«Третя платіжка» буде вже у лютому. Все, що потрібно знати хмельничанам

«Третя платіжка» буде вже у лютому. Все, що потрібно знати хмельничанам
Ілюстративне фото
  • Частина хмельничан «третьої платіжки» взагалі не бачитиме.

  • А під час обслуговування квартира, під’їзд або й будинок може тимчасово лишитися без газу.

  • Про ці та інші деталі — у нашому тексті.

Вже наступного місяця, у лютому, хмельницькі газовики почнуть проводити перші обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Відповідно, хмельничанам почнуть приходити «треті платіжки» — рахунки за ці обслуговування. У нашому попередньому матеріалі ми розповідали, що включають роботи з технічного обслуговування, скільки це коштує для тих будинків, у яких роботи заплановані на цей рік, а також які можуть бути варіанти оплати. У цьому ж матеріалі пояснюємо важливі деталі, які варто знати хмельничанам.

Звідки взялася «третя платіжка»

До 2018 року був один платіж — «за газ». Він включав і сам газ, і його транспортування, і обслуговування мереж. 2018 року плату за газ та за його транспортування відокремили, а плата обслуговування лишилася «за бортом». До слова, внутрішньобудинкові мережі — це мережі між першим вимикаючим пристроєм (вентилем) у будинку та першим вимикаючим пристроєм у квартирі разом з цими пристроями.

2019 року у законі передбачили, що плата за обслуговування має бути окремим платежем. Однак через те, що питання було недостатньо прописане в нормативно-правових актах, фактично більшість мереж у багатоквартирних будинках Хмельницького ніхто не обслуговував. Виключення складають ті будинки, співмешканці або управителі яких добровільно уклали відповідний договір. Про це журналісту vsim.ua розповів начальник відділу технічного обслуговування Хмельницької філії ТОВ «Газмережі» Сергій Смолінський.

Відео дня

Як часто приходитиме рахунок

Оскільки внутрішньобудинкові мережі потрібно обслуговувати кожні три або п’ять років (про ці терміни згодом), у більшості будинків періодичність вже «прострочена». Знову ж таки, за виключенням тих, які добровільно знайшли компанію та уклали відповідний договір.

Сергій Смолінський наголошує — вчасне обслуговування внутрішньобудинкових мереж потрібно перш за все для безпеки. У випадку несправностей, зокрема витоків, вибух газу загрожує не одній людині, а багатьом. Особливо це актуально в той час, коли чимало людей не мешкають вдома, а виїхали, зокрема, за кордон. Мало того, газові мережі у Хмельницькому експлуатуються з 1956 року, а багатьом будинкам у місті по 40-50 років. При цьому сталеві газопроводи потрібно міняти кожні 25 років, хоча за правильного обслуговування їхній термін служби можна продовжити.

Нині «Газмережі» вже опублікували перелік будинків Хмельницького й області, які будуть обслуговувати цього року. У ньому зазначені адреси, а також вартість на будинок та на одного абонента (фактично квартиру). Але у списку є не всі помешкання хмельничан. Як же обирали будинки?

Сергій Смолінський пояснює — всі будинки поділили на три групи. При розподілі враховували рік здачі в експлуатацію, наявність порушень та опалювальних приладів. Опублікований перелік — це і є перша група. Другу групу будуть обслуговувати 2025 року, а третю — 2026-го. Таким чином поновлять терміни обслуговування, адже, як ми говорили вище, вони у більшості будинків вже сплили.

Після того, як в один із років — 2024-й, 2025-й чи 2026-й — проведуть обслуговування, почнеться відлік термінів повторного їхнього проведення. Для будинків з терміном експлуатації до 25 років термін складає п’ять років, 25 і більше років — три роки.

Наведемо приклади. Припустимо, ваш будинок 1976 року має мережі не в надто хорошому стані. Його обслуговування запланували на 2024 рік. Після цього такі роботи будуть проводити кожні три роки — 2027-го, 2030-го, 2033-го і так далі. Інший приклад — ваш будинок 2015 року має мережі у гарному стані. Його обслуговування запланували на 2026 рік. Після цього такі роботи будуть проводити кожні п’ять років — 2031-го, 2036-го, 2041-го і так далі.

Коли чекати на «третю платіжку» та кому вона не приходитиме

Як ми розповідали у попередньому матеріалі, є два варіанти оплати послуг з обслуговування. Перший — мешканці будинку уповноважують когось укласти відповідний договір. Це може бути управляюча компанія, ОСББ тощо. Тоді «третьої платіжки» люди взагалі не бачитимуть, а плата буде включена у плату за обслуговування багатоквартирного житлового будинку, тобто так звану квартплату.

Другий варіант застосовується автоматично, якщо мешканці будинку не скористалися першою. «Третя платіжка» приходить один раз у той же місяць, коли проводиться обслуговування. Тобто спочатку 2024-го, 2025-го або 2026-го року, а потім — кожні три чи п’ять років, як ми описували вище. Таким чином мешканці старіших будинків у майбутньому бачитимуть «третю платіжку» раз на три роки, а новіших будинків — раз на п’ять років. Після її отримання потрібно розрахуватися протягом шести місяців. Це можна робити як одним платежем, так і кількома.

Зазначимо, що опублікована «Газмережами» вартість є приблизною. Протягом 2024-2026 років будуть не тільки проводити обслуговування, а й приводити у відповідність технічні паспорти. Сергій Смолінський навів приклад — за паспортом у будинку є пробковий кран, а мешканець поставив кульовий. Відповідно, фіксація таких змін впливає на кінцеву вартість.

Мало того, до неї також додадуть транспортні витрати. Нині триває погодження вартості кілометра. Кожна одиниця відстані до будинку замовника рахуватиметься у подвійному розмірі, тобто туди й назад. Як розповів Сергій Смолінський, перші обслуговування розпочнуть у лютому, відповідно, тоді хмельничани почнуть отримувати рахунки за них.

Що слід знати про обслуговування

Звичайна тривалість обслуговування невеликого будинку складає один робочий день, якщо будинок великий, то, ймовірно, більше. Це сильно залежить від того, чи є доступ до всіх квартир, адже роботи включають перевірку на щільність надлишковим тиском. Якщо щільності немає, газовики мають з’ясувати причину й усунути її.

Відсутність щільності може бути через те, що у квартирі увімкнений газовий прилад, або через те, що є витік газу. Тому мешканців попереджатимуть за 10 днів до початку обслуговування й проситимуть у той день бути вдома. У випадку відсутності щільності закон дає право газовикам зламувати двері, адже це фактично витік газу й загроза вибуху. Однак Сергій Смолінський впевнений, що спеціалісти обійдуться без цього.

За відсутності щільності мереж газ у будинок не подаватимуть, допоки не буде усунена причина. Якщо буде можливість, газ вимикатимуть тільки квартирі, у якій є проблеми й до якої немає доступу, або стояку, до якого ця квартира приєднана. Якщо система щільна й витоків немає, газ у будинку буде навіть за відсутності доступу до квартир.

— Прохання для людей — йдіть назустріч та надавайте доступ, це ваша безпека. Рахунок буде виставлений у будь-якому випадку. Надання доступу і можливості виконати наші роботи — це ваша безпека і це обмеження в часі цих робіт. Тобто ми за один день це зробили й поїхали на три роки і більше вас не турбуємо, — сказав Сергій Смолінський.

Він також додав, що «Газмережі» не проводять інвентаризацію внутрішньоквартирних мереж. Вони можуть вказати на порушення й дати термін для їхнього усунення, однак на відновлення постачання газу це не впливає, якщо тільки це не аварійна ситуація. Обслуговування внутрішньоквартирних мереж є відповідальністю мешканця. Він може за бажанням укласти відповідний договір з «Газмережами» або іншою компанією, яка має відповідну ліцензію.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (37)
  • Василь Саврій

    За третьою платіжкою буде четверта, п'ята поки люди перестануть платити

    IGOR reply Василь Саврій

    100% но у нас люди этого не понимают, ведь большинство живёт не на доходы, получаемые в Украине, а на денежные переводы из-за бугра и им море по колено... Завтра ещё 50 платёжек введут и никто даже не пискнет. С ностальгией вспоминаю времена злочинной влады, даже страшно представить, что бы было, если бы тогда хоть одна услуга подорожала на 10 копеек...
  • Читач81

    Люблять українці один одного
  • Лесовой К.

    То есть мы до этого пользовались бесплатно. Почему не требуют выплатить за предыдущие годы, непонятно. Что за либерализм и комунячество!
  • Victor

    А хто буде контролювати обсяг виконаних робіт? Бо суми ой ой ой. Чи совість газовиків найкращий контролер?..

    Vasya reply Victor

    А ніхто і всі роботи , якщо потрібно, будуть за Ваш рахунок

keyboard_arrow_up