Реформа дільничних: як "нові" офіцери мають співпрацювати з хмельничанами

Реформа дільничних: як "нові" офіцери мають співпрацювати з хмельничанами
  • Вони стануть "містком" між суспільством і поліцією, впевнені в Міністерстві.
  • Окрім обходів неблагонадійних сімей і притонів тепер дільничні мають консультувати і вирішувати проблеми. 
  • Як саме змінилася робота дільничних офіцерів дізнавалися журналісти vsim.ua. 

Реформа МВС триває. Після запуску патрульної поліції, формування управління превентивної діяльності і груп швидкого реагування, надійшла черга і до слідчих та дільничних інспекторів. Саме в рядах останніх суттєво поменшало “робочих рук”, а роботи стало більше. Як розповідає заступник начальника Хмельницького відділу поліції Ігор Кирник, кількість дільничних у місті зменшилась вдвічі. З 62 посад дільничних залишилося лише 29. Називають їх тепер не інспектори, а офіцери. Між ними Хмельницький поділили на частини. І тепер перед ними стоять інші завдання.

Менше людей, більше роботи 

Проект перепідготовки дільничних згідно з новою концепцією запустили ще минулого року. Призначали дільничних на нові посади тільки після екзамену. Наразі працює лише 18 офіцерів. Це ті працівники, які вже підтвердили свій фах - пройшли переатестацію і навчання. “Нові обличчя” мають з’явитися вже у березні. Тоді все місто закріплять за 29 дільничними.

Відео дня

Раніше навантаження дільничних розподіляли з розрахунку один на 3 тисячі населення. Зараз на кожного припадатиме по 8-9 тисяч.

Про специфіку роботи дільничних ми неодноразово писали у наших матеріалах на vsim.ua. Як правило, на своїй дільниці вони здійснюють обхід неблагонадійних сімей, приймають заяви про правопорушення, перевіряють людей, які нещодавно вийшли із колоній і шукають тих, хто варить самогон. Але підхід до роботи у дільничних трохи змінився. 

Мають стати ближчими до населення  

Нову поліцію тепер показують. Перш за все це стосується їхнього зовнішнього вигляду. За словами Ігоря Кирника, дільничні офіцери повністю забезпечені новою формою. Але транспорту не вистачає. На всіх є лише два автомобілі.

На думку заступника, головна відмінність офіцерів від інспекторів полягає у тому, що вони тепер є ближчими до громадян.  Дільничні мають стати своєрідним "містком" між суспільством і поліцією.  

- Є взаємодія поліції з громадою на партнерських засадах. Вони виїжджають на місця і спілкуються з людьми. Мають знати місцевість і її особливості. А все задля запобігання злочинів. Маємо працювати на випередження, - каже Ігор Кирник. - Щодня один офіцер отримує від 6 до 10 звернень. Крім того, має постійно співпрацювати з жителями на території обслуговування. 

Ігор Кирник називає це  “партнерськими відносинами”. Житель може звернутися до дільничного з будь-якою проблемою, яка й не стосується безпосередньо роботи поліції. Наприклад, якщо в дворі немає освітлення, то дільничний  має звернутися до відповідних установ, щоб замінили лампочку або ж встановили ліхтар. І відмовити у наданні такої допомоги дільничний не може.

Запустили новий проект

Цього року хмельницькі поліцейські запустили новий проект. “Безпечний будинок” - програма заходів, яка спрямована на випередження квартирних крадіжок.  

За інформацією поліції, у 2016 році в Хмельницькому майже щодня вчинялось 11 крадіжок. Із них кожна третя - з квартир. Щоб зменшити ризик, вирішили надавати консультації головам ОСББ та старшим по будинку.  

- Поліцейські проводять обстеження всіх будинків в Хмельницькому. Вже обійшли близько 100. Наше завдання - випередити злочинця. Визначати, чи є будинок доступний для нього чи ні, - каже заступник головного поліцейського. -  Розробили спеціальні акти обстеження, за допомогою яких визначаємо місця, які є ризиковими.  

Спільно з патрульними дільничні мають обійти всі будинки в місті. Програма розрахована на співпрацю. Тому мають створюватися консультативні групи з мешканців будинку, які б стежили за тим, що відбувається у їхньому дворі чи вулиці. Але якщо мешканцям дана ініціатива не видасться цікавою, то змусити їх поставити шлагбаум чи відеоспостереження поліцейські не можуть.

Як це працює

Журналісти vsim.ua разом з поліцейськими перевірили багатоповерхівку на Подільській, 149. Будинок має 3 під’їзди, у яких є 60 квартир. Із замом голови ОСББ Олегом Романюком зустрілись біля будинку. Він розповів, що крадіжки у них траплялись. Одного разу злодіям вдалось перерізати металеву решітку і винести кабелі та косарку. А у минулому році «вставили» дві квартири, одну з яких відразу ж після встановлення нових дверей.

Починаємо оглядати будинок. Відразу кидається в очі те, що ззовні нема камер відеоспостереження. Олег Романюк розповів, що вони з’являться вже у цьому році. Планують придбати корейські. Біля будинку мешканці самі зробили невелику парковку. А от дитячий майданчик не огороджений і в будь-який момент дитина може вибігти на виїзд з двору. Заступник голови ОСББ також зазначив, що коли тепло, то біля будинку розпивають спиртне.

- Можна розчистити дерева, які трохи заступають місце, де можуть збиратися. І тоді дати сюди світло, навряд їм після цього буде зручно тут збиратися, - надає консультацію Ігор Кирник, який виїхав на місце. 

Рухаємось до під’їздів. Аби освітити входи до них, мешканці поставили два прожектори. Біля кожного під’їзду також горить лампочка. Щоправда, за словами Ігора Кирника, їх легко розбити. Частково мешканці першого поверху поставити решітки на вікна. У під’їздах освітлення вмикається кнопкою, є датчики руху, тому через певний час світло гасне. У багатоповерхівці є два виходи на дах. Вони закриваються на навісний замок.

Після обстеження будинків складається акт. У ньому поліцейські пишуть свої рекомендації.  Що потрібно робити, а що ні - жителі вирішують самі.   

Зайти у під’їзд непросто, у будинку стоїть домофон. Кожен житель має свій ключ, а також міг вибрати собі особистий чотирьохзначний код.

Не всюди бачимо додаткові двері в тамбур. Олег Романюк каже, що пропонував мешканцям поставити їх, але погодились не всі. В свою чергу, Ігор Кирник радить встановлювати прозорі двері. Це дозволить побачити, якщо хтось буде зламувати замки.

Будинок має також чотири входи у підвали. Двері металеві і на замку. Підвал освітлюється, а на вікнах поставили решітки. Перевіркою заступник начальника відділу поліції задоволений. Каже, що чоловік, який керує ОСББ, знає свою справу і вже робить кроки, аби зробити будинок безпечнішим.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up