Швачка "заткнула за пояс" педагога і юриста: кого шукають роботодавці Хмельницького

Швачка "заткнула за пояс" педагога і юриста: кого шукають роботодавці Хмельницького
  • З червоним дипломом престижного ВНЗ та без роботи.
  • Рівень попиту на розумову працю стрімко падає, а ось робітничі спеціальності якраз у фаворі.
  • Роботодавці шукають тих, хто готовий вчитися і вміє працювати руками.
  • Які фахівці користуються попитом на ринку праці та чим керуються випускники шкіл у виборі майбутньої професії, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Наближається ЗНО, випускники шкіл та ліцеїв активно обирають собі майбутній фах. Хтось мріє стати юристом, хтось отримати червоний диплом економіста, хтось стати кваліфікованим менеджером та влаштуватися в провідну компанію України або, навіть, реалізувати себе на світовій арені.

У міністерстві освіти та науки України радять обирати собі майбутню професію ретельно проаналізувавши її затребуваність на ринку праці, інакше є ризик мати кілька дипломів з відзнакою і бути безробітним. Ми запитали хмельницьких випускників, ким вони мріють стати і як оцінюють свої можливості.

"Переважає тяга до гуманітарних наук"

IMG_20180424_101957

Відео дня

 Олександр Стефанчук, 17 років

-  Я, перш за все, оцінюю можливості свого розумового складу. У мене переважає тяга до гуманітарних наук. Технічні предмети я теж розумію, але там я себе навряд чи зможу реалізувати. Набагато швидше та легше даються саме гуманітарні науки. Майбутня професія ще остаточно невизначена. Обираю між близькими мені спеціальностями: юридична або філологічна освіта, або журналістика. Потрібно ще подумати, де я зможу розкритися наповну, що більше зараз потрібно суспільству. З профорієнтацією до нас приїжджало багато ВУЗів, проте, на жаль, мене вони мало зацікавили. Більшість агітували на навчання військової справи або аграрної промисловості, а для мене це трішки далеке.

"Мови - це зараз дуже актуально"

IMG_20180424_102012

Таміла Швереда, 16 років

- З самого дитинства мене цікавило вивчення іноземних мов, і тому я дуже зраділа, коли у мене з'явилася така можливість. На весь рік, на ось цей 11 клас, поїхати в Польщу і вчитися там як типовий учень в польській школі, з усіма правами та обов'язками. Я вчилась дистанційно тут в українській школі, і вчилась там - стаціонарно. Хочу сказати, що це був неймовірний досвід, я дуже щаслива, що потрапила в таку школу і таку атмосферу. Зараз я можу сказати, що я вільно володію польською мовою, що я можу розмовляти англійською мовою, що я вивчала там німецьку мову. Я розумію, що це реально моє майбутнє і те, чим я хочу займатися. Мови - це зараз дуже актуально. Міжнародні відносини  - якраз той факультет, на який я хочу вступати. Мені здається це не тільки престижно, не тільки дає хліб людині, а й розвиває особистість. Моя найбільша мрія - самореалізуватися в цьому спектрі. Мати гарну роботу, розвиватися, не сидіти на місці. Я хочу багато подорожувати. Міжнародні відносини вимагають від людини не лише відповідальності, а й бути впевненою в собі. Цей рік у Польщі мене дуже змінив, я чітко зрозуміла для себе, ким я хочу бути, і, що від мене вимагатимуть люди.

"Пріоритетний напрямок - економіка підприємництва"

IMG_20180424_102022

Катерина Ломако, 16 років

- Проаналізувавши всі 11 років в школі, я зрозуміла, що схильності до філологічних наук в мене точно немає. Математика - це той предмет, який дається мені набагато краще. Тому професію обирала, відштовхуючись від спрямованості до математичних наук. Ще досі остаточно не знаю ким я буду, чим я буду займатися. Бо є багато людей, які обирають собі якийсь напрямок, а потім працюють за іншою спеціальністю. Але, поговоривши з батьками, ми вирішили, що економічна спеціальність кругом затребувана. Вона є в усіх сферах нашого життя, тому пріоритетний напрямок - це економіка підприємництва. Нещодавно їздила до Києва та Львова на день відкритих дверей щодо вступу саме на ці факультети. Мені здається, що це затребувана спеціальність і я зможу з нею впоратися, а якщо захочу займатися чимось іншим, то в будь-який час зможу змінити вид своєї діяльності.

Спочатку хотів пов'язати своє життя зі спортом 

IMG_20180424_104840

 Єгор Гранишин, 16 років

- Я дуже люблю спорт, і, спочатку, хотів пов'язати своє життя саме з цим видом діяльності. Але, дивлячись на ситуацію в нашій країні, на те, як ставляться до спортсменів - я передумав. Вирішив обрати економічну спеціальність, вона дає багато можливостей та широкий вибір місць для праці. Наприклад, торговий агент зараз отримує досить гідну заробітну плату. Їсти хочеться завжди, а працювати лише для того, щоб мати можливість прогодувати себе, я вважаю неправильним.

"Дуже хотіла б навчатися в Польщі"

IMG_20180424_104827

 Вікторія Томусяк, 16 років

-  Взагалі з дитинства в мене була тяга до більш творчих напрямків в професії. Я з дитинства займалася музикою і думала саме з нею пов'язати своє життя. Але, буквально декілька років тому, я зрозуміла, що набагато більше хочу малювати, тому пішла до художньої школи. І, відповідно, зрозуміла, що до цього в мене також є хист. На сьогоднішній день я визначилася, що хочу вступати на творчий факультет, який пов'язаний з дизайном та рекламою. Дуже хотіла б навчатися в Польщі, але ВУЗ, ще не вибрала. Точно знаю лише те, що це буде факультет пов'язаний з малюванням, в іншому я себе не бачу. Батьки повністю мене підтримують у виборі. Жодних умовлянь “передумати” не почула ні від мами, ні від тата.

Кого шукають роботодавці

Як показує моніторинг ринку праці, в Україні, та й у Хмельницькому зокрема, не вистачає якраз спеціалістів робітничих професій. А ламінований папірець європейського зразка уже давно не вражає роботодавців. Шукають, перш за все: позитивних, креативних, з активною життєвою позицією, готових працювати на перспективу і, переважно, за мінімальну заробітну плату. Принаймні, такий висновок можна зробити, проглянувши сайти з пошуку роботи.

За даними міського центру зайнятості та за інформацією взятою із популярних сайтів з пошуку роботи: robota.ua та work.ua, журналісти склали Топ-5 професій, які найбільше користуються попитом на ринку праці Хмельницького та мають гідний оклад.

  1. Швачка. Заробітна плата від 8 000 до 16 000 гривень;
  2. Торговий представник з власним авто. Заробітна плата від 8 000 до 15 000 гривень;
  3. Будівельник: маляр, штукатур. Заробітна плата від 8 000 до 14 000 гривень;
  4. Менеджер. Заробітна плата від 6 000 до 15 000 гривень
  5. Маркетолог. Заробітна плата від 6 000 до 12 000 гривень

Очолює наш рейтинг – професія швачки. На сьогоднішній день, найбільшим попитом на ринку праці Хмельницького користуються саме фахівці даної галузі. На сайтах з пошуку роботи за кваліфікованого працівника ідуть просто справжні змагання. Заробітна плата сягає від 8 000 до 14 000, а подекуди й до 16 000 гривень за місяць. У центрі зайнятості пояснюють, що на Хмельниччині дуже розвинута швейна промисловість, є безліч фабрик з пошиття спецодягу та випуску оригінальної швейної продукції за кордон. Саме тому фахівців бракує завжди і платять їм більш достойні зарплати.

Швачка за дипломом та за покликом серця

У соціальній мережі facebook журналісти опитали у особистих повідомленнях понад 30 осіб і виявилося, що більшість працюють у галузі швейного виробництва за дипломом, а деякі, навіть, змінили свою вищу освіту, щоб стати швачкою.

Олеся Задерей говорить, що працювала за професією з першого дня отримання диплому. 20 років була швачкою. Пояснює, що робота користувалася попитом у Хмельницькому завжди, тому місце знайшла швидко. Та й заробітна плата непогана. Змінила два ательє, а потім вирішила, що пора пробувати щось нове. Міняти професію Олеся не збиралася, просто доросла до власного ательє. У ролі приватного підприємця уже 5 років. Займається переважно ремонтом одягу, хоча іноді береться за творчість – шиє оригінальні речі на замовлення. Говорить, що справа прибуткова, незважаючи на конкуренцію, роботи вистачає всім.

А ось Марина Косюк після закінчення школи вирішила отримати вищу освіту. Та ще на першому курсі зрозуміла, що менеджмент – не справа всього її життя. Звісно, вирішила довчитися, але вже під час навчання почала працювати технологом на швейному виробництві, і не прогадала. Говорить, що займається улюбленою справою, розробляє та втілює в життя свої задуми. Шиє концертні костюми для дітей і дорослих, слідкує за модою та розробляє дизайни суконь відповідно до новітніх тенденцій fashion-індустрії. Марина зовсім не жалкує, що не спробувала влаштуватися за фахом. Пояснює, що головне – це натхнення в роботі. Братися за нові завдання з захопленням, щоб очі горіли. А не йти на роботу як на каторгу, з дня у день виконуючи те, що продиктував диплом.

Що пропонують у центрі зайнятості

У центрі зайнятості пояснюють, що стійким попитом продовжують користуватися професії: металообробки, будівництва, транспорту, легкої промисловості, сфери торгівлі, громадського харчування та послуг. Затребувані менеджери (управителі) в усіх сферах економічної діяльності, бухгалтери, економісти та інженери з досвідом роботи. Крім того, існує потреба в робітниках найпростіших професій – підсобні робітники, прибиральники, двірники, вантажники.

А ось на обліку у міському центрі зайнятості Хмельницького, здебільшого, перебувають: банківські працівники, державні службовці, менеджери, фінансисти,  економісти, колишні працівники УМВСУ, соціальні працівники, юристи. З числа робітничих професій – це оператори комп’ютерного набору, секретарі керівника, діловоди, перукарі, продавці непродовольчих товарів.

Тобто вища освіта в наш час не у фаворі. І це при тому, що в Україні 80% випускників, отримують саме диплом вишу. Ринок перенасичений псевдо фахівцями, пояснюють у Міністерстві освіти та науки. Безліч вищих учбових закладів не мають достатнього фінансування та кваліфікації для підготовки гідних спеціалістів. Тому і виходить, що у країні за професію, наприклад, юриста платять удвічі менше, ніж за професію касира чи прибиральника.

За даними robota.ua та work.ua антирейтинг Топ-5 професій, які не користуються попитом на ринку праці склали:

  1. Вихователь. Заробітна плата від 1 500 до 4 000 гривень;
  2. Педагог. Заробітна плата від 3 500 до 5 000 гривень;
  3. Юрист. Заробітна плата від 3 200 до 6 000 гривень;
  4. Офіс-менеджер. Заробітна плата від 3 000 до 7 000 гривень;
  5. Перекладач. Заробітна плата від 3 00 до 8 000 гривень.

При цьому сайти з пошуку роботи такими пропозиціями явно не рясніють. Проаналізувавши більше 1 000 оголошень про роботу в Хмельницькому, журналісти знайшли лише 3 вакансії юриста, 4 – вихователя та 4 пропозиції для педагога. І конкуренція тут дуже гаряча. Роботодавці хочуть бачити лише досвідчених фахівців, у яких за плечима не менше 2-х років стажу на відповідній посаді. Вихователів та педагогів здебільшого кличуть на роботу у приватні заклади або центри розвитку. Пропонують місце на неповний робочий день на неповну ставку або з 7.00 до 19.00 за мінімальну заробітну плату.

Кого випускають ВНЗ

У депертаменті освіти і науки говорять, що диплом ВНЗ надто знецінений. Але випускники 11-х класів все ж продовжують обирати саме вищу освіту через престижність та стереотипні уявлення про затребуваність таких фахівців на ринку праці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up