Від знищення «HIMARS» до прослуховування телефонів: ТОП-7 «воєнних» фейків на Хмельниччині

Від знищення «HIMARS» до прослуховування телефонів: ТОП-7 «воєнних» фейків на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • Нагадаємо про основні фейки останніх шести місяців війни.

  • Дізнавайтеся про найцікавіші з них.

Ще з 2014 року російська пропаганда використовує фейки для виправдання агресії та схилення мешканців окупованих територій на свій бік. Після початку вторгнення 24 лютого цього року пропагандистська машина запрацювала з новою силою.

Частина російських фейків останніх шести місяців стосувалася Хмельниччини або поширювалася серед її мешканців. Журналіст vsim.ua переглянув матеріали сайту та створив ТОП-7 найцікавіших, а разом з тим і найдивніших фейків.

Знищення снарядів до «HIMARS» та «M777» у Богданівцях

Зранку 24 липня після 08:00 на Хмельниччині оголосили повітряну тривогу. Тривала вона трохи більше як годину. Під час неї в області чули вибухи, а пізніше військові повідомили, що спрацювала протиповітряна оборона і всі ракети були збиті.

Відео дня

Згодом російську видання «РИА Новости» повідомило, що в районі селища Богданівці, що поблизу Хмельницького, знищили боєприпаси до установок «HIMARS» та «M777». І навіть виклали коротке відео, де видно пуски ракет з моря. Втім, судячи з освітлення, ці кадри були зняті вночі. Тому навіть з урахування тривалості польоту випущені ракети не могли долетіти до Хмельниччини після восьмої години ранку.

Маячки для артилерії у Хмельницькому

Наприкінці березня у Хмельницькому поширювалося повідомлення, у якому йшлося про знайдені електронні сигнальні маячки. Нібито вони використовуються для наведення вогню артилерії. Це, згідно з текстом повідомлення, з’ясувалося після виклику поліції.

Як виявилося, до поліції дійсно зверталися містяни з приводу знайдених предметів. Правоохоронці повідомили, що ці предмети насправді є використаними піротехнічними засобами.

Вогневі позиції у санаторії та школі Кам’янця-Подільського

18 травня у російських ЗМІ та Telegram-каналах повідомили, що українські військові обладнали вогневі позиції в обласному туберкульозному санаторії та школі-інтернаті №2, що в Кам’янці-Подільському. Також, за «даними» пропагандистів, на території цих закладів розміщені артилерія та реактивні установки залпового вогню. При цьому цивільних нібито тримають у якості «живого щита».

Міський голова Кам’янця-Подільського це повідомлення заперечив. «Жодних засобів вогневого ураження та й будь-яких військових груп там немає! Ця інформація — черговий елемент інформаційної війни», — написав він у своєму Facebook.

Три вагони поранених у Хмельницькому

16 березні в Facebook з’явилося повідомлення про те, що до Хмельницького привезли три вагони поранених військових. Названа й конкретна кількість — 96 бійців. Також було зазначено, що їх розподілили у міську лікарню та військовий госпіталь. Небайдужих хмельничан закликали передати необхідні речі, серед яких були одяг, взуття та білизна. Запропоновано було також надіслати гроші на картку.

Наступного дня, 18 березня, офіцер групи морально-психологічного забезпечення Дмитро Габінет у своєму Facebook написав, що поширена інформація не відповідає дійсності.

З боку Білорусі просунуться ДРГ

Вперше це повідомлення опублікував вінницький сайт «Nа Парижі» 25 травня. У ньому йшлося про те, що о четвертій ранку на територію України просунуться диверсійно-розвідувальні групи для відволікання військ. Також будуть завдаватися ракетні та авіаційні удари по інфраструктурних та військових об’єктах.

При цьому видання посилалося на джерело у Збройних силах України. Також не зазначало дату, коли має початися «наступ». Надалі повідомлення поширювалося у соцмережах та месенджерах. У цих випадках також було зазначено тільки час «наступу» без дати. Таким чином повідомлення мало «вічну» актуальність. Зрештою дійшло воно й до хмельничан, але в дещо зміненому вигляді. До прикладу, джерело було зазначене як «це нам на укр. залізницю прийшло».

Принагідно нагадаємо, що під час оголошення повітряної тривоги варто прямувати до укриття завжди, не зважаючи на будь-які повідомлення. Такі рекомендації дають військові та місцева влада.

Прослуховування телефонів

1 березня з’явилася інформація, що «від завтра» телефони будуть прослуховувати «наші вороги». Про яке саме «завтра» йдеться, у тексті не було зазначено. При цьому повідомлення мало помилки і було схоже на автоматично перекладене з іншої мови, при чому не слов’янської.

Наступного дня голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій заявив, що все це не відповідає дійсності. Разом з тим він закликав не поширювати будь-якої інформації про переміщення військової техніки.

Навчальна тривога під час війни

Особливо багато фейків в Україні поширювалося у перші дні повномасштабного вторгнення. 24 лютого з’явилися повідомлення про те, що цього дня о 13:00 буде навчальна тривога. Публікації ідентичного змісту були розміщені на сайті Яготинської міської ради (Київська область) та сторінці Криничанської ОТГ (Дніпропетровська область) у Facebook. При цьому обидва були опубліковані після 13:00.

Наступного дня таких повідомлень було набагато більше. Різниця була тільки в тому, що датою було вказане 25 лютого. Повідомлення публікували у спільнотах та на сторінках різних міст та громад України. Дійшло це «оповіщення» й до Хмельницького. У Хмельницькій міській раді цю інформацію заперечили та написали, що повідомлення є фейковим.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Кміта

    система обс-одна бабка сказала-завжди користується великим попитом.влада багато давала недоінформації і люди додумували,дофантозововали,а вороги цим користуються. порада-всякий брєд не повторюйте,включайте голову і будьте хоч трохи патріотами і тоді ми все здолаємо.пам"ятаєм-Україна у нас одна і нігде більше ми не потрібні і будемо всі нашу Неньку боронити. Слава Україі!Героям Слава!

keyboard_arrow_up