25 вересня хлоруватимуть воду. Що треба знати хмельничанам

25 вересня хлоруватимуть воду. Що треба знати хмельничанам
  • Щороку восени "Хмельницькводоканал" робить промивку водопровідних мереж. 
  • Чергове хлорування буде проводитись 25 вересня. 
  • В цей день воду не можна буде споживати. 

Традиційно восени "Хмельницькводоканал" проводить планову промивку та знезараження водопровідних мережі міста. Цього року хлорувати воду будуть у вівторок, 25 вересня. Про це повідомляють у прес-службі МКП "Хмельницькводоканал". 

З 10:00 до 17:00 вода буде непридатною до вживання та приготування їжі. Хмельничанам радять після 16:00 почергово відкривати крани в мийках, раковинах і ваннах. 

Що треба знати про хлорування

Профілактична дезінфекція і промивка міських водопровідних мереж здійснюється двічі на рік (навесні у травні та восени у вересні) на підставі плану, який погоджується з міськвиконкомом і санітарною службою міста з метою дотримання санітарно-епідеміологічного благополуччя хмельничан. Попри це, у хмельничан виникають часті запитання щодо проведення промивки та якості води. У цьому матеріалі зібрані відповіді на найпоширеніші запитання споживачів.

Відео дня

Як проводиться промивка водопровідних мереж?

Процедура промивки водопровідних мереж здійснюється у кілька етапів:

– випуск води із водопровідних мереж міста;

– заповнення водопровідних мереж водою із підвищеною концетрацією гіпохлориту натрію;

– випуск води з дезінфікуючим розчином із водопровідних мереж і промивка мереж;

– здійснення постійного лабораторного контролю якості води;

– подача споживачам питної води.

Яка речовина використовується для дезінфекції мереж?

Для дезінфекції мереж використовується гіпохлорит натрію марки А. Ця сполука у допустимій концентрації є абсолютно безпечною для життя та здоров'я людини. Його використання регламентоване Інструкцією із застосування гіпохлориту натрію для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання, затвердженою наказом Мінрегіонбуду №18 від 18.05.2007 р. та відповідає «Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоровя України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за № 452/17747».

Що робити, якщо після промивки з кранів тече неякісна вода?

Спершу необхідно відкрити крани та випустити незначну кількість води. Жодним чином це не відобразиться на гаманцях споживачів, адже випуск навіть 100 літрів води, згідно діючого тарифу, обійдеться всього у 74 копійки. Відкривання кранів необхідне для того, аби залишки гіпохлориту натрію разом із відкладеннями, що утворюються під час експлуатації всередині трубопроводів, не залишалися у трубах, а відтак, не створювала дискомфорту у подальшому споживанні питної води. Якщо випуск води не допомагає, необхідно зателефонувати до аварійно-диспетчерської служби МКП “Хмельницькводоканал” за номерами телефонів: 78-75-10 або 1567 та повідомити про проблему.

Чому на деяких вулицях міста у день промивки з'являються потоки води?

Після проведення загальноміської промивки водогонів та їх знезараження проводиться випуск води із підвищеним вмістом гіпохлориту натрію шляхом відкриття водорозбірних колонок та пожежних гідрантів на водопровідних магістралях. Характерним є те, що гіпохлорит натрію при контакті з повітрям втрачає свої активні властивості. Як правило, випущена вода потрапляє до зливової каналізації та по рельєфу місцевості далі до відкритих водойм, не спричиняючи шкідливої дії довкіллю через незначні концетрації залишкового хлору.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Аня Черний

    С ружечанка продаются будинки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up