“Шість місяців невимовного болю” та нові деталі у загибелі 11-річної Софії Чорнобай

“Шість місяців невимовного болю” та нові деталі у загибелі 11-річної Софії Чорнобай
  • Один не надав переваги в русі, інший перевищив швидкість. Результат - смерть невинної дитини. 

  • Мама дівчинки продовжує боротися та не втрачає надію на справедливість. 

  • Однак, з кожним днем віра жінки згасає. В цьому вона звинувачує слідство. Чому?

Важка, заплутана та неймовірно болюча судова справа розпочалася у Хмельницькому. Півроку тому місцеву родину спіткало невимовне горе. Вони втратили свій найдорожчий скарб - донечку Софійку. Дівчинці було лише 11 років. 

Вона загинула внаслідок жахливої аварії, яка сталася 19 жовтня, на перехресті Старокостянтинівського шосе та Водопровідної. Дівчинка поверталася додому з прогулянки та просто чекала на зелений сигнал світлофора. Її життя обірвалося внаслідок зіткнення "Mercedes Е-220" та мотоциклу "BMW". Останнього, за даними патрульних, відкинуло просто на дівчинку, яка мирно стояла на тротуарі. За життя Софійки медики боролися 6 годин. Але серце дитини не витримало численних травм. Як згодом розповіла мама дівчинки, у її донечки не було ока, був зламаний череп. Вона померла від кровотечі. 

Сергія Владико, який був за кермом мотоцикла, затримали. Згодом йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Іншого - водія легковика, яким виявився громадянин Туреччини Абдулазиз Токур, просто відпустили. За кілька днів чоловік перетнув кордон з Румунією і втік. Його оголосили у міжнародний розшук. А за слідчого, який розпочав вести справу, взялися співробітники територіального управління ДБР, що розташоване у Хмельницькому. Його підозрюють у зловживанні службовим становищем. 

Відео дня

Допитані свідки та проведенні експертизи

ГУНП у Хмельницькій області ініціювало службову перевірку проти слідчого Михайла Кальнія. На його місце призначили нового слідчого. Ним став Олександр Івасюк. Матеріали до суду збирали понад 4 місяці. Було проведено кілька незалежних експертиз та допитано десяток свідків. 

“Шість місяців невимовного горя і болю… Шість місяців без мого рідного янголятка, без моєї донечки. Відбулось перше судове засідання по смерті Софійки. Мені здавалось, що моє серце розірветься на мільйон шматочків, коли навпроти мене сидів винний у смерті Софійки Владико Сергій. Проте він всім своїм виглядом видавав байдужість, без краплі каяття. Мені сльози котились, байдужість вбивці вражає. Проте найбільше вражає інше: мотоциклісту не поставивши до відома ні нас, ні нашого адвоката змінили запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту, на нічний. А пом'якшуючою обставиною за словами слідчого Івасюка стало те, що він хоче влаштуватись на роботу. Уявити важко, що людина стала причиною смерті дитини і навіть до вироку суду спокійно зможе знову сісти на мотоцикл, ходити на роботу чому б і ні… Одним словом правосуддя”, - написала у своєму дописі Наталія Чорнобай. 

“Я вірила в людяність”

У розмові з журналістами vsim.ua Наталія зазначила, що зневірина. Жінка більше не вірить у об’єктивність розгляду справи. Вона розказала, що всі 6 місяців після загибелі доньки, живе лише надією. Надією, що винних буде покарано. Однак ця надія з кожним днем згасає.

 Наталія Чорнобай під час мітингу. Фото з архіву редакці

За 6 місяців, як розповідає Наталія Чорнобай, Сергій Владико жодного разу не виходив на зв’язок із їхньою родиною. З його боку, каже Наталія, вони з чоловіком Романом не почули ні слів співчуття, ні прохання про вибачення. 

Що кажуть в слідчих органах та в суді

Щоб з’ясувати, як просувається справа та чому обвинуваченому послабили міру запобіжного заходу, ми звернулися за коментарем до поліції, прокуратури, суду та ДБР.

В прес-службі поліції коментувати справу відмовилися. Пояснили це тим, що всі матеріали є таємницею слідства, а надавати коментарі може лише слідчий після офіційного запиту. Його ми відправили на пошту ГУНП у Хмельницькій області. Орієнтовно, відповідь має надійти через 5 робочих днів. Про результати запиту ми повідомимо згодом на нашому сайті. 

Натомість в ДБР розповіли на якій стадії розгляду знаходиться справа проти слідчого ГУНП. За даними державного бюро розслідувань, йому інкримінують статтю, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі.

Що кажуть у суді

Суддею по справі загибелі Софійки Чорнобай призначили Світлану Данькову. В прес-службі пояснили, що вона обрала запобіжний захід, виходячи з клопотання прокуратури. 

Що розповіли в прокуратурі

Прокурором по справі призначили Євгенію Мельничук. Вона розповіла журналістам, що про зміну запобіжного захисту просив обвинувачений та його адвокат. Вони, за словами прокурора, клопотали про нічний домашній арешт через дітей обвинуваченого. У Сергія Владико їх двоє. Обоє неповнолітні і до трагедії перебували на повному утриманні батька. Відтак, залишилися без засобів існування. Слідчий суддя урахував цю умову, тому виніс відповідне рішення. 

За її словами, на стадії досудового слідства не передбачена участь потерпілих під час продовження запобіжного заходу. Тому 13 лютого рішення виносили без участі батьків загиблої Софійки. 24 квітня - відбулося вже підготовче засідання. На ньому були присутні і тато, і мама загиблої дитини. І, як повідомляє Марія Мельничук, стосовно нічного домашнього арешту вони не заперечували. 

Наступне засідання по справі призначили на 12 травня. Ми обов’язково відвідаємо в цей день судову залу та розповімо вам про хід судового розгляду. Слідкуйте за оновленнями.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (27)
  • Alla Kondratyuk

    Ужас... Бідні батьки дитини.... Ніякого покарання винним... Ганьба...
  • Марина Задолинна

    🙏🙏🙏
  • Виктория Луцкова

    Як можна було взагалі турка з країни випустити??? Я розумію, що шансів мало, але є посольство, інтерпол. Звертайтеся!!! Винного слід знайти і покарати. Глибоко співчуваю рідним...
  • Саша Вовчок

    Співчуваю судівна мило
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up