Коли хмельницькі школярі отримають нові підручники

Коли хмельницькі школярі отримають нові підручники
Ілюстративне фото з tvi.ua
  • Перша чверть навчання добігає кінця, а книжок з української мови та історії досі немає.
  • Найгірша ситуація з 10-ми класами. Вони отримали лише третину з необхідних підручників.
  • Коли хмельницькі школярі отримають необхідні для навчання книжки, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Два тижні до завершення першої чверті навчання у хмельницьких школах, а деякі учні і досі не бачили новеньких підручників.. У зв’язку зі зміною Державного стандарту, школярі мали отримати нові книги ще у вересні. Але більшість шкіл продовжує навчатися за старими підручниками.

З 1 вересня 2018 року почав діяти новий закон “Про освіту”. Запрацювала “Нова українська школа”, тому для перших класів держава замовила абсолютно нові підручники кількох авторів. Крім цього, для 5-х класів запланували перевидати книжки, а 10-і класи мали отримати нові підручники у зв’язку зі зміною держстандарту.

Коли обіцяні книги таки надійдуть до рук хмельницького школяра, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Відео дня

Молодші школяри дефіциту в підручниках не мають

Станом на 8 жовтня 2018 року хмельницькі першачки отримали 82% обіцяних книг, п’ятикласники забезпечені на 63%, а ось із десятикласниками ситуація найгірша - вони отримали лише 31% книжок. Останнє надходження було в п’ятницю, 5 жовтня. Першокласники повністю забезпечені лише підручниками з української мови та математики. А ось книжок з англійської мови, мистецтва та “Я досліджую світ” поки поки не вистачає.

Коли школярі отримають необхідні книги у повному обсязі журналісти vsim.ua. запитали у методиста навчального відділу Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Наталії Голуб.

- Для молодших школярів ми замовили підручники різних авторів. Наприклад, буквар - 4 автора, математика - 5 авторів, всі уже є в наявності, тобто це 100% забезпечення. Англійська мова - двох авторів, уже отримана майже повністю - 90%.“Я досліджую світ” - там 5 і 6 авторів - це 72%  Мистецтво ми замовили 7-х авторів, є чотири - це 50%. Кожна школа обирала ці підручники самостійно, потім надсилала замовлення нам. Вони висвітлювали цю інформацію на сайтах закладів, є протокол засідання педагогічної ради, що вони обрали той чи інший підручник.

Книги для 5-х класів перевидаються

В цьому році перевидаються і всі підручники для 5-х класів. Виняток - історія та інформатика, для цих предметів передбачені книги нових авторів, але до рук хмельницьких школярів вони ще не потрапили. Немає також підручників для поглибленого вивчення англійської та німецької мов. На 49% учні забезпечені зарубіжною літературою.

- З цієї ситуації ми можемо вийти, бо є старі підручники і вони нічим не змінилися. Програма там та ж сама, просто закінчився п’ятирічний термін використання. А от інформатики і історії нам не вистачає, особливо історії. Разом з тим вчителі знаходять вихід: є електронний підручник, є старий підручник, в якому деякі теми все ж співпадають з новою програмою, - розповідає Наталія Голуб.

Найгірша ситуація в 10-х класах

Десятикласники забезпечені підручниками лише на 31% від загальної потреби. Немає жодного підручника з української мови, українська література лише - 22 %. Проблема з підручниками з інформатикою. А ось економіка та біологія прийшли в повному обсязі.

- Підручники надходять щотижня, до 12 жовтня мають надійти ще останні 18% для першокласників. Фінансування йде повністю за кошти держави. Затримка, більш за все, через великі обсяги, з якими просто не справляються видавництва, - пояснює Наталія Голуб.

І якщо по перших класах ситуація з книжками має вирішитися вже до кінця цього тижня, то коли будуть усі підручники для 5-х та 10-х класів поки у Департаменті освіти та науки не знають.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up