Викладач ХНУ хотів оскаржити покарання за смертельну ДТП. Що вирішили у Верховному суді

Викладач ХНУ хотів оскаржити покарання за смертельну ДТП. Що вирішили у Верховному суді
  • Валентин Цимбалюк не визнав вини у загибелі двох людей та подав касацію до Верховного суду.
  • Він хотів, щоб там скасували рішення попередніх інстанцій і випустили його на волю.
  • Що вирішив Верховний суд, читайте у нашому матеріалі.

В 2017 році на відрізку траси між Славутою та Шепетівкою сталася жахлива аварія. Автомобіль "Volkswagen Jetta" врізався у вантажівку "DAF". За кермом  "Volkswagen" був викладач ХНУ 58-річний Валентин Цимбалюк. Чоловік набрав пасажирів на «blablacar» та віз їх до Рівного. По дорозі він виїхав на зустрічну смугу руху та зіткнувся з фурою. В результаті ДТП загинуло двоє пасажирів, які були на задньому сидінні. Це - 30-річна Ірина Кобзєва і 32-річний Валерій Харченко. Студент Микола Терещук, який їхав поблизу водія, довгий час перебував у реанімації. Його стан був дуже важким. За життя 21-річного хлопця кілька місяців боролись лікарі.

Суд по справі тривав не один місяць. У ході засідань Валентин Цимбалюк не визнавав свою вину. Він говорив, що його відволікли пасажири, які сиділи ззаду, бо розмовляли по телефону. Слухання неодноразово переносили через те, що зі справи невідомим чином зникали матеріали та, врешті-решт, через півроку після ДТП викладача ХНУ визнали винним. Засудили чоловіка до 8 років позбавлення волі. Крім цього він мав компенсувати чималу суму родичам загиблих. Загальна вартість відшкодування становила 760 тисяч гривень. Безпосередньо студенту Миколі Терещуку викладач мав заплатити 200 тисяч моральної компенсації.

Такий вирок Цимбалюка не влаштував, тому він подав апеляцію. Слухання справи відбулося в червні 2018. Апеляційний суд провину Цимбалюка підтвердив. Термін покарання йому залишили незмінним, а от суму компенсації зменшили до 530 тисяч гривень.

Відео дня

З рішенням другої інстанції викладач ХНУ також не погодився, тому подав касацію до Верховного суду України.

“Винна загибла”

16 травня поточного року касаційну скаргу розглядала колегія суддів у столиці. Засуджений просив скасувати рішення попередніх інстанцій та закрити кримінальне провадження по його справі. Валентин Цимбалюк наголошував на власній невинуватості. В скарзі зазначив, що в ДТП не винний. За його поясненням, аварія сталася через загиблу пасажирку Ірину Кобзєву. Та, нібито, накинулася на чоловіка, вдарила у скроню, він втратив свідомість і виїхав на “зустрічку”.

“Виїзд на зустрічну смугу та подальше зіткнення автомобіля зі сідловим тягачем стався у зв’язку з нападом на нього пасажирки автомобіля, яка вдарила його по скроні і він втратив свідомість”, - йдеться у касаційній скарзі.

Також у скарзі йдеться про те, що судді попередніх інстанцій не належним чином вивчили докази, не дослідили ділянку автодороги та ігнорували докази невинуватості Цимбалюка.

Потерпілі по справі виступили проти відміни рішення попередніх інстанцій.

Що вирішив суд

У судді заслухали обидві сторони справи, вивчили матеріали справи та вирішили залишити рішення попередніх інстанцій в силі.

“Колегія суддів вважає, що призначене Цимбалюку В.М. покарання є справедливим, необхідним і достатнім для його виправлення та попередження ним нових злочинів. Воно відповідає загальним засадам призначення покарання визначеним ст.50, 65 ККУ”, - йдеться в постанові.

Відтак, Валентин Цимбалюк буде у в’язниці протягом 8 років. 2 роки покарання він уже відбув, наразі залишилося ще 6 років ув’язнення. Постанова Верховного суду оскарженню не підлягає.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Максим Кононов

    Невже в нашій державі таки колись буде верховенство права, а винні будуть сидіти. Дай Боже!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up