Зимові свята вже добігають кінця. Останнім люди святкують Водохреща. Напередодні цього свята за новим стилем відзначають "Голодну кутю" або другий Святвечір. Цього дня прийнято дотримуватись посту.
Сідають вечеряти за стіл традиційно, коли засяє перша зоря. На вечерю подаються пісні страви - смажена риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутя та узвар.
Здавна була традиція "проганяти кутю". діти вибігали з хати, били в кут і вигукували:
Тікай, кутя, із покуття,
а узвар — іди на базар,
Паляниці, лишайтеся на полиці,
а «дідух» — на теплий дух.
Також була стародавня традиція з "дідухом". Коли стемніє, виносили його з хати і несли у садок. Там спалювали. Цей обряд символізував палення зими, щоб "покинути кожух" або ж накликати весну.
Кутю, яка залишилася на столі після вечері, виносили курям — «щоб добре плодилися». А вода, яка посвячена в переддень Водохреща вважалась святою.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.