4 листопада - День Казанської ікони Богоматері: в цей день проводять обряд, щоб знайти жениха

4 листопада - День Казанської ікони Богоматері: в цей день проводять обряд, щоб знайти жениха
  • У цей день жінки просять про щасливе сімейне життя, добробут у родині.
  • Також можна передбачити, якою будуть погодні умови найближчим часом.

4 листопада відзначають День осінньої або зимової Казанської ікони Божої Матері. Вважається, що в цей день можна передбачити погоду на найближчий час: 

- якщо злива і дощ, то негода триватиме до зими;

- якщо ясна погода, то скоро варто очікувати на похолодання;

Відео дня

- ранковий туман - на відлигу.

Сьогодні, 4 листопада, наші предки вірили у прикмети та традиції, від яких залежав добробут та благополуччя у родині:

1. Раніше листопад був відомий як весільний період, тому для незаміжніх дівчат існував спеціальний обряд. Їм необхідно було прокинутися в цей день якомога раніше і поїхати до березового гаю та знайти листок, покритий інеєм. Вважалося, що це дзеркало, яке допоможе знайти свого жениха. 

2. У жінок, які вже вийшли заміж, чоловіки часто їхали на заробітки. У цей день, щоб мати багатство та прибуток у майбутньому, була традиція повертатися додому. Дружини готувалися - куховарили та прибирали в домі.

3. До 4 листопада усі намагалися закінчити будівельні роботи, тоді побудоване буде міцним та довго служитиме господарям.

Довідка. За переказами, у 1579 році виникла пожежа, яка понищила місті, де жила Матрона, все. Уві сні до дев'ятирічної дівчинки прийшла Богородиця, яка розказала їй про ікону, яку потрібно забрали зі згарища. Вона так і зробила. На тому місці, де була ікона, заснували монастир. Та сама дівчинка, яку звали Матрона, стала там першою черницею. 

Пізніше зробили кілька копій знайденої ікони Казанської Богоматері. Вони розійшлися по світу: одна з них потрапила до рук Івана Грозного, друга - до Петра Першого.

У XIX столітті ця ікона була найбільш шанованою на Русі. Проте на початку ХХ століття вона зникла. Поговорювали, що її оригінал з Богородицького монастиря викрав і знищив Варфоломій Чайкін. 

Однак також існує легенда, згідно з якою ігуменя монастиря на ніч підміняла справжню ікону копією, а тому злодієві не дістався оригінал. Його заховали  у надійному місці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up