Мертва риба та стояча вода. Що каже влада про ситуацію з Південним Бугом

Мертва риба та стояча вода. Що каже влада про ситуацію з Південним Бугом
Тут і далі — фото Віктора Карвана
  • У річці вчергове зафіксували мор риби, а так також «цвітіння» та застій води.

  • Дізналися про це в міському управлінні екології.

Днями мешканці Хмельницькому помітили, що у річці Південний Буг плаває мертва риба, крім того, поверхня води рясно вкрита зеленню. Фото та відео на своїй сторінці у Facebook виклав хмельничанин Віктор Карван. Допис стосується ділянки річки від вулиці Свободи до Старокостянтинівського шосе. Матеріали були відзняті вчора, 3 вересня. На відео також можна помітити, що руху води у річці немає.

— Екологічна катастрофа у місті Хмельницькому… Любі друзі, хто не байдужий до проблем нашої річки, поширюйте допис. Чим більше ми висвітлимо проблеми, тим швидше до людей у владних кабінетах дійде, що необхідні кардинальні зміни до цих проблем, — написав користувач соцмережі.

З приводу цієї ситуації журналіст vsim.ua звернувся до начальника управління екології Хмельницької міськради Олександра Лукова. Той розповів, що йому про це відомо, однак щодо причин він поки нічого сказати не може.

Відео дня

— Є таке, займаються фахівці. Ми постараємося зробити комісію, екологічну інспекцію, Держпродспоживслужбу підключити, або якісь аналізи щоб були. Щодо причин абсолютно нічого не можу сказати. Зараз по причинах абсолютно ніхто не скаже, будуть аналізи води, тоді можна буде щось думати по причинах, чи дощем щось змило, чи щось інше, хто його знає, — сказав чиновник.

Нагадаємо, що забруднення Південного Бугу ми неодноразово розповідали вам раніше. Так, 2 серпня стало відомо про виявлення у водоймі стоків з системи побутової каналізації частини мікрорайону Гречани. Окремі масиви забудови до централізованого водовідведення не підключені.

Крім того, у водах, які скидаються там у Південний Буг, виявили залишки нафтопродуктів. Їхній рівень був вищий за норму, крім того, зафіксували перевищення рівня амонію та хлоридів. За даними «Хмельницькводоканалу», до централізованого водопостачання у Гречанах підключений 2031 абонент, а до централізованого водовідведення — 498.

Дещо раніше, 2 червня, ми писали про те, що Південний Буг визнали найзабрудненішою річкою Хмельницької області. Експерти виявили перевищення гранично допустимих концентрацій трьох речовин — амонійного нітрогену у 33,3 раза, нітритному нітрогену у 8 разів та біохімічного споживання кисню у 5,7 раза.

8 травня стало відомо про черговий випадок загибелі риби у річці. Фото поширили у місцевих соцмережах. Згодом стало відомо, що у водоймі виявили перевищення рівня біохімічного споживання кисню. При нормі у менш як 4 міліграми на літр він фактично складав від 4,2 до 4,4 міліграма на літр. Втім, причину загибелі риби на той момент так і не з’ясували.

Начальник управління екології міськради Олександр Луков казав, що показник відхилення рівня біохімічного споживання кисню є незначним і ні на що не впливає. Загалом випадки мору риби у Південному Бузі фіксують щороку.

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: крокодил, болотний птах та мала султанка

На зображенні може бути: поганка

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: крокодил

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: плавають

На зображенні може бути: амфібія, мала султанка, крокодил, болотний птах та водяний гіацинт

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: водяний гіацинт, водойма та трава

На зображенні може бути: водяний гіацинт та трава

На зображенні може бути: мала султанка та арама

На зображенні може бути: болотний птах

На зображенні може бути: водойма

На зображенні може бути: болотний птах та мала султанка

На зображенні може бути: плавають, болотний птах, крокодил та поганка

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олександр

    Кожного року таке робиться,а проблеми не вирішено,доки це буде неподобство,хто відповідає за це неподобство того треба судити,за що він отримує зарплату,де відповідальність, треба наказувати всіх причетних до цієї справи ,от тоді буде толк
  • Руслан Ковальчук

    У пана Ликова одні відмовки та догадки! Лишня людина на такій посаді! для очищення річки має бути добрий стік води та працювати екоінпекція, а то вислів - я не знаю: гнати в три шиї і забути про нього! Колись в річки сипали спеціальний реагент від цвітіння , а тепер немає за що купити чи як? Нехай здихає риба і люди від сморіду? Агов, владо! Коли буде кардинальне рішення цієї проблеми? Міська влада отримує шаленні гранти , премії і відзнаки від Європи ! Чи рішення лише на папері, які нічого не варті? Всіх чиновників міської влади на екскурсію до гнилої річки та дохлої риби!!! Хоча б для початку, а то з кабінетів за паперовими рішеннями проблеми не видно і вона ж не ракета, згори на голови не падає, ПРАВДА?!!!
  • Віталій Українець

    Жодна з автомийок міста не обладнана системою очистки води.Побутові стоки від споживачів це фосфати та фосфонати.В зимку КП  щедро засипають сіль на вулиці міста-яка вся потрапляє в грунт та річку!

    Ще величезна скрита загроза це мікропластик!
  • Виктория Пешкова

    27 серпня на міському пляжі було повно мертвої риби. І на піску і у воді

keyboard_arrow_up