28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити у цей день

28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити у цей день
Фото: orthodoxy.org.ua
  • Сьогодні відзначають одне з найбільших церковних свят у році - Успіння Пресвятої Богородиці, або як його ще називають - Перша Пречиста. 
  • Цей день має багато своїх традицій та заборон, який стараються дотримуватися.
  • Чому 28 серпня не варто ходити босоніж, стригтися та брати ніж до рук та що не варто ще робити у цей день, дивіться далі.

Щорічно, 28 серпня, православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. Цей день відносять до 12 найбільших церковних свят. За легендою, саме в цей день архангел Гавриїл сповістив про близьку смерть Пресвятої Богородиці.

Традиційно на свято в храмах відбуваються ранкові служби. Такі богослужіння проходять двічі на рік – у Страсну п’ятницю й на Успіння. Тож, вранці віряни обов'язково йдуть в церкву і ставлять свічку. До храму несуть насіння і колоски у дяку Богові за врожай.

Існує й ряд заборон пов'язаних зі святом:

Відео дня

У цей день стараються не працювати. Заборона стосується не лише роботи на городі, але й домашніх клопотів, навіть приготування їжі. Також у цей день слід уникати сварок та лихих думок.

Не варто на Успіння брати в руки колючі та гострі предмети. Навіть хліб у цей день ламають руками. Наші предки вірили, що хто візьме ніж у руки 28 серпня, той може накликати на себе різні хвороби.

А ще на Успіння старалися не розводити вогонь та не ходити босоніж. Вважали, що так можна накликати біди у дім та зібрати всі хвороби.

Існує ще одне цікаве вірування, згідно з яким, молодим дівчатам 28 серпня не можна стригти волосся. Вважається, що таким чином вони можуть накликати нещастя. Також на Успіння не можна одягати старе або незручне взуття. Кажуть, якщо натрете ногу в цей день, то чекайте важке, сповнене проблем і невдач життя.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alex Alex Gara

    Існує й ряд забобон пов'язаних зі святом.(с). Очепятка?)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up