Безпритульні собаки Хмельницького: як вирішити проблему?

Безпритульні собаки Хмельницького: як вирішити проблему?
Щодня собак із вулиць Хмельницького забирають на стерилізацію, але проблему це не вирішує. Зграями вони продовжують бігати вулицями міста. Хтось їх жаліє, годує, а хтось – боїться і лупцює. Відкрите питання «мозолять» як волонтери, так і комунальники. Щоправда, кожен по-своєму.

Ще декілька років тому містяни були шоковані випадками  страшного  поводження з безпритульними тваринами. Мешканці скаржились, а волонтери били на сполох. Мовляв, працівники комунального підприємства «Спецкомунтранс» виловлювали та вбивали собак, а тіла викидали на місцеве сміттєзвалище. Попри численні заяви та звернення до міліції та прокуратури, справу не вдалося зрушити з місця - волонтерам із громадської організації захисту тварин «Врятуй життя» забракло доказів.  Чимало питань до комунальників залишилось у захисників тварин і сьогодні.

Без покарання

До міліціонерів нашого міста надходять звернення  про жорстоке поводження з тваринами, однак їх не багато і, як правило, кримінальні справи за цими випадками не відкриваються. 

Відео дня

- Близько півроку тому у нас було сім таких проваджень і всі вони були закриті. Причина - немає доказової бази, - пояснює «ВСІМ» речник відділу поліції Головного управління національної поліції   в Хмельницькій області Катерина Терещенко. – Звісно, якщо приходять мешканці, то ми реєструємо такі звернення. Якщо там дійсно є ознаки кримінального правопорушення, то дані вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань і відкривається кримінальне провадження. 

Скарги до міліції волонтери подавали ще кілька років тому. Однак у відповідь правоохоронці відмовляли у порушенні кримінальної справи за недостатності потрібних доказів

Чому такі справи не розглядаються, правоохоронці пояснити не можуть. Мовляв, питання до слідчих, які ці справи розслідують. У більшості випадків, аби зафіксувати факти жорстокого поводження з тваринами, потрібно чимало доказів, яких завжди бракує. Відповідно, якщо над тваринами і знущаються, то винні залишаються непокараними.

Що відбувається?

Попри усі розмови про важливість вирішення питання і начебто  дії влади у цьому напрямку, особливих змін спостерігати не доводиться. Собаки на вулицях як були, так і залишаються, а соціальні мережі кожного дня поповнюються інформацією про необхідність догляду за чотирилапими, збору коштів для годування чи лікування для друзів наших менших, які живуть на вулиці.

Нині більшість собак на вулицях міста перебувають «під контролем» комунального підприємства «Спецкомунтранс», на базі якого працює спеціальний центр, завданням якого є вилов та стерилізація безпритульних тварин.

Нікого не знайшли 
Волонтерка, яка очолює громадську організацію захисту тварин «Врятуй життя» Олена Голубнича розповідала «ВСІМ», що цієї осені знову почали надходити скарги від людей. Мешканці говорять, що працівники комунального підприємства знищують цуценят.

- Люди кажуть, що працівники приїздять на підприємства нашого міста і забирають цуценят, заспокоюючи тим, що самі відвезуть їх у притулок. Однак у притулку їх немає, - розповідає Олена Голубнича. - Нещодавно ми знайшли два мішки втоплених цуценят, яким було по 2-3 місяці, на Західно-Окружній. Довести, що це зробили працівники цього підприємства, ми не можемо.

Але історія розпочалась ще п’ять років тому. Тоді Олена Голубнича разом з іншими благодійниками намагалась вивести на «чисту воду» колишнього  завідуючого центром поводження з тваринами «Спецкомунтрансу» Андрія Черешню. 

- Ще у 2012-2013 роках в нашому місті фіксували випадки, коли собак жорстоко вбивали. Центр поводження з тваринами очолював Андрій Черешня. Саме в той період стався резонансний випадок, коли вбиту собаку знайшли у центрі міста, - пояснює жінка. - Після того міліція вилучила всі докази та навіть дротик, яким поцілили у тварину. Однак справа досі стоїть на місці, винних не знайшли. 

Сьогодні вже колишній комунальник  якимось чином допомагає волонтеркам у викритті   колишнього роботодавця. Але які саме «козирі» мають на руках, не зізнаються. В кінці жовтня волонтерки подали колективне звернення до прокуратури.  Планують написати ще одну, чергову заяву у міліції.


Стерилізують і повертають на вулицю 
У «Спецкомунтрансі» до постійних нарікань вже звикли. Переконують, що скарги і бунт захисників тварин безпідставні. Уже новий начальник центру поводження з тваринами даного підприємства  взявся роз’яснювати журналістам специфіку своєї роботи. Костянтин Кіча  - так його звати. За його словами, тварин вони не те, що не вбивають, а й виловлювати не мають чим. Про історію із цуценятами та сміттєзвалищем добре знає, проте розповідає про це по-своєму.

- Наші працівники щодня виловлюють на вулицях міста по дві-три собаки, після чого доставляють їх у ветеринарну лікарню, де проводиться стерилізація. Потім тварин відвозять у притулок, де вони два-три тижні перебувають на реабілітації. Коли проходить цей період, собаку вивозять на те місце, звідки її взяли, - пояснює Костянтин Кіча. - Волонтерам повідомляють про те, звідки і коли забирають тварин. Відстрілів у нас немає. Навіть у випадках, коли собака агресивна, ми нічого зробити не можемо. А що стосується цуценят, то претензії повинні бути до директора того підприємства, на території якого вони народились. Чоловік сам порушив всі правила і норми. Адже собака була нестерилізованою, а відтак – незареєстрована. Власник звернувся до нас, щоб ми забрали щенят і собаку. У притулку їм відмовили, бо там зараз епідемія. І він вивіз собаченят на смітник, але вони були живі. 

Волонтери громадської організації звертались і до управління ЖКГ. Комунальники їм повідомили, що "Спецкомунтранс" відповідає лише за вилов та стерилізацію безпритульних тварин

Замкнуте коло

На своє виправдання комунальник розповідає, що проблема дворових псів - критична. Але ця, за його словами, біда існує не тільки у Хмельницькому. Насправді, кращого методу, аніж стерилізація, ще не застосовували. Це досить дієвий спосіб, але довготривалий. У притулку для всіх місця не вистачає, бо то є тимчасова місце для утримання тварин після операції. Крім того, практично щодня хмельничани скаржаться на зграї собак, які атакують їх на вулицях міста.


- Телефон розривається постійно. Люди звертаються з різними проханнями. На тиждень у паперовому вигляді надходить 4-5 скарг. Звісно, якщо є можливість відловити собак, які заважають мешканцям, ми це робимо, - каже директор центру поводження з тваринами. - До прикладу, на Тернопільській виловили собак і вивезли у притулок. Спокій наступив на кілька тижнів. Через 2 тижні їх знову повернули назад. Починається те саме. На жаль, великого притулку, куди можна було б відправити собаку на постійне проживання, у нас немає.

Читайте також: У Хмельницькому притулку здорових собак утримують волонтери, покалічених  роздають іноземцям.

Тему не закрили  

За рік у Хмельницькому  простерилізували близько 2 000 собак. Комунальники для вилову використовують  дві петлі та сітку. Ці предмети важко назвати ефективними, особливо у випадках, коли тварина агресивна. Жаліються на фінансування.
- Наше місто жодних коштів на поновлення знаряддя чи закупівлю сучасних інструментів для вилову не виділяє. Люди ловлять собак фактично голими руками, без спецзасобів, - зауважує Костянтин Кіча. – За нормами, має бути спеціальний захисний костюм, засоби. Але все це коштує дуже дорого.

Люди повинні розуміти, що безпритульні собаки із жовтою кліпсою на вусі – абсолютно безпечні, вони здорові і не агресивні.  


Як зазначають у «Спецкомунтрансі» кожна тварина повинна реєструватись. Тут ведеться спеціальний облік – хто, куди і коли вивозить собак. Якщо хтось захотів забрати чотирилапого з вулиці собі додому, на це необхідно мати дозвіл комунального підприємства. Людина повинна зареєструвати тварину, отримати відповідний документ з даними і номерний жетон. Після цього, маючи документ, особа повністю бере на себе відповідальність за утримання. Це робиться для того, щоб був облік.

Одної стерилізації бездомних тварин замало. Для повного вирішення питання потрібен комплекс заходів, а також кошти.

1. Пункт реєстрації тварин знаходиться у комунальному підприємстві "Спецкомунтранс": Центр поводження з тваринами, вулиця Толстого, 1.

Контактний телефон: 65-14-99 та (067) 380-24-99.

2. Прилаштування, пошук господарів для чотирилапих: громадська організація організація захисту тварин "Врятуй життя". Звертатись за номером: (096) 306-39-91 - Олена Голубнича

3. Притулок-стерилізатор "Добро". Звертатись за телефоном: (067) 760-08-54 - Валентина

Опитування

Як, на ваш думку, можна вирішити проблему з дворовими собаками?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up