«Незнана Хмельниччина»: скандал із Глібовим і палац у Чорному Острові

«Незнана Хмельниччина»: скандал із Глібовим і палац у Чорному Острові
Палац Пшездецьких у Чорному Острові.
  • Юрій Даценко та його дружина Катерина об’їхали усю Хмельниччину і побували у неймовірних місцях.
  • Про те, що знаходиться зовсім поруч і що варте вашої уваги вони розповідатимуть на vsim.ua.
  • Історія мандрівників про Чорний Острів

Вкотре наголошуємо, що не потрібно виїздити далеко за межі області, чи й навіть самого Хмельницького, щоб гарно провести вихідний та влаштувати собі «тур вихідного дня». Цього разу хочемо запросити вас до невеличкого містечка Чорний Острів, котре розташоване всього за 20 кілометрів від обласного центру, адже тут є на що подивитися і з чого подивуватися. Отже, їдемо до Чорного Острова!

Легенди Чорного Острова.

Про заснування тут поселення у далекому 1366 році перекази свідчать таке: коли татари здійснювали свої регулярні набіги на Поділля, воєвода Свищ разом зі своїм військом, тікаючи від переслідування, забрався у плавні на Бузі та оселився на острові. Згодом тут було засноване містечко, обкопане ровом – це й був початок того самого Чорного Острова. У середні віки все населення містечка вимерло від чуми, котра прокотилася краями. Саме тоді місцина й отримала назву Чорного Острова.

Відео дня
Старі сходи в палаці Пшездецьких.

Чим же зараз цікавий для туриста Чорний Острів, про котрий не надто багато написано у туристичних путівниках, а часом – і зовсім не згадано? Саме через це містечко незаслужено забуте, хоча в історії нашого краю, а частково – і всієї Європи, посідає значне місце.

Скандал із Леонідом Глібовим

Перше, на що рекомендуємо звернути увагу у Чорному Острові – це колишній палац володарів містечка – поміщиків Пшездецьких, у котрому наразі розташовується музична школа та цікавий музей Леоніда Глібова. Так, відомий поет-байкар певний час жив, працював і творив саме тут і саме з Чорним Островом пов’язана частина його життя. Зокрема, саме тут була написана його відома байка «Щука», в образах котрої прослідковується власник села. Вважається, що саме через скандал, пов’язаний із «Щукою», Глібов назавжди залишив Чорний Острів та переїхав до Чернігова.

В цій кімнаті колись грав Ференц Ліст.

Директор музею Олександ Андрійович Казіміров захоплено та цікаво проводить екскурсії та розповідає історію рідного містечка. А розповідати є про що. Зокрема, про курйози, пов’язані із перебуванням в Чорному Острові відомого композитора Ференці Ліста.

Так, ця непересічна особистість певний час гостювала у власників містечка і саме тут Ліст дописав один зі своїх всесвітньо-відомих творів, котрий вперше був перезентований поважній публіці тут у палаці!

Ми впевнені, що екскурсія палацом вам неодмінно сподобається, тож завітати до музею просто необхідно.

Костел у Чорному Острові.

Про підземні ходи

Поруч із палацом височіє велика споруда старого костелу Успіння Пресвятої Богородиці із 1797 року. Вважається, що між палацом та костелом існував підземний хід, аби знать могла без особливих перешкод потрапити до храму, але за часів радянщини, коли костел був перетворений на будинок культури, всі підземелля, разом із старими усипальницями були залиті бетоном.

"Лаура".

Між тим, із костелом та родиною поміщиків Пшездецьких пов’язана трагічна та романтична історія, про котру розповідає настоятель костелу. Багатьом мандрівникам по нашому краю відомий славнозвісний біломармуровий надгробок, котрий називають «Лаурою» та котрий знаходиться на почесному місці у музеї Кам’янця-Подільського. Цей шедевр скульптури, авторства Віктора Бродзького, був створений після трагічної загибелі доньки власника Чорного Острова, Лаури Пшездецької. Сама Лаура похована у крипті під костелом, а от її надгробок ніяк не може повернутися на місце її вічного спочинку через бюрократичну тяганину. А, між тим, саме ця скульптура могла б стати тією родзинкою, котра причаровувала б до Чорного Острова туристів.

Поховання у костелі.

Настоятель костелу теж працює своєрідним екскурсоводом та розповідає цікаві історії з життя містечка із власного погляду, тож обов’язково заприятелюйте із ним – спілкування вам однозначно сподобається.

Церква Преображення Господнього 1775 року.

Чудотворний образ

Поруч із костелом (відстані тут по-сільському незначні) височіє ще одна цікавинка Чорного Острова – церква Преображення Господнього із 1775 року. До церкви також можна потрапити без проблем навіть не під час служби. Варто лише звернутися до місцевих мешканців прямо у дворі храму.

Чудотворний образ.

Всередині радимо звернути увагу на відновлений у 2003 році чудотворинй образ Пресвятої Діви Марії «з вишеньками», де богоматір зображена у вишиванці. Церквою також можна організувати екскурсію, тож не соромтеся спілкуватися з місцевими мешканцями – їм дуже подобається, коли до їхнього містечка виявляють цікавість.

Стара ратуша до пожежі.

У центрі Чорного Острова височить будівля колишньої ратуші початку ХІХ століття, щоправда, нещодавно пошкоджена пожежею. На околиці містечка розташовані старі цвинтарі із залишками величних мармурових надгробків. Цвинтарі – це теж своєрідні музеї, тож можна завітати і сюди.

Старе кладовище.

Загалом, настійно рекомендуємо вам відвідати цю місцину, оспівану Глібовим. Так, Чорний Острів не справляє враження туристичного міста, але, сподіваємося, це до пори до часу. Історія ту просто завмерла і чекає на своїх поціновувачів.

20 кілометрів пристойної дороги не займуть у вас багато часу, а саме містечко спраить гарне враження – ми вам гарантуємо!

Від редакції: Наступного тижня очікуйте нових історії від наших мандрівників! 

Читайте також: 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up