«Спасайте, тьотю, бо заб’ють». Деталі групового побиття на Хмельниччині

«Спасайте, тьотю, бо заб’ють». Деталі групового побиття на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • Троє чоловіків приїхали допомогти зі зламаним авто.

  • На місці почали пити, а згодом помітили перехожого.

  • Один із них сказав, що то «шестьорка».

  • Що було далі, читайте нижче.

У Городку на Хмельниччині судили трьох юнаків, які напали на перехожого, побили та відібрали телефон. Один з них є неповнолітнім, ще один — раніше судимим. Подія сталася наприкінці 2020 року, однак вирок зловмисники отримали тільки зараз. Розповідаємо деталі справи.

Про підсудних з вироку, опублікованому у реєстрі судових рішень, відомо таке:

  • Відео дня
    /li>

5 грудня 2020 року у пари — чоловіка та жінки — зламався автомобіль. Вони зупинилися на в’їзді у село Чернява Наркевицької громади з боку села Глядки тієї ж громади. Чоловік подзвонив до одного з обвинувачених (неповнолітнього) та попросив допомогти, а той покликав ще й другого (тракториста).

Обоє приїхали до пари зі зламаним авто. Там чоловіки випивали. Пізніше до них під’їхав третій обвинувачений зі своєю фактичною дружиною. Він запропонував допомогу, однак ті відмовилися. Тому чоловік поїхав, а за пів години повернувся з пляшкою пива. Потім чоловіки всі разом випивали.

Пізніше повз компанію проходив потерпілий. Побачивши його, один з обвинувачених (раніше судимий) запитав, хто то такий. На це неповнолітній хлопець відповів, що його у селі знають як «шестьорку» і що він усіх б’є та ображає. На кримінальному жаргоні «шестьоркою» називають дрібного виконавця чи прислужника, який перебуває у безумовному підпорядкуванні когось.

Обвинувачений, який ставив питання про потерпілого, підійшов до нього. Між ними почався конфлікт, який переріс у бійку. Відтак втрутилися інші обвинувачені та почали бити потерпілого. Неповнолітній обвинувачений став завдавати ударів частиною більярдного кия.

В результаті у чоловіка були зламані п’ять ребер, а також були крововиливи й припухлості навколо очей та садна на обличчі й тілі. Експерти кваліфікували їх як такі, що мають середню тяжкість. Крім того, неповнолітній непомітно для всіх забрав у потерпілого мобільний телефон. Після цього чоловік вирвався та побіг до найближчої хати, згубивши при цьому куртку.

Власниця помешкання, куди прибіг потерпілий, розповіла, що він був побитий та без верхнього одягу. При цьому казав «спасайте, тьотю, бо заб’ють». Після цього прибігли обвинувачені (неповнолітній та судимий). Останній казав — «відкрий двері або спалю хату». Жінка почала кричати, обвинувачені пробули у неї на подвір’ї 10 хвилин та пішли. Потерпілий з її телефона викликав поліцію. Чоловік казав їй, що у нього зникли телефон та 400 гривень.

Перший обвинувачений (неповнолітній) свою провину визнав частково. Сказав, що у його діях не було хуліганства, більярдний кий він не готував заздалегідь, а знайшов на місці події. Також розповів, що києм потерпілого не бив і телефон у нього не крав. При цьому визнав позов в частині витрат на лікування, але не визнав в частині моральної шкоди. Коли під час бійки він підійшов до потерпілого, той збив його з ніг, у відповідь неповнолітній вдарив його рукою в стегно. Коли потерпілий та обвинувачений побігли, він побіг слідом, аби не допустити подальшої бійки. Варто зазначати, що після затримання правоохоронці вилучили телефон з куртки неповнолітнього.

Другий обвинувачений (судимий) також визнав провину тільки частково. Зокрема, заперечив хуліганство зі свого боку, а також сказав, що нанесені ним тілесні ушкодження були легкими. Зазначив, що просив вибачення у потерпілого. Визнав позов про відшкодування витрат на лікування, але не визнав відшкодування моральної шкоди. У день злочину підійшов до потерпілого, аби з’ясувати, чому його називають «шестьоркою». Сказав йому почекати та зловив його за руку, щоб привітатися. Той почав вириватися й впав на спину, при цьому потягнув обвинуваченого за собою. Після цього потерпілий вдарив обвинуваченого ногами в груди. У відповідь останній почав завдавати удари руками. Зі слів обвинуваченого потерпілий під час бійки зняв з нього годинник та почав тікати, а той погнався за ним, аби забрати свою річ.

Третій обвинувачений (тракторист) у суді теж частково визнав провину. Сказав, що у його діях хуліганства не було, а завдані потерпілому тілесні ушкодження були легкими. Крім того, він визнав стягнення витрат на лікування та частково моральну шкоду (на 1000 гривень). Також розповів, що він підійшов до місця бійки з неповнолітнім. Інший обвинувачений (судимий) та потерпілий лежали на землі. Останній відштовхнув нападника ногою та почав вставати. Тракторист розповів, що почав бити потерпілого, бо той ображав його і його друзів, а також казав, що вони безпідставно до нього вчепилися.

За словами потерпілого, коли він проминув п’яну компанію, до нього підійшов обвинувачений (судимий) зі словами «стій, дядя». Після цього схопив його за рукав та штовхнув у рів. Відтак підійшов другий обвинувачений (тракторист) і обоє почали його бити руками та ногами. При цьому тракторист ще й душив його. Після цього підійшов неповнолітній і почав бити києм. Невдовзі він втік до найближчої хати та викликав звідти поліцію.

Після бійки потерпілого спершу доставили до Волочиської районної лікарні. А протягом 11-15 грудня він лікував переломи ребер у відділенні торакальної хірургії Хмельницької обласної лікарні.

Зрештою суд визнав усіх трьох винними за такими статтями Кримінального кодексу:

Відповідно, для них призначили такі покарання:

Також з них стягнули 2302 гривні матеріальної та 30 000 гривень моральної шкоди потерпілому, а також 817 гривень на користь держави за експертизу. Вирок винесений Городоцьким районним судом 25 серпня. Додамо, що суддею була Інна Федорук — та сама, яка фігурує у справі «смертельного кредиту». Цю історію ви можете дізнатися з окремого матеріалу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleksandr

    Навіщо нам всім знати ці подробиці) Зелений змій то біда. І неясно чи вони взагалі починали ремонтувати те авто)
  • bobyrdima

    Шоколад не виноват

keyboard_arrow_up