На Озерній хочуть побудувати торговий центр перед вікнами житлового будинку

На Озерній хочуть побудувати торговий центр перед вікнами житлового будинку
  • Жителі дев'ятиповерхівки на Озерній нарікають на приватних забудовників.
  • Перед їхнім будинком на Панаса Мирного хочуть викорчувати дерева та побудувати торгівельний центр з кафе.
  • Забудовники переконують, що вже переробили дороговартісний проект. Але спільної мови з місцевими жителями знайти не можуть. 

- Я виступаю проти будівництва, - розповідає житель будинку 31 Яків Бондар. – Адже, по-перше, не дотримуватимуться санітарні норми. По-друге, машини заступатимуть проїзд. Вони тільки почали будувати і вже зайняли місце. Не знати ще що саме вони там хочуть будувати. Тільки кажуть, що на картинці намалювали. По-третє, це ж зелена зона. Старші люди і так не мають куди вийти. А коли жара, то хоч на сонечку би посиділи.

Замість двору - магазин 

Мешканці багатоповерхівки по вулиці Панаса Мирного, 31 скаржаться, що територію перед їхнім домом хочуть забудувати. Зараз там знаходиться зелена зона із кількома десятками молодих дерев. Ще тринадцять років тому вони придбали за власний кошт та посадили тут саджанці вишень, горіхів, яблунь. Тепер побоюються, що на цьому місці може «вирости» супермаркет або бар.

Відео дня

Минулого тижня на орендовану ділянку забудовник Євген Павлюк привіз бригаду будівельників. Вони почали робити ямки та вкопувати паркан. Жителі виступили проти майбутнього будівництва. Зчинився галас. Викликали поліцію. 

- У 2014 році міська рада дала дозвіл на оренду цієї трикутної ділянки Євгену Павлюку та Ігорю Загородному, - пояснює домоуправитель 31-го будинку Володимир Міносьян. -  Вони хочуть влаштувати тут стоянку. А мешканці 3, 4 та 5 під’їздів проти цього. Вони не бажають, щоб викиди з вихлопних труб йшли у чиєсь вікно.  

Відстань між будинком та орендованою територією Вистачає відвідувачів "нічників" 

А ще мешканці будинку скаржаться на шум від відвідувачів сусідніх закладів. Постійні крики та гучна музика зі «Шторму», сміття пд «Принципом» лише посилюють їхнє роздратування. Вони переконані, що на місці зеленої зони створять ще один подібний заклад. Адже, за попередньою задумкою, тут планувалося будівництво торгово-сервісного комплексу з кафе, магазином продовольчих та непродовольчих товарів,салоном краси та офісними приміщеннями. 

- Що тут вже тулити сюди? – кричить мешканець квартири № 260 Володимир Вознюк. - Он той «Шторм» і так спати людям не дає! До п’яти ранку тільки крики і різня. І ще друге таке саме сюди втулити? Так хоч кусочок спокою від тої дороги є. Ще покійний Чекман заборонив тут щось робити. Все йде від влади.

"Якщо люди не погодяться, будувати не дамо"

У департаменті архітектури, містобудування та земельних ресурсів пояснюють, що 13 соток землі за адресою Панаса Мирного, 31/1 вважаються об’єктом незавершеного будівництва. У вересні 2014 року на 42 сесії міської ради ділянку надали в оренду на 3 роки громадянам Євгену Павлюку та Ігорю Загородному.

Мали будувати двоповерховий торгівельний центр з кафе. Надали й ескіз проекту. Однак чиновники  зобов’язали їх зустрітися з мешканцями сусіднього будинку та показати проект будівництва, щоб ті погодилися на стаке сусідство. 

- Ми забудовникам пояснили: якщо хочуть там щось будувати, то мають сісти за стіл переговорів із людьми, щоб не було суспільного резонансу, - розповідає директор департаменту Олександр Чорнієвич. -  Щоб ті не обурювалися і не виходили до міської ради з пікетами. Нам же дають не повний проект, а ескіз. Частину дерев вони мають зрізати. Можливо, паркомісця біля будівлі розглядали. Хай людям показують проект і пояснюють, що там не буде забігайлівок. Має домовитися чоловік з людьми. Домовиться, все всіх влаштує, тоді буде подальша розмова. Якщо вони за стіл перемовин не сідають і не розмовляють, тоді про будівництво не може бути й мови. Якщо ж люди будуть мати застереження, навіть після всіх роз’яснень з боку забудовника, то міська рада стоятиме на позиції мешканців. Розглядатися можливість розірвання договору оренди земельної ділянки на користь людей.

«Ми і так пішли на поступки»

Самі ж забудовники переконують, що зустрічалися з мешканцями вже кілька разів. Показували план майбутньої будови та роз’яснювали всі тонкощі. Навіть домовилися із власником «Принципу» про демонтаж цілодобового магазину.

Замість нього планують побудувати двоповерхове приміщення з кількома крамницями на першому та дитячим кафе на другому поверсі. Крім того, пішли на поступки і переробили дороговартісний проект, удвічі зменшивши площу будування. 

- На сьогоднішній день в нас є всі дозвільні документи на початок будівництва, - розповідає один із забудовників Ігор Загородний. – Дотримано всіх норм. Мало того, після діалогу з мешканцями ми, несучи кількатисячні збитки, повністю переробили проект. Зменшили пляму забудови та площу приміщення. Зобов’язалися зробити благоустрій території: облаштувати повноцінну зупинку, зробити освітлення, виділити зелену зону, покласти бруківку для доріжок. В задній частині будинку дерева взагалі ніхто чіпати не буде. Також ми написали гарантійного листа на ім’я міського голови. Просто деякі люди, зокрема бабці, лише кричать, не хочуть дивитися документи і розбиратися в ситуації. А як домовитися з людьми? Дати всім по 100 доларів? А взагалі, коли ми почали ставити паркан, приїхав голова департаменту і каже до тих бабусь: «Беріть сокиру і рубайте паркан». Він не розібрався і не дивився документи.

 "Люди мають бути готові відстоювати свої права"
Андрій Сітніков, адвокат, який спеціалізується на будівельних справах

- В нас існує декларативний принцип отримання дозволу на здійснення будівництва. В даному випадку забудовник діє правомірно, поки не доведено інше. Ситуацію потрібно вирішувати правовим шляхом. З одного боку є забудовник. З іншого має бути суб’єкт перемовин. Мешканці будинку повинні відстоювати свої права в правовому порядку. Для цього їм необхідно зорганізуватися. А якщо створено ОСББ, діяти відповідно до його статуту. Зібрати загальні збори всіх жителів будинку, прийняти рішення, яким  делегувати особу чи кілька осіб для перемовин. Вони будуть мати повноваження діяти від імені всіх. Крім цього, можуть запросити юриста. Обов’язково скласти протокол цих зборів. Про збори повідомити та запросити на зустріч забудовника. Обговорити з ним всі деталі будівництва. Млжна скласти документи (гарантійні листи), що матимуть юридичну силу. На ці збори бажано запросити депутатів та пресу, повідомити поліцію для забезпечення громадського порядку. Така зустріч буде відбуватися в правовому полі і матиме правові наслідки.

Якщо компроміс не знайдено, можна відстоювати свої права в судовому порядку. Подавати позов до адміністративного суду про скасування декларації про початок виконання будівельних робіт та містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, якщо наявні порушення у будівельних нормах та порядку отримання документів. Позитивний досвід подібних справ у Хмельницькому є. Це при умові, що мешканці згодні нести витрати на сплату судового збору, висновків експертиз та інші. Тож, люди мають бути готові боротися, відстоювати свої права.

Також вони можуть звернутися до міської ради з проханням надати ділянку під сквер чи дитячий майданчик. Для цього треба буде зробити землевпорядну документацію та понести витрати. Поки ділянка не входить до їхнього ОСББ, то жителі будинку не мають до неї жодного відношення. Якщо ж мешканці будинку будуть самовільно перешкоджати забудовнику будуватися, то їх можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Ось тут мають збудувати торговий центр

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ivan Gordienko

    Хмельницький стає городом для торгових центрів. Колишні базарники налупили грошей і тепер строяться де тілько можна.
  • Анель Кокош

    Чого не спитали молодь? Я втомився від того місива болота, що у тій "зеленій зоні", від тих гнилих ванючих лавок.

    Сорока Олег reply Анель Кокош

    так выйди убери болото , и поменяй те гнилые лавки на новые .

    Анель Кокош reply Сорока Олег

    Ай бляха, цівот репліки в нікуди - так і будемо жити по совку ще 50 років. Лавка коштує 5000 грн, "прибрати болото" - покласти тротуарну плитку - 150 грн за квадрат з укладкою.

    Я можу засипати будівельним мусором, з дверної рами нові лавки збити - ти про це?

    Люди молодці звичайно, що самі лавки робили, дерева садили.

    Я от дивлюсь, як в новостроях обустраюють, газонною травою застелено, рівненькі хвойні дерева засаджені, але нашо нам це - он який ліс під вікнами, зашебісь.
  • Илья Мельник

    чем то напоминает центр Хмельницкого, тем что хотят построить все в центре....  В Раково можно построить)
  • Наталия Боровщук

    А чому ніхто не хоче побудувати школу  чи дитячий садочой на Озерній ? Для чого там  той торгові ценр?

    Vasa Pavlov reply Наталия Боровщук

    Бабло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up