«Президентська» кава у Хмельницькому: кого оштрафували та що буде із Зеленським

«Президентська» кава у Хмельницькому: кого оштрафували та що буде із Зеленським
  • Разом із кількома посадовцями Зеленський випив кави у кафе на Проскурівській.

  • На той момент це було заборонено карантинними обмеженнями.

  • Сьогодні, 19 червня, у Хмельницькому розглядали всі протоколи, складені поліцією на Зеленського та його супутників.

На початку місяця, 3 та 4 червня, Президент України Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку область. Був він і в Хмельницькому. Одним із місць, де побував Зеленський, була кав’ярня на Проскурівській. Туди він прийшов разом із кількома посадовцями, а саме міським головою Олександром Симчишиним, головою ОДА Дмитром Габінетом, головним санітарним лікарем Віктором Ляшком, керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та його першим заступником Сергієм Трофімовим. Там вони всі разом випили кави.

Все б нічого, та от тільки карантинні обмеження на той момент все це забороняли. Зокрема, кафе не мали права приймати відвідувачів у приміщенні, а за столиком можна було розміщувати не більше чотирьох клієнтів. Через все це поліцейські склали на кожного з відвідувачів кафе протоколи за статтею 44-3 КУпАП («Порушення правил щодо карантину людей»). Передбачена законом відповідальність — штраф у щонайменше 17 000 гривень. Протокол склали й на власника кафе.

Сьогодні, 19 червня, у Хмельницькому міськрайонному суді розглянули протоколи на всіх відвідувачів кафе, а також на власника закладу. Справи щодо кожного з них розглядали різні судді. Однак їхні рішення були однаковими, за виключенням справи Зеленського.

Відео дня

Штраф для шести порушників, а саме Симчишина, Габінета, Ляшка, Трофімова, Єрмака та власника кафе, — 17 000 гривень. Рішення можуть бути оскаржені в апеляційній інстанції. Разом зі штрафом потрібно буде сплатити судовий збір — 420,4 гривні. Про це журналістам vsim.ua розповіла прес-секретар міськрайонного суду Наталія Совва.

Дещо іншою була ситуація із Володимиром Зеленським. Суддя Андрій Місінкевич не став призначати штраф. Натомість він тимчасово зупинив розгляд справи та звернувся за роз’ясненням до Верховного Суду. Причина — Володимир Зеленський, згідно з Конституцією, є недоторканним. Тому, на думку судді, не зрозуміло, чи можна в міськрайонному суді призначити йому покарання.

На думку колишнього голови Конституційного суду Станіслава Шевчука, Зеленського таки можна притягнути до адміністративної відповідальності:

— У статті 111 Конституції України вказано, що президента можна притягнути до відповідальності тільки шляхом імпічменту. Спочатку імпічмент, зняття з посади, а відтак вже і притягнення до відповідальності. Але це стосується лише кримінально-карних діянь, а не адміністративних чи цивільних порушень, — сказав Станіслав Шевчук у коментарі для «Громадського».

Згідно з Конституцією, президент дійсно має недоторканість, але це означає, що до нього не можуть застосовуватися запобіжні заходи, зокрема арешти. Повної недоторканності, зокрема й від адміністративної відповідальності, основний закон не передбачає.

Читайте також: ТОП-7 висловлювань Зеленського у Хмельницькому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Александр л

    Я ж казав, суддю на мило!!!
  • Читатель

    А судья Мисинкевич умный, на переатестацию досрочно не хочет)))
  • Инна Мищенко

    Ляшко розізлився і продовжив для всіх карантин
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up