Місце для фотосесій: репортаж із ботанічного саду ХНУ (ФОТО, ВІДЕО)

Місце для фотосесій: репортаж із ботанічного саду ХНУ (ФОТО, ВІДЕО)
  • У ботанічному саду ХНУ почали розпускатися рослини.

  • Через холодну весну кущі та дерева квітнуть на два тижні пізніше, ніж зазвичай.

  • Побільшало відвідувачів, які хочуть зробити селфі, а роблять збитки.

  • Про потоптані квіти біля “фотозон” та рідкісні рослини, які ростуть в Хмельницькому, читайте в матеріалі.

Ботанічний сад Хмельницького національного університету заснований 2003 року. Тоді висадили перші колекційні рослини: магнолії Кобус, метасеквої гліптостробовидні, горіх ведмежий та різні види сосен. Зараз загальна кількість екземплярів понад двадцять три тисячі.

20 років тому на місці ботанічного саду була водойма, багато будівельного сміття та нерівна поверхня. Тепер ландшафтний дизайн продуманий до найменших деталей.

Відео дня

При вході на територію ХНУ висаджені в рядок магнолії, які квітнуть білим кольором. Вони вже перецвітають, але дещо завчасно. Керівниця ботанічного саду Людмила Казімірова пояснює, що наступного дня після приморозків на пелюстках з’явились коричневі й чорні плями, а згодом вони почали опадати. Загалом через затяжну зиму початок вегетативного періоду в рослин розпочався на два тижні пізніше, ніж зазвичай. Проте для інших дерев і кущів це навпаки допомогло зберегти бруньки від ушкодження приморзками.

- Аномалії погодних умов кліматологи пов’язують з глобальним потеплінням, адже його наслідками є не лише танення льодовиків, але й тривалі дощові, бездощові періоди, пилові бурі, гради, зміщення сезонності. Рослини також реагують на ці зміни. Запізніла вегетація цієї весни, у порівнянні з  іншими обласними центрами, дала, навіть, позитивні результати, зберігши квіткові бруньки від приморозків. Адже у дні приморозків, у Хмельницькому ще не  квітла переважна більшість кісточкових і плодових рослин, а серед декоративних рослин розпочали квітування лише форзиції та магнолії Кобус і Лебнера. У той час у Львові, Ужгороді, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові - ранньоквітучі сакури, магнолії Суланжа, абрикоси, персики постраждали від приморозків. Цьогоріч відбулося зміщення вегетативного процесу десь на два тижні. У нас пізніше зацвіли підсніжники, шафрани, проліски дволисті та рясти, зрештою, усі рослини. Попередніми роками, навпаки, ми спостерігали раптове настання високих температур, - розповідає Людмила Казімірова.

Серед незвичних для Поділля рослин є гінкго дволопатеве, різні види та сорти магнолій, куннінгамія китайська та тюльпанове дерево. Крім того, у колекції саду налічують 102 види рослин, які занесені до міжнародних червоних списків та Червоної книги України. 

- Ботанічний сад може називатися ботанічним садом, коли він має документовану колекцію. В нас вона утворена більше ніж 1500 таксонами (види, культивари, форми, сорти), тобто 1500 різноманітних назв рослин. Серед них є гарна колекція першоцвітів природної флори Хмельниччини. Тому що ми зберігаємо резервну популяцію червонокнижних рослин саме нашого регіону, зокрема Верхнього Побужжя. Це є завданням ботанічного саду. Тому, відповідно до міжнародних документів та рішення Ради ботанічних садів і дендропарків України, саме ми маємо зобов’язання охороняти в умовах культури рідкісні і ті рослини нашого регіону, які зникають, - каже директорка. 

Хеномелес японський
Хеномелес японський

- Найбільша кількість рослин ботанічного саду  походять з інших біогеографічних регіонів світу, тобто є чужоземними. В нас є японський сад чотирьох типів. Зібрана колекція Східно-Азійської флори - клен пальмовидний, хеномелес японський, вістерія китайська, стефанандра Танакі, таволга японська, бруслина крилата, береза даурська - каже керівниця саду. 

- В нас територія відкрита. Частина ботанічного саду належить до зелених насаджень загального користування. На жаль, місцеві жителі, не студенти, як показав карантин, якраз додають нам багато прикрощів. Вони ламають гілки, затоптують клумби заради селфі, нищать наші рослини. Минулого  року зламали дві сакури. Мами й бабусі памперси залишають в кущах. Добре, що з собаками менше стали гуляти, бо ми поставили відповідні заборонні знаки. До речі, власники собак виривають вночі ці таблиці й викидають. Ми побачили такі факти на камерах відеоспостереження. Хоча є і дуже гарні відвідувачі, які потім стають нашими спонсорами, приносять нам рослини, - розповідає керівниця. 

На ділянці, де ростуть тисяча тюльпанів і тисяча нарцисів, відвідувачі повитягували сотню цибулин. Садівниці, які їх закопували у землю, вважають, що це зробили діти. Адже квіти не поцупили, а лише витягнули. Жінки з обуренням розповіли, що найбільше страждають квіти, які посаджені навколо популярних фотозон - магнолій та китайської вишні.

Побачити на власні очі, як квітне ботанічний сад, можна цілодобово, він відчинений без вихідних. Але працівники просять не вигулювати там собак, не смітити та не нищити рослин.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up