Ведмедя Балу із хмельницького зоокутка хочуть перевезти в Карпати

Ведмедя Балу із хмельницького зоокутка хочуть перевезти в Карпати
Колаж vsim.ua
  • Хмельничани та зоозахисники поскаржилися на умови перебування ведмедя Балу в парку імені Чекмана. 

  • Поліція відкрила кримінальне провадження та призначили екологічну експертизу. В Міндовкілля вирішили провести власну перевірку. 

  • А на черговій сесії депутати вирішуватимуть чи перевозити Балу до карпатського заповідника “Синевир”. 

Минулого тижня у Хмельницькому захисники тварин та волонтери поскаржилися на умови проживання ведмедя Балу в зооткутку, який знаходиться в парку імені Чекмана. Клітку, в якій все своє життя живе тварина, називають катівнею, замість води, пишуть, болото.  Тож пропонують перевезти ведмедя в реабілітаційний центр. 

Керівництво парку імені Чекмана вважає умови утримання клишоногого задовільними. Кажуть, Балу нормально виглядає та має гарну шерсть. Детальніше про це читайте у матеріалі Хмельничани називають катівнею життя ведмедя в парку Чекмана: чому та що пропонують

Ситуація набула розголосу та дійшла до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Там за дорученням міністра Руслана Стрільця вирішили перевірити умови проживання бурого в зоокутку. Ми розповідали про це у матеріалі Міндовкілля перевірить умови проживання ведмедя Балу в парку імені Чекмана

Відео дня

Активісти UAnimals звернулись до поліції з приводу неналежного утримання дикої тварини в зоокутку. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 299 ККУ (Жорстоке поводження з тваринами). Нині проводиться розслідування в рамках якого призначена екологічна експертиза. Про це ми теж писали детальніше — Ведмідь, зоокуток, тісний вольєр: у поліції відкрили кримінальне провадження

Врешті, комунальне підприємство «Парки і сквери міста Хмельницького», на утриманні якого знаходиться Балу, надіслало клопотання до міської ради. Вони просять дозволити передати ведмедя із зоокутку до карпатського заповідника. Але аби це сталося, відповідне рішення мають схвалити депутати міськради на найближчій сесії. Відповідний проєкт рішення міськвиконкому оприлюднили сьогодні, 24 серпня. 

— Внести  на розгляд сесії міської ради пропозицію про надання дозволу комунальному підприємству «Парки і сквери міста Хмельницького» на передачу майна комунальної власності, а саме: ведмедя Балу, до Національного природнього парку «Синевир», — йдеться в документі. 

Контроль за виконанням рішення у разі його схвалення мають покласти на заступника міського голови - директора департаменту інфраструктури міста Василя Новачка.

Скрін з сайту Хмельницької міської ради

Зникаючий вид ведмедя

Нагадаємо, національний природний парк «Синевир» вже готовий прийняти ведмедя Балу у свій Центр реабілітації бурих ведмедів. Там зараз проживає 32 особини.

Усього ж в Україні мешкає близько 330 особин ведмедя бурого. Це найбільший зникаючий вид хижака в Україні, додають в Міндовкілля. Раніше проживав у лісовій і частково степовій зоні. Зараз лише у Карпатах. Нагадаємо, що у 2021 році наказом Міндовкілля затверджений План дій щодо збереження ведмедя бурого.

Які, на вашу думку, умови проживання ведмедя Балу в хмельницькому зоокутку і чи варто його перевозити до "Синевиру"?

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Рита Титаренко

    Перевезіть! Будь ласка! Там для ведмедів дуже гарний великий заповідник! Тварина не живе тут, а мучається!
  • Yana Andriyashina

    Це скільки років він страждає в клітці, а ще не вирішили… І чи обов’язково в Синевир? Поруч в Сатанові є заповідник.
  • Vika Radetska

    Були на днях у парку,він дуже сумний,не такий як раніше.
  • Галина Проненко

    Дуже сподіваюсь, що це правда, і що він дійсно потрапить в кращі умови!

keyboard_arrow_up