року підприємиця оформила декларацію про готовність об’єкта до експлуатації.

З сайту «Чесно» відомо, що Світлана Яковюк пов’язана з партією «Нова політика», від якої 2010 року невдало балотувалася до Хмельницької міської ради. Власник приватного підприємства «Балтіка» також мав невдале балотування до міськради, але 2015 року від Блоку Петра Порошенка.

Грушевського, 93

Це окремий одноповерховий будинок, зведений у кінці XIX століття. Його площа складає 185,6 квадратного метра. Зараз це вулиця Грушевського поряд з перехрестям з Європейською та Героїв Маріуполя. Раніше тут розміщувався відділ методичної літератури Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки.

За цією адресою також зареєстрована громадська організація «Хмельницьке міське товариство інвалідів Великої вітчизняної війни та прирівняних до них осіб». Про це свідчать реєстраційні дані юридичної особи, опубліковані в аналітичній системі «YouControl». Проте станом на березень цього року це приміщення в оренді не перебувало, тобто організація розташована в іншому місці.

Будинок виставлять на аукціон через систему «Prozorro. Продажі». На ньому й визначать покупця та остаточну суму, яку отримає міський бюджет.

Міський голова Олександр Симчишин у коментарі журналісту vsim.ua розповів, що приміщення у поганому стані, частина стін там аварійні, місцями є великі тріщини. Тому будівля потребує значних грошових вкладень.

Через це її й не виставляють на оренду, адже, на думку міського голови, ніхто не стане вкладати значні гроші в ремонти, не знаючи, як довго буде приміщенням користуватися. Ймовірно, потенційний орендар навіть не «відіб’є» вкладені у ремонт гроші. Не вигідно ремонтувати це приміщення й міськраді, адже це може коштувати мільйони, якщо не десятки мільйонів гривень.

Загалом, за словами Олександра Симчишина, міська влада намагається продавати незатребувані приміщення, які не використовуються та не приносять доходу. При цьому робить це таким чином, щоб у комунальній власності постійно залишався певний «резерв» нерухомості. При цьому комунальна власність поповнюється приміщеннями, які міськрада купує чи отримує у власність, наприклад, у вигляді пайової участі забудовників.

— Завдання стоїть частину майна постійно продавати, щоб поповнювати бюджет в межах господарської діяльності, при цьому так само залишаючи в комунальній власності на договорах оренди велику частину майна, аби не продати за два-три-п’ять років все і залишитися без нічого. Тобто це перспектива 20 років. Ми щось купуємо, щось забираємо, щось отримуємо в рахунок пайової участі, щось реконструюємо, щось продаємо, щось віддаємо в оренду, — пояснив міський голова.

При цьому Олександр Симчишин згадав особняк на Європейській, 5. Це будівля, аналогічна тій, що розташована на Грушевського і про яку йшлося вище. Вона так само збудована наприкінці XIX століття, одноповерхова, занедбана. Площа особняка складає 175,5 квадратного метра. У листопаді 2022 року її продали за 6,5 мільйона гривень місцевому підприємцю Валентину Мартинюку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Споконвічний Українець

    все громадське має продаватись на аукціоні-така вимога Закону...
  • Михайло Хабаль

    цікаво, коли громада міста давала право продавати її власність...або, коли міська рада як зібрання депутатів набула право власності на ці приміщення...
  • Olga Khmelevskaya

    У будинку на Грушевського колись був відділ літератури іноземними мовами. І хазяйнували там дві старенькі бабусі. У тому будинку було так класно прийти взимку, з морозу, а всередині твориться справжня піч викладена історичними старовинними кахлями..
    Нищити у місті подібні речі та робити ще один салон краси чи магазин то плювок в лице історії, яку наші діти, через чиновників, на жаль знати не будуть ...
  • Читач47

    Коли ремонтують подібні за площею приміщення як на Грушевського звичайні люди, то кілька мільйонів для них з головою вистачає. А коли влада береться за ремонт таких приміщень. то навіть десітків мільйонів може не вистачити і в результаті ремонт такий ніби витратили кілька десятків тисяч, в кращому випадку кілька сотень тисяч.

keyboard_arrow_up