Сміттєпереробний завод у Хмельницькому обіцяють збудувати до 2020 року

Сміттєпереробний завод у Хмельницькому обіцяють збудувати до 2020 року
  • У Хмельницькому знову вирішували, що робити із сміттєзвалищем
  • Планують збудувати підприємство, яке сортуватиме і буде переробляти відходи. 
  • Щоб завод проект був прибутковим, можуть підняти ціну за утилізацію сміття

 

Роками у Хмельницькому думають, як збудувати в місті сміттєпереробний завод. Чиновники шукали інвесторів, їздили по Україні і за кордон, аби перейняти досвід. Минулого року в міській раді таки створили робочу групу, аби вирішити цю проблему і зрушити справу з "мертвої точки". Допомагати хмельничанам згодився волонтер корпусу миру з США Алан Янг. Сьогодні, 21 лютого, представили один з варіантів - що робити з хмельницьким сміттям і коли в місті нарешті з'явиться завод, який перероблятиме відходи. Мер наголосив, варіант поки не остаточний. Але якщо будуть кошти, то до 2020 року у Хмельницькому буде сміттєпереробне підприємство. 

Алан Янг каже, в основному, проект розрахований на те, щоб це було екологічно безпечно, вигідно і в межах закону. Запропонував кілька варіантів, серед яких будівництво сміттєсортувальної лінії, термічна переробка сміття. Волонтер розповідає, що план передбачає видобування звалищного газу з полігону. Зону полігону, яка не використовується, пропонує накрити. Окрім того, передбачається і вироблення електроенергії з біогазу. А тепло використовувати для комерційних теплиць. Загалом девіз ідеї - "не марнувати нічого".

Читайте також: Розрекламована у Хмельницькому сміттєсортувальна лінія не працює. Договір з підприємцем не уклали

Відео дня

За словами Алана, найбільше витрат піде саме на будівництво цього заводу. А це близько 35 мільйонів гривень. Каже, за попередніми розрахунками, підприємство приноситиме дохід у 2,5 мільйони доларів доходів на рік. Плюс йтиме додатковий дохід від «Спецкомунтрансу» - близько мільйона доларів на рік.

Волонтер каже, що для цього, аби проект був прибутковим, потрібно підвищити тарифи за утилізацію відходів. 
Якщо на сьогодні ціна за вивіз і утилізацію складає в сумі 10,5 гривень, то в майбутньому може становити 17 гривень. 

У міській раді говорять, що варіант поки допрацьовується. З бюджету міста планують виділити 5 мільйонів гривень, які підуть на проектно-кошторисну документацію.
 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Мастер Автополив

    Обіцяв пан жупан, а його й слово тепле.
  • Василий

    побачимо. Через 3 роки вже буде інший мер і той буде віддуватись за обіцянки попереднього. А заводу так і не буде
  • Сергій

    9 років тому,я запропонував меру міста збудувати сміттєпереробний завод. Були спонсори з США, але нашим чиновникам було мало грошей в свій карман. Вони тільки і можуть говорити бла бла бла! Поки в свій карман не положать пару міліонів ніщо не здвіниться з місця. Так мені і було сказано. Такими темпами,ми ще століття будемо чекати завод. Бо це шалені гроші на пустому місці. А їх ніхто не віддасть у чужі руки.
  • нашатырь

    Этот дядька еще забыл про загробную жизнь пообещать - мессионер ху...в.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up