Без російських авторів та з уроками про про «русскій мір»: у МОН оновили навчальні програми

Без російських авторів та з уроками про про «русскій мір»: у МОН оновили навчальні програми
Фото ілюстративне
  • Оновлення торкнуться уроків історії України, української та зарубіжної літератур та основ здоров’я.

  • Дізнавайтеся що додали нового, а чиї твори викинули з програми.

Міністерство освіти і науки України затвердило зміни до навчальної програми для загальноосвітніх шкіл. Зробили це у відповідь на виклики, пов'язані з повномасштабною війною. Зокрема оновили програми з історії України та світу, вилучили твори російських та білоруських авторів. Також ввели окремий навчальний блок для повного розгляду російсько-української війни. Оновлений зміст програм розміщено на сайті відомства у вівторок, 16 серпня. 

Що змінили в «Історії»:

У навчальні програми предметів «Історія України», «Всесвітня історія» для 6-11 класів та інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ» (10 клас) внесено зміни, які мають «увиразнити наскрізні лінії з минулого, що дають змогу пояснити сучасні події». 

Так, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також школярі вивчатимуть не тільки інструменти насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому.

Відео дня

МОН передбачило повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася у 2014 році. У програмі наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії та міжнародній підтримці України.

МОН також оновило перелік термінів та понять, як-от: «присвоєння суверенітету», «русскій мір», «рашизм»; замість вислову «політика русифікації» — «політика російщення», уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

Зміни в «Літературі»:

Програми предметів «Зарубіжна література», «Література (молдовська та зарубіжна/румунська та зарубіжна/угорська та зарубіжна)» змінили у частині вивчення творів російських та білоруських письменників.

Серед іншого, зі шкільного курсу «Зарубіжна література» вилучено твори російських та білоруських авторів. Утім, вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною. Йдеться, зокрема, про твори Миколи Гоголя та Володимира Короленка. Також за вибором учнів та вчителя вивчатимуть твір Михайла Булгакова "Собаче серце", "Бабин Яр" Анатолія Кузнецова та "12 стільців" Ільфа і Петрова. Залишили для вивчення твори кримськотатарського письменника Халілова.

Також із переліку рекомендованих для використання вилучили програми:

Які ще предмети оновили:

У програмі «Захист України» посилили військово-патріотичну складову, додали інформацію про сучасну війну та її героїв, переглянули та доповнили теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту. 

У предметі «Основи здоров’я» розширили зміст розділу про «безпеку і здоров’я людини» питаннями, що пов’язані з ризиками воєнного часу: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги та обстрілу, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними предметами, надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо.

Зміст програми з основ правознавства та громадянської освіти розширили вивченням питань, пов’язаних з правами людини, війною та доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права. 

У програмі з географії переглянули обсяг часу на вивчення країн у світлі сучасної війни.

Хмельничани розділилися в думках щодо доцільності таких оновлень. Найбільше дискусій з приводу змін в літературі:

Нагадаємо, на Хмельниччині навчальний рік планують розпочати в очному режимі. Наразі в навчальних закладах облаштовують укриття та проводять підготовчі роботи. Крім того, від російських бомбардувань в області постраждало 2 заклади освіти: школа та дитсадок. Детальніше читайте у матеріалі Від ракетних обстрілів на Хмельниччині постраждало два навчальні заклади, — МОН

На Волочищині навчання розпочнеться дистанційно. А загалом понад третина шкіл Хмельниччини буде працювати дистанційно. Причина — відсутні сховища. За дистанційкою працюватимуть 198 із 579 шкіл. Детальніше про це читайте за посиланням. 

Нагадаємо, більшість хмельницьких батьків також за дистанційну форму навчання. Але є й ті, хто краще віддав би дитя до школи. Так, кажуть, точно будуть впевнені, що дитина вчиться, а не швендяє по місту, до того ж перебуває в укритті, адже “вдома його немає”. Що думають про початок навчання в Хмельницькому батьки читайте в матеріалі Віддавати в школу або вчитися вдома? Що думають хмельницькі батьки

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    Цікаво, ці шкільні програми пишуть колишні студенти, які вчилися ще за свиню чи вже за долари?

keyboard_arrow_up