Екологи зафіксували мор риби у Південному Бузі: загинули майже 2 тисячі одиниць

Екологи зафіксували мор риби у Південному Бузі: загинули майже 2 тисячі одиниць
Тут і далі фото Хмельницького рибоохоронного патруля. Колаж vsim.ua
  • Фахівці обстежили ділянку Бугу від Кам’янецької до Трудової. 

  • Причини загибелі риби мають надати після лабораторних досліджень. 

У Південному Бузі вкотре гине риба. Нещодавно містяни знову помітили мертву рибу, яка плаває пузом догори на щільно вкритій ряскою воді. Фото та відео на своїй сторінці у Facebook виклав хмельничанин Віктор Карван. Світлини він зробив 3 вересня на ділянці річки від вулиці Свободи до Старокостянтинівського шосе. 

З приводу цієї ситуації журналіст vsim.ua звернувся до начальника управління екології Хмельницької міськради Олександра Лукова. Той розповів, що йому про це відомо, однак причин загибелі риби він поки не знає. 

Відео дня

Учора, 4 вересня, фахівці Держекоіспеції та працівники управління екології  обстежили ділянку Південного Бугу від автомобільного мосту по Кам'янецькій до автомобільного мосту по Трудовій.

У результаті обстеження зафіксували загибель 1861 рибин. Про це повідомляє Хмельницький рибоохоронний патруль. Загинула така риба:

Фахівці встановили, що водне плесо Південного Бугу рясно вкрите ряскою, а на поверхні водойми забруднень, візуально, не виявили.

Спеціалісти Держпродспоживслужби та Держекоінспекції відібрали проби води в місцях загибелі риби для проведення лабораторних досліджень. Висновок про те, що стало причиною загибелі водних біоресурсів фахівці нададуть після результатів їх проведення.

Нагадаємо, що забруднення Південного Бугу ми неодноразово розповідали вам раніше. Так, 2 серпня стало відомо про виявлення у водоймі стоків з системи побутової каналізації частини мікрорайону Гречани. Окремі масиви забудови до централізованого водовідведення не підключені.

Крім того, у водах, які скидаються там у Південний Буг, виявили залишки нафтопродуктів. Їхній рівень був вищий за норму, крім того, зафіксували перевищення рівня амонію та хлоридів. За даними «Хмельницькводоканалу», до централізованого водопостачання у Гречанах підключений 2031 абонент, а до централізованого водовідведення — 498.

Дещо раніше, 2 червня, ми писали про те, що Південний Буг визнали найзабрудненішою річкою Хмельницької області. Експерти виявили перевищення гранично допустимих концентрацій трьох речовин — амонійного нітрогену у 33,3 раза, нітритному нітрогену у 8 разів та біохімічного споживання кисню у 5,7 раза.

8 травня стало відомо про черговий випадок загибелі риби у річці. Фото поширили у місцевих соцмережах. Згодом стало відомо, що у водоймі виявили перевищення рівня біохімічного споживання кисню. При нормі у менш як 4 міліграми на літр він фактично складав від 4,2 до 4,4 міліграма на літр. Втім, причину загибелі риби на той момент так і не з’ясували.

Начальник управління екології міськради Олександр Луков казав, що показник відхилення рівня біохімічного споживання кисню є незначним і ні на що не впливає. Загалом випадки мору риби у Південному Бузі фіксують щороку.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сан Санич

    Ніхто не винний , аномальна спека
  • Валерий Златогурский

    Певно наш мер про це не знає, бо ніяким чином не реагує. Прохання до всіх повідомити йому належним чином.
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Людей купається море там. Це вже не перший мор риби. Влада нічого не робить, вона займається відписками
  • Емилия Чеснок

    На екологію ми плюємо ще з часів радянщини.. На річці  Смотрич  на камянеччині ще в 60 роках двадцятого століття плавало вверх животами  велика риба. Її травив Вишнівецький цукровийзавод Будучи дитиною,  я вже тоді розуміла  що так не повинно бути. А дорослі відповідальні за екологію, продовжують плювати в колодязь, з якого ми п"ємо  воду..

keyboard_arrow_up