«Медики не поспішали допомагати пораненому нападнику», - патрульний про стрілянину на Тернопільській

«Медики не поспішали допомагати пораненому нападнику», - патрульний про стрілянину на Тернопільській
  • В адмінсуді Хмельницького почали розгляд справи екс-патрульного Ярослава Болюха, який розстріляв психічнохворого чоловіка.
  • Ярослав Болюх не змирився із висновками розслідування і хоче поновитися на посаді. 
  • На суді він розповів про грудневу стрілянину, свої дії і медиків, які, за його словами,  не поспішали допомагати нападнику.

Стрілянина на Тернопільській сталася напередодні Нового року. Патрульні застосували вогнепальну зброю до чоловіка, який кидався на людей із шилом. Від куль патрульних  він помер у кареті «швидкої». Розслідування Нацполіції визнало дії патрульних протиправними і до них застосували дисциплінарні санкції.

Сергія Акаєвича, який стріляв першим, понизили. Ярослава Болюха – звільнили. З таким рішенням патрульні не погодилися й звернулися із позовом до суду. Сьогодні, 30 травня, розглядали справи по позову Сергія Акаєвича і Ярослава Болюха. 

Відео дня

Як все було

30 грудня психічнохворий Володимир Гаврилов шилом поранив кількох людей на Кам’янецькій і Тернопільській. Затримати нападника намагалися патрульні. Без застосування вогнепальної зброї зупинити нападника не змогли.

- На зупинці «Бібліотека ХНУ» перехожий сказав, що там чоловік з ножем б’є людей. Почули постріли і почали бігти. На зустріч нам йшла жінка і трималась за обличчя, з якого йшла кров. Я здалеку побачив, як за Сергієм ходить чоловік і видно було, як він замахнувся. Я крикнув, щоб відволікти увагу, він повернувся і почав йти на мене. Я відходив назад і намагався змінювати його радіус. Зрозумів, якщо стріляти, то може бути рикошет. Він продовжував скорочувати дистанцію. Тоді прийняв рішення здійснювати постріли біля ніг. Але ніякої реакції. Він йде на мене, я відходжу назад. Проскакувала думка, що з набоями щось не те. Бо чоловік ніяк не реагував, - пригадує Ярослав Болюх. 

Про ці та інші обставини подій 30 грудня 2016-ого vsim.ua уже розповідали в матеріалі Захисники чи злочинці? Деталі справи хмельницьких патрульних, які застрелили психічнохворого

«Гроші не цікавлять»

За розслідування стрілянини на Тернопільській і дій патрульних взялися у Нацполіції. Там визнали дії правоохоронців неправомірними і застосували до них дисциплінарні санкції. Сергія Акаєвича понизили в посаді. Ярослава Болюха звільнили із лав поліції. Хлопці вирішили, що на це не заслуговують і подали позови до суду.

 - Я хочу, щоб дії по формуванню висновку, які здійснювала Нацполіція, визнали незаконним. Говорять про те, що мої дії були неправомірними. Хочу довести, що я був правий. Також хочу, аби скасували наказ Департаменту патрульної поліції, який видали відповідно до цього висновку, - розповідає vsim.ua Ярослав Болюх. – Ніяких фінансових вимог у мене немає. Я не маю на меті отримати зарплатню за вимушений прогул. Моя мета інша. Просто хочу довести, що мої дії були правомірними.

«Медики не поспішали»

На засіданні у Ярослава Болюха представники відповідачів (Національна поліція і Департамент патрульної поліції) запитували про події, які сталися 30 грудня минулого року. Майже про все хлопець уже розповідав й не повідомив практично нічого нового. Більше деталей стало відомо про роботу медиків того дня.

-Після того, як нападник впав, ми почали кликати медиків. Ми не мали права надавати йому першу медичну допомогу, оскільки на місці були біль кваліфіковані служби. Медики не поспішали до нападника. Ми навіть сварилися з ними. Прийшли через кілька хвилин і сказали – Та нічого йому не буде. Правда говорили це з використанням нецензурних слів. Вже згодом вони вийшли із карети «швидкої» і сказали, що чоловік помер, - розповів Ярослав Болюх.

Чи справді так діяли працівники «швидкої» і чому, vsim.ua запитали у завідуючого підстанції Хмельницької міської станції швидкої допомоги Юрія Донюка.

- Посадова інструкція не дозволяла медикам відразу піти до постраждалого. Вони мали пересвідчитися, чи безпечно все. Перед цим лунали постріли. Якщо є якась загроза їхньому життю, а в нападника ще була зброя в руках, то вони не могли туди йти. Поки була небезпека для них, допомогу мали надавати поліцейські. Наприклад, людина впала в каналізаційний, і є рятувальники і «швидка». То не ми маємо діставати людину, а вони мають Наша робота – надання медичної допомоги, - каже Юрій Донюк.

«Дії патрульних були адекватними»

В суботу у Хмельницькому з робочим візитом перебував міністр МВС Арсен Аваков. Під час спілкування із журналістами, він висловив свою думку стосовно дії патрульних під час стрілянини на Тернопільській.

- Наша позиція для патрульних і оперативних служб, щоб вони застосовували зброю лише в крайніх випадках. На мій погляд, в цій ситуації вона була застосована цілком адекватно. Вам потрібно знати, на жаль чи на щастя, такий закон, що розслідування по відношенню до поліцейських не веде поліція чи навіть міністр, на жаль. Його веде прокуратура. Коли ми даємо факт службового розслідування, то направляємо його в прокуратуру і вона приймає рішення. Переконаний, що рівень наших адвокатів буде такий, що рішення буде справедливим, - зазначив Арсен Аваков.

Читайте також: В Хмельницькому збирають підписи на підтримку патрульного, якого судитимуть за вбивство

Розгляд в Хмельницькому окружному адміністративному судді триває. На наступне засідання будуть викликані свідки. Також запланований перегляд відео з місця подій 30 грудня. Можливо, воно і слова свідків дадуть відповіді на всі запитання. Чи задовольнять позови Ярослава Болюха й інших, поки невідомо. Слідкуйте за розвитком подій на vsim.ua. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Мега Хохол

    та правильно зробили... Там не має Чака Норриса и т.д. , який бы зупинив порушника и без  застосування зброї, а так на жать не змогли без неї, бо і їх би поколов там на місці!
  • Сергій Якубенко

    Моя думка - правильно діяли патрульні. Нацполіція заганяється
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up