Де зустрічались і закохувались хмельничани

Де зустрічались і закохувались хмельничани
Перші побачення залишаються в пам’яті надовго. Кожне покоління знайомилось і зустрічалось у своїх, особливих місцях. Є вони і у Хмельницькому. Чи залишилися місця зустрічі наших батьків популярними сьогодні, дізнавалися журналісти «ВСІМ».

Романтика перших побачень…такі моменти особливо зворушливі для кожної пари. Адже нічого так не гріє, як приємні спогади. Попри те, що Хмельницький не славиться великою кількістю визначних пам’яток, все ж можна знайти затишну місцину, аби провести час з коханою людиною. Можливо, хтось скаже, що наше місто не зовсім романтичне, але є місця та будівлі, які знають історії багатьох закоханих.  

Кінотеатр Шевченка

Будівництво «чкальника» розпочалось ще у 30-х роках минулого століття. Тут збирались, аби переглянути свіжу кінострічку, послухати музику чи відвідати виставку. Колись кінотеатр навіть входив до числа кращих в Україні. Тут був просторий кінозал, музично-оркестровий зал та бібліотека. Для багатьох старших пар це місце асоціюється із романтичними зустрічами та прогулянками. Адже саме перед «чкальником» закохані частенько призначали побачення.

Відео дня

Кінотеатр «Сілістра»  

Широкоформатний кінотеатр було побудовано на Виставці у 1976 році. Свою назву він отримав від назви болгарського міста Сілістра – міста побратима Хмельницького.  Колись сюди приходили на плаксиві індійські фільми. За білетиками до кас вишиковувалася величезна черга. В залі глядачі сиділи навіть на сходах. Сюди приходили сім’ями.

Цей невеличкий район в периметрі будівлі на вулиці Свободи, 1-А й досі називають «Сілістра», хоч вже десятиріччя тут функціонує розважальний комплекс. Але місце не перестає бути популярним. Як і 40 років тому сюди приходять хмельничани, щоб відпочити.  

Кафе «Кристал»

Небагатьом хмельничанам відомо, що раніше було на Проскурівській, 15. Століття тому тут був найпопулярніший ресторан Проскурова – «Слон». Заклад славився своєю оригінальною кухнею,  а на другому поверсі були готельні номери. Тривалий час ресторан називався «Центральний», потім – «Дружба», згодом тут були й звичайна їдальня й кафе «Кристал», який, до речі, пам"ятає чимало жителів міста з 80-х років. Згодом тут з'явився бар «Елем». Зараз на першому поверсі будівлі розмістилось кафе «Кондитерська лавка». У всі роки це місце мало свого клієнта. І завжди тут було гамірно та весело.

Кафетерій «Хвиля»

У будинку на Тернопільській, 34 колись знаходилось кафе «Хвиля». Мешканці, котрі жили поряд, обожнювали ходити сюди за ласощами. У вихідні кафе «кишіло» відвідувачами, особливо коли батьки приводили сюди своїх чад. Деякі досі згадують смак «пломбіру» та молочного коктейлю.

«Дендропарк»

Сьогодні це найулюбленіше місце малечі. Щоденно тут ходять мами із візочками та неспішно прогулюються бабусі та дідусі. Тут відбувалось безліч різноманітних заходів. Досі проводяться спортивні змагання серед молоді.  Кілька десятків років тому серед молодят була традиція фотографуватись у цьому парку або ж біля пам’ятника. Традиція існує й досі. Обійми і поцілунки у Дендропарку – обов’язкова в програмі весільної фотосесії.  

Кафе «Мрія»

Сьогодні тут продають взуття, а колись там прогулювали пари та зустрічалися із друзями. Томатний сік за 10 копійок та тістечка – по 22 можна було придбати в одному із небагатьох закладів Хмельницького, який розташовувався на Кам’янецькій. Там приємно було посидіти як дорослим, так і малим. В кінці 80-х на початку 90-х у «Мрії» часто призначали побачення та їли різноманітні солодощі.  

Парк імені Чекмана

Назва цього парку змінювалась найчастіше. Вперше його почали засаджувати ще наприкінці 40-х років XX століття. Корінним проскурівчанам він закарбувався в пам’яті як Комсомольський, більшість так називає його і досі.

У 1967 році його перейменували на честь 50-річчя Жовтня. Вже у 1993 році він носив назву «Центральний міський парк культури та відпочинку імені 500-річчя міста Хмельницького». Тут проводилися виставки, ярмарки , дискотеки…

Останні 8 років носить ім’я колишнього мера – Михайла Чекмана. Багато хмельничан і гостей міста, аби відпочити, йдуть саме сюди. Мешканці пам’ятають, що в глибині парку знаходиться славнозвісна «клітка». В теперішній час діти бавляться там, а колись сюди ходили на дискотеки. Не одна історія кохання розпочалась саме із запрошення на танець.

Будинок культури

Колись у приміщенні будинку культури, що на Проскурівській, був театр. Зараз тут проводять різноманітні конкурси, концерти та святкові заходи. Раніше сюди ходили, аби подивитись вистави і різноманітні виступи. Був час, коли до театру з'їжджались акторські колективи із Києва, Петербурга та Одеси.

 

Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «ВСІМ про кохання». Слідкуйте за оновленнями, щоб бути разом з нами в курсі подій Хмельницького.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up