У Хмельницькому дерева, які садили громадою, за рік пішли на розпалку

  • User
У Хмельницькому дерева, які садили громадою, за рік пішли на розпалку
- У минулому році в Молодіжному парку садили дерева, але вціліла лише їх частина, - каже Степан Кушнір
У квітні минулого року на ділянці біля міського пляжу посадили близько 300 дерев. Цієї весни залишилася лише невелика їх частина. Інші або не прийнялися, або їх просто знищили відпочиваючі. Покарати нікого – натомість, досадили ще дерев.

- Можливо, це закон природи, але частина дерев не збереглася. Спочатку зникли стовпчики, до яких прив’язували саджанці. Потім зникали невідомо куди самі дерева. Може, що найбільш ймовірно, вони пішли на розпалення багать для шашликів, може, комусь потрібен був власний ярок, - каже ініціатор створення Молодіжного парку Степан Кушнір.

Заклали парк – посадили дерева
У квітні минулого року у зеленій зоні на Рибалка, 2а біля міського пляжу заклали Молодіжний парк, який простягнувся від вулиці Рибалка до стіни, що ближче до бухти. Ділянка не знаходиться на балансі жодного комунального підприємства. Рішенням сесії міської ради від 5 березня депутати виділили 30 тисяч гривень на розробку проекту землеустрою та проектної документації Молодіжного парку. Документ вже готовий. Його затвердять народні обранці під час наступної сесії міської ради, і ділянку передадуть на утримання комунальному підприємству «Парки і сквери міста Хмельницького».
На ділянці, де буде Молодіжний парк, у квітні минулого року хмельничани разом з місцевою владою висадили близько 300 дерев.
- На 50 берізок, 30 дубів та 9 кущів калини ми витратили приблизно 2,1 тисячі гривень з природоохоронного фонду. 200 саджанців грабів нам безкоштовно надало лісництво, - каже заступник начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Інна Куцка.

Частину дерев знищили
Весною цього року на території Молодіжного парку залишилася лише частина дерев біля верб, де молодь планує облаштувати амфітеатр. Як повідомляють в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм міста, ще восени вціліло лише 30 відсотків дерев.
- У середині травня ми обстежували територію, коли робили підготовку пляжу. Частина висаджених дерев залишилася поблизу великих верб. У вихідні багато людей смажать шашлики біля пляжу і знищують дерева, - каже начальник відділу благоустрою міського управління житлово-комунального господарства Микола Вишпольський.
Мер міста Сергій Мельник, який брав участь у закладанні Молодіжного парку і власноруч саджав дерева, також не знає, що сталося з насадженнями.
 - Ми не можемо поставити сторожа біля кожного дерева. Можливо, частину дерев і знищили. Решта – на місці. У цьому році ми ще досаджували дерева, - каже Сергій Мельник.

Відео дня

Посадили більші дерева


Цьогоріч на території Молодіжного парку вздовж протилежної його частини від пляжу посадили 200 беріз, лип і дубів. Працівники комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького» накопали саджанців у розсаднику, який надав їх безкоштовно. Дерева саджали вже більшими, ніж торік, – заввишки два метри і з діаметром стовбура 6 сантиметрів.
- Через те що частина дерев, які посадили у минулому році, були маленькими, вони не прижилися. Тому цьогоріч ми посадили великі дерева. Вони стовідсотково повинні прижитися і, якщо їх знищать, особа, яка це зробила, нестиме відповідальність, - каже Микола Вишпольський.
Якщо діаметр стовбура дерева більший, ніж 6 сантиметрів, за законом, якщо ви самовільно вирубаєте дерево, доведеться сплатити штраф від 170 до 340 гривень для фізичних осіб та відновлювальну вартість дерева в залежності від розрахунків. За маленьке дерево доведеться сплатити від 350 гривень, а за вище, ніж 30 сантиметрів, – до тисячі гривень. Але лише у тому випадку, якщо порушника спіймають на гарячому.
- З 1 червня у зв’язку з відкриттям купального сезону на міському пляжі правоохоронці розпочинають посилене патрулювання і притягуватимуть порушників закону до відповідальності, - каже Микола Вишпольський.

Молодь просить допомоги
Члени ініціативної групи, яка займається створенням Молодіжного парку, кажуть, що час від часу роблять щось на зразок рейдів.
- Підходимо до людей, які відпочивають з шашликами, і просимо, щоб вони потім за собою прибрали сміття. Але наші дії можуть носити тільки рекомендаційний характер. Ми несемо моральну відповідальність за те, щоб цей парк відбувся. Але жити тут і постійно слідкувати ми також не можемо, - каже Степан Кушнір.
Весною молодь тричі прибирала територію парку і просить допомоги у комунального підприємства «Парки і сквер міста Хмельницького». Але у комунальників не вистачає працівників для догляду і за своїми територіями. 
- За браком коштів та людей я не можу в себе на території охороняти всі дерева, які ми підсадили. Ніхто не застрахований від того, що дерево хтось не виламає для смаження шашликів. Для цього потрібно змінювати менталітет людей. Потрібно, щоб люди навчилися берегти рослини, які посадили для всієї громади, - каже директор комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького» Микола Дроздов.
Коли буде готовий проект Молодіжного парку, комунальники обіцяють прибирати територію, висаджувати там дерева і виділити двох працівників.
- Наразі грошей у міському бюджеті на це не передбачено. Якщо протягом місяця-двох закінчать робити документацію, то при уточненні міського бюджету на друге півріччя ми будемо просити додаткові кошти на утримання Молодіжного парку, - каже Микола Вишпольський.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    дебил
  • Anonymous

    Які пропозиції?? Срати всі вміють навіть тут!
  • Anonymous

    Знову москали гадять. Тіки но з московськного потягу зійдуть і ламани наши дерева. Ганьба! Ганьба! Дерева ломати тільки на мові!!!(:smile:)
  • Anonymous

    (:cry:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up