На Водохреще хмельничан на лід не пустять. У річку стрибатимуть з пірсу

На Водохреще хмельничан на лід не пустять. У річку стрибатимуть з пірсу
  • На велике свято Водохреща прийнято купатись в річці або хоча б просто прийняти ванну, бо за давніми повір'ями вода в цей день має цілющі властивості.  
  • Що слід пам’ятати під час занурення в ополонку, розповіли спеціалісти ДСНС. 

На Водохреще, яке святкується 19 січня, центральне місце займають обряди, пов'язані з водою, і один з них - купання в ополонці.

Традиційно купатися будуть у Південному Бузі. Щоправда, цього року через теплу зиму хмельничани будуть стрибати у воду з пірсу. 
В минулих роках товщина льоду на річці Південний Буг складала 20 – 25 см, а цього року на сьогодні 5 – 7. Масове перебування на річці при такій товщині є вкрай небезпечним.

- Безпечною вважається товщина льоду для однієї людини – 7 сантиметрів, для групи осіб від 10 до 15 сантиметрів. Тому було прийнято рішення органами влади, місцевого самоврядування організовувати місця купання або з берега, або спеціально пристосованих пірсів для того, щоб не навантажувати льодяний покрив і щоб не було нещасних випадків, - каже начальник прес-служби головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Андрій Козак.

На спеціально обладнаних пунктах для купання буде організоване цілодобове чергування аварійних служб від сьогодні з 18:00 до завтра 18:00

Читайте такожВ мерії знову змінили кількість місць для купання на Водохреще

- З досвіду з 12 годин починає йти молодь, занурюватися і вночі йдуть. Тому, як бачте, ми до цього готові. І якщо після 18:00 завтра будуть приходити, ми будемо тут чергувати доти, поки остання людина не прийде, - каже начальник управління з питань надзвичайних ситуацій цивільного захисту населення і охорони праці виконавчого комітету Хмельницької міської ради Дмитро Білоус. 

За його словами на місцях, обладнаних для купання буде торгівля, культурна програма, додатково встановлюватимуться біотуалети та баки для сміття, а в польових наметах буде безкоштовний чай.

Начальник групи водолазно-рятувальних робіт капітан Олександр Кшимінський разом з рятувальники представили журналістам 4 навчальних питання рятування. Два з яких демонструє порятунок за допомогою рятувальника і спеціального обладнання та два, які демонструють самопорятунок. 

Відео дня

Як потрібно готуватися тим, хто планує зануритися у воду 

 Начальник медичної служби ДСНС України у Хмельницькій області Артем Фещин 
- До пірнання в ополонку потрібно готуватися заздалегідь, бажано розпочинати десь за тиждень з розтирання холодним мокрим рушником спочатку руки, ноги і на 2 – 3 день переходити на торс і спину. На 4 – 5 день переходити на такі процедури, як обливання холодною водою. Так само, починаючи з рук, ніг, поки організм адаптується до холодної температури. І потім вже переходити на торс і на спину. Якщо ви адаптувалися до такої процедури, необхідно зважити всі за і проти, чи можна вам взагалі пірнати в ополонку. Забороняється пірнати людям, які мають хронічні серцеві захворювання: ішемічна хвороба серця, стенокардія: хто має захворювання сечостатевої системи, нервової, не можна занурюватися вагітним, оскільки холодна температура може спровокувати викидень. Обов’язково потрібно до такої процедури підходити тверезо в прямому значенні цього слова. Оскільки алкоголь дуже пагубно впливає на серцево-судинну систему, в результаті чого може виникнути напад стенокардії, переохолодження і смерть.

Що необхідно робити перед зануренням людям, які не готувалися

- Перед зануренням слід розтертися сухим рушником, зробити незначні фізичні вправи для покращення циркуляції крові. Після чого можна приступити до пірнання. Час перебування в такій воді не повинно перевищувати 15 – 20 секунд, найкращий час – це 10 секунд. Після того, як ви вийшли з ополонки необхідно розтертися рушником і швидко вдягнутися. Одяг не повинен облягати тіло, взуття і рукавиці не повинні тиснути, щоб не погіршувався кровообіг в тканинах. Взагалі з головою пірнати небезпечно, оскільки під час занурення відбувається спазм судин головного мозку, що може призвести до інсульту, - поділився Артем Фещин.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up