На Хмельниччині не зносять пам’ятник Суворову, бо немає пального

На Хмельниччині не зносять пам’ятник Суворову, бо немає пального
Фото зі сторінки у Фейсбук "Декомунізація. Україна"
  • Так повідомляє голова Староушицької тергромади.

Продовжується звільнення Хмельницької області від тоталітарних символів російсько-радянського окупаційного режиму. На Дунаєвеччині демонтували пам’ятники Затонському та Максиму Горькому, в Малиничах зняли серп і молот з фасаду будинку культури, а в Славуті зняли радянський вітраж. Також у Шепетівці хочуть демонтувати пам’ятник Миколі Островському. Ініціюють знесення символів тоталітарного режиму жителі Хмельниччини. До них активно долучається співзасновник проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков. 

Сьогодні, 2 травня, на сторінці проекту у Фейсбук Вадим Поздняков розмістив пост про демонтаж чергового пам’ятника російському полководцю Олександру Суворову. Монумент знаходиться в селі Грушки Староушицької тергромади. В дописі фото пам’ятника та лист від голови селищної ради, в якому той повідомляє що знести споруду в селищі не можуть.

“Цікавий кейс. Голова Староушицької громади на Хмельниччині каже, що не може демонтувати пам'ятник Суворову у селі Грушка, бо нічим заправити техніку”, - зазначено в дописі. 

Відео дня

Так у селищній раді відповіли на запит Вадима Позднякова щодо знесення постаменту. 

“Староушицька селищна рада підтримує ініціативу викорінення з простору України проросійської/комуністичної та іншої символіки. Проте, даний процес потребує певного часу та певних витрат, а саме залучення техніки, що тягне за собою заправку пальним. Враховуючи ситуацію, яка склалася на сьогоднішній день в країні з дефіцитом пального, дані заходи демонтажу пам’ятника Суворову потребують відкладення”, - відповідає на звернення селищний голова Анатолій Тимчук. 

Знести монумент обіцяють щойно стабілізується ситуація з пальним. Тим часом, ініціатор знесення пропонує хмельничанам задонатити на пальне у Стару Ушицю.

“Друзі з Хмельницької області, хто може допомогти вирішити ситуацію, аби цього пам'ятника не було?” - Поздняков. 

Нагадаємо, Олександр Суворов - російський полководець. Був організатором придушень національно-визвольних повстань та депортацій українців, зокрема придушення Коліївщини в Правобережній Україні й повстання Костюшка, а також, у депортації кримських християн до Російської імперії. Всі ці акції відзначалися жорстокістю та мали ознаки геноциду. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up