Хмельницький сапер розповів як розміновує країну за допомогою словацької установки

Хмельницький сапер розповів як розміновує країну за допомогою словацької установки
Тут і далі фото зі сторінки військової частини А 2641
  • Bozena — саперна установка, яку Україні надала Словаччина. 

  • За допомогою неї хмельницькі сапери розміновували один із найбільших міжнародних аеропортів країни «Жуляни».

  • Сапер Олексій каже, що військові для роботи з “Боженою” залучили дрони, удосконаливши процес.

З перших чисел квітня минулого року розпочалось очищення деокупованих територій від наслідків воєнних дій та залишків російських угрупувань, Саме фахівці саперної справи одними із перших заходять на звільнену місцевість, обстежують її та роблять безпечною для інших. 

Але розмінування та очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів – це робота, що пов’язана з високим ризиком для життя насамперед саперів. Тому їм  треба ефективно використовувати засоби, які зможуть пришвидшити процес та захистити особовий склад від незворотних втрат.

Один із них — Олексій. Він військовослужбовець військової частини А 2641 з Кам’янеччини. Захисник одним із перших у Збройних Силах України почав працювати із комплексом розмінування “Bozena-5”. Його надали словацькі партнери. Про роботу Олексія розповіли на сторінці військової частини. 

Відео дня

Першими навчились працювати з “Боженою”

У серпні-вересні Олексій вже працював із саперами на Київщині — розміновували деокуповані території. За допомогою “Божени” бійці перевіряли один із найбільших міжнародних аеропортів країни «Жуляни». Після того працювали на території Макарівського району.

— Ми одні із перших в Україні пройшли навчання та почали працювати з цією машиною розмінування. Виходячи із свого досвіду можу сказати, що машина є дуже простою та зручною у використанні, і можна навчитися нею користуватися за короткий час, — зізнається Олексій. 

Він додає, що найбільша перевага установки – це механічне розмінування без присутності людини. Сам комплекс має дистанційне керування. Але після проходження машини, сапер все ж повинен пройти та перевірити територію, адже ланцюговий чи бойковий робочий орган “Божени” може розбити, наприклад, протитанкову міну на шматки, але уламки від неї, можливо навіть з підривником, вибухові речовини все рівно залишаться у ґрунті.

Як військові модернізували процес

— За день ми успішно розміновували приблизно 0,5 гектара землі. Насправді, швидкість процесу залежала від погодних умов та типу грунту. Іноді, коли “Божена” починала працювати, знімався такий пил, що неможливо було нею керувати. Її просто не було видно, суцільний пил. Та ми не розгубилися, а трішки раціоналізували процес розмінування, залучивши БПЛА. Ці безпілотні літальні апарати були нашими "очима з неба", які надавали нам додаткову інформацію та допомагали скерувати “Божену” у таких складних умовах, — пояснює військовий. 

Сапери зізнаються, що ця машина зарекомендувала себе як ефективний спосіб розмінування, яка спрощує та пришвидшує процес очищення українських територій від російського брухту.

Довідка:
Система розмінування “Bozena-5” – це гусенична дистанційно керована машина, призначена для розмінування потенційно забрудненої вибухонебезпечними предметами території. Може бути використана для очищення як протитанкових, так і протипіхотних мінних полів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up