Хмельничанам розкажуть про діяльність міськради за 1,5 мільйона: що кажуть експерти

Хмельничанам розкажуть про діяльність міськради за 1,5 мільйона: що кажуть експерти
  • Порівняно з минулим роком сума зросла на 50 тисяч гривень.

  • Експерти висловлюють зауваження щодо ефективності використання грошей.

Міськрада хоче розповісти хмельничанам про свою діяльність. Для цього розробили окрему програму. На останній сесії 2019 року її прийняли депутати. Документ передбачає, що діяльність міськради, міського голови, депутатів, структурних органів будуть висвітлювати у ЗМІ. Передбачили на 1,5 мільйона бюджетних грошей. Ми проаналізували документ та розповімо вам про все докладніше.

Про кого розкажуть хмельничанам?

Програма передбачає, що будуть висвітлювати діяльність:

  • Відео дня
    /li>

Про що розкажуть хмельничанам?

Повідомляти хмельничан планують про:

Як планують висвітлювати діяльність?

До висвітлення діяльності будуть залучати ЗМІ — телебачення, радіо, газети, інтернет-видання. Пріоритет при виборі ЗМІ будуть надавати реформованим виданням. У Хмельницькому таким є газета «Проскурів». Зі ЗМІ мають укласти договір на висвітлення діяльності. Інформацію подаватимуть лише українською мовою.

Скільки витратили на програму висвітлення 2019 року?

Майже рік тому прийняли аналогічну програму на 2019 рік. На її виконання запланували витратити дещо меншу суму — 1,45 мільйона. Ми подали запит, щоб дізнатися, як витрачали кошти в рамках програми у 2019 році. Згідно з відповіддю від міської ради, станом на середину листопада гроші за висвітлення отримували:

Загалом витратили 808 619,32 гривні. До кінця 2019 року запланували витратити ще 170 157,44 гривні. Тобто фактично програма висвітлення діяльності обійдеться міському бюджету в меншу суму, ніж планувалося.

Що кажуть експерти?

Ми запитали в експертів, що вони думають про таку програму міської влади. Відповіді були різними, висловлювали зауваження та побоювання.

Директор консалтингової групи «Перспектива-М» Марічка Артиш:

— Комунікації потребують коштів, питання тільки — на що? 1,5 мільйона гривень на рік — це 125 тисяч гривень на місяць. Це чималі кошти, як на мене. В Івано-Франківську за бюджет такого одного місяця можна організувати і провести конференцію для бізнесу на 12+ спікерів і 100+ учасників (з усіма супутніми витратами). В бюджеті немає конкретизації щодо витрат, тому складно точно стверджувати, куди саме підуть кошти. Можна розмірковувати, що так зроблено в тому числі для того, щоб не вносити пізніше змін в рішення, якщо переплануються статті витрат. Але для мене відсутність чіткого розподілу коштів означає можливість витрачати їх, як заманеться, без відслідковування доцільності, ефективності тощо. Такий підхід може бути свідченням того, що ніхто особливо не займається плануванням зовнішніх комунікацій. Якщо це так, то є реальний ризик витрат без сенсу, якщо немає чіткого плану з індикаторами ефективності і можливістю перегляду, щонайменше щоквартально (а ідеально — щомісячно), комунікації мають потенціал або ніяк не впливати, або шкодити. Кошти краще переспрямувати на комунікаційну стратегію, щоб власні «піарники» так готували матеріали, зустрічі з пресою тощо, а сама міська рада так втілювала проекти чи просто робила свою роботу, щоб ЗМІ самі хотіли і писали про них!

Директор аналітичного центру Асоціації міст України Ярослав Рабошук:

— Відповідно до закону органи місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи) позбавлені можливості бути засновниками комунальних ЗМІ. В той же час ці органи зобов’язані оприлюднювати свої рішення (наприклад, рішення про бюджет) в ЗМІ. Такі норми забезпечують відкритість діяльності органів влади (в даному випадку органів місцевого самоврядування). З огляду на заборону мати власні друковані комунальні ЗМІ та вимогу оприлюднювати свої рішення в інших, зокрема друкованих ЗМІ, місцеві ради мусять передбачати кошти місцевих бюджетів на оплату послуг комерційних ЗМІ (послуг з висвітлення діяльності). Затвердження міською радою програми висвітлення діяльності прямо передбачене законом.

Експерт партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Микола Орлов:

— Органи влади мають висвітлювати свою діяльність і роз’яснювати свою позицію, а оскільки законодавство забороняє органам влади бути власниками ЗМІ, то влада виділяє кошти, які готова заплатити ЗМІ. Тому в цій ситуації вартими уваги є наступні моменти:

Як підсумок можу сказати, що при належному забезпеченні рівних прав для ЗМІ, відкритості і прозорості процесу відбору ЗМІ, подібна програма не несе в собі ризиків.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сіма

    Нехай хоча б 100 млн. грн. витратять на навішування лапші на вуха, а я знаю хто такі свободівці, як вони прийшли до влади і як обдурили людей. З наступного року припиняю платити податки у міський бюджет і перехожу працювати в тіні. Більше не дозволю грабувати мене.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук Від читача 16:16 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up