10 березня - Тараса Безсонного. Що не можна робити в цей день

10 березня - Тараса Безсонного. Що не можна робити в цей день
Фото з сайту diagnoz.net.ua
  • Якщо на Тарасія випаде сніг, то тиждень перед Великоднем буде дощовим і холодним.
  • Сьогодні треба посіяти саджанці капусти і помідорів, щоб мати хороший врожай. Зберігати в їх теплі.

Сьгодні, 10 березня, вшановують пам'ять Тараса Безсонного або святителя Тарасія Константинопольського, архієпископа.

У народі це свято ще називають «Тарас», «Тарас Кумашник», «Кумоха», «Зовнішня дрімота».

Довідка.

Відео дня

Тарасій народився у кінці 8 століття у місті Константинополі. Він мав можливість здобували освіту, на відміну від багатьох своїх однолітків. Батьки про це попіклувалися. 

Завдяки здобутим знанням його обрали царським радником.

У 784 році став патріархом. Після цього і аж до кінця життя керував церквою.

Його поважали за мудрість і надзвичайну доброту. Тарасій допомагав старим, убогим, хворим, сиротам і вдовам. Для всіх нужденних накривав гарний стіл на Пасху, де сам і прислуговував.

Помер у 806 році.

Прикмети.

Через те, що святитель приділяв багато уваги хворим, з цим і пов'язали більшість прикмет у цей день.

Перш за все, сьогодні не можна лягати вдень спати. Люди вірили, що так хвороба проникає в організм людини - спочатку присипляє його, а потім підступно "розпускає свої руки". Не можна було засинати аж до заходу сонця.

Особливу увагу приділяли снам, які насняться у ніч на 11 березня. Вважали їх віщими: якщо побачити сосну — до сумної новини; копатися в землі — до хорошого доходу; в'язати снопи — до втрати сил; молоти кавові зерна — до веселощів; скриню закривати — виграш; говорити з ангелом — до довгого життя.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up