ВСІМ про кохання: Як одружувались хмельничани

ВСІМ про кохання: Як одружувались  хмельничани
Ще у 60-х роках хмельничан, які реєстрували стосунки, було кілька сотень. З кожним роком кількість шлюбів росте. Сьогодні ж в середньому щороку реєструють стосунки 2 000 пар. Попри забобони, хмельничани йдуть до РАЦСу у високосні роки та все частіше розписуються у будні.

Позичені або ж нашвидкуруч шиті весільні сукні, офіційний розпис при свідках і пам’ятне фото… Колись весілля будь-яких наречених виглядало практично однаково. Йшов час, змінились деякі традиції. Сьогодні молодята можуть спокійно обійтись без гучного святкування. Наречені у джинсах, але не менш щасливі приходять до РАЦСу, реєструють шлюб  і створюють нову сім’ю.  Наприклад, у 1968 році  узаконили свої стосунки лише 399 пар. Вже через рік у стінах РАЦСу розписалось майже втричі більше.

Ще близько п’ятидесяти років тому у Хмельницькому одружувалось лише кілька сотень пар на рік. Місто поступово розширювалось, населення збільшувалось. Молодята ставали на весільний рушник за чіткими традиціями. Сьогодні наречені вступають у шлюб у свята, будні дні, високосний рік, у зрілому та зовсім юному віці.

Урочисті будні

Відео дня

За роки склався стереотип, що весілля слід робити лише у вихідні дні, а гуляти його слід з усілякими урочистостями та пафосом. Щоб і наречена красувалася у білій сукні, свідки і багато гостей. Однак згодом ці звичаї почали змінюватись. Зараз чимало хмельничан реєструють стосунки навіть у будній день.

За словами заступника начальника відділу РАЦСу Тетяни Доброріз, у Хмельницькому багато наречених роблять скромні, але водночас урочисті весілля.

- За останні кілька років урочистих церемоній стало більше. Але це за рахунок того, що люди часто роблять весілля у будній день. А не чекають, як раніше, суботи чи неділі. Це досить невеликі церемонії. Однак все одно пара і гості  йдуть до весільної зали, фотографуються. Зараз дуже часто укладають шлюби саме у будній день. Раніше такого майже не було. Хіба для тих, хто повторно одружувався через вагітність або ж відрядження. Наречені чи не кожен день у нас реєструються. В нас тепер будні стали урочистими, - говорить заступник начальника відділу РАЦСу.

Залишаються на своєму

Наречені самі обирають, з яким прізвищем їм вступати у сімейне життя.  Жінки вже на так часто беруть прізвища свого обранця, рідше поєднують два. Представників сильної статі, які взяли прізвище коханої, взагалі одиниці.

Як розповідають у РАЦСі, є чимало причин, чому пари приймають такі рішення. Кажуть, що подружжя зараз цікавляться і знають сімейне законодавство. В багатьох з них виникають різні обставини. Але є можливість, змінити прізвище вже після самого весілля, подавши заяву до місцевого відділу РАЦСу.

-  Немає тенденції, що обов’язково дружина повинна брати прізвище нареченого, , - пояснює Тетяна Доброріз. - Часто буває, коли він чи вона не готові або ж виникають якісь негайні потреби. До прикладу, навчання, захист наукових робіт, або ж бізнес – коли бренд відомий під її прізвищем. Це може бути й омріяна подорож. Коли пара відмовляється від весільних пишнот, але свої заощадження витрачає на подорож. Тому ми пояснюємо, що подружжя має право після того, як владнають всі свої справи, прийти, подати заяву і змінити прізвище. Це не означає, що наречена не поважає рід нареченого і не хоче взяти його прізвища. Просто люди нормально орієнтуються в законодавстві і використовують свої права в своїх же інтересах.

У минулому році 30 наречених не взяли прізвище чоловіка. Однак зробили це лише згодом. У 2014 році таких випадків було 24, а раніше ще менше.

Перевіряють стосунки

Хоч за кількістю розлучень Україна посідає «топові» місця в Європі. Проте  ця тенденція змінюється в бік зменшення кількості розлучень. Перед тим, як узаконити свої стосунки молоді пари випробовують свої почуття у «цивільному шлюбі».  Тетяна Доброріз каже, що у Хмельницькому спостерігається збільшення кількості шлюбів та зменшення кількості розлучень. Якщо у 2014 році розійшлося 385 пар, то у 2015 – 333. Не витримав випробувань шлюб, у якому пара прожила від 1 до 5 років. На другому місці люди, які понад десять прожили разом. Рідше сім’ї розпадаються на першому році спільного життя, а також в період від 5 до 10 років.

«ВСІМ» порівняла кількість зареєстрованих шлюбів у різні десятиліття. Дізнавайтеся ці цифри у нашій інфографіці:


 

 Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «ВСІМ про кохання». Слідкуйте за оновленнями, щоб бути разом з нами в курсі подій Хмельницького.   

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Дуже цікаві  факти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up