Якщо влада не розбереться із хаотичною забудовою міста, хмельничани вийдуть на майдан

Якщо влада не розбереться із хаотичною забудовою міста, хмельничани вийдуть на майдан
Рада Майдану провела громадське слухання, аби розібратися із масовою забудовою Хмельницького. Запросили хмельничан, які останнім часом все частіше протестують, перекривають дороги та пишуть скарги, аби зелені зони міста не чіпали .

Зібралися активісти, як завжди, у малій залі Будинку рад. Запросили до себе і представників влади – головного архітектора міста Віктора Дунаєвського та заступника міського голови Андрія Капуру. Найбільше турбували активістів будівництва, які ведуться за наступними адресами:

  • Нижня Берегова 2/4б. Забудовник не дотримується необхідних законодавчих вимог і веде зведення запланованої бази відпочинку ближче 100 метрів від річки. Змінено було тут і цільове призначення землі. Спочатку це були землі водного фонду, які за підписом головного архітектора Хмельницького змінено на землі житлової та громадської забудови.
  • Інститутська 6/4 – Згідно генерального плану міста це мала бути паркова зона. Цільове призначення було змінено на сесії міської ради.
  • Прибузька 5/1 – землі рекреаційного призначення, які призначення для будівництва та обслуговування та будівництва об’єктів фізичної культури і спорту. Активісти бояться, що там зведуть більше комерційний центр, ніж спортивний комплекс.
  • Примакова 4/1 – Тут планують звести 96-квартирний будинок. На думку тих же активістів, межі будівництва збільшаться і забере частину парку, який знаходиться поруч.

Найбільше часу приділили розгляду проблеми із будівництвом та знищенням зеленої зони по вулиці Інститутській. Аби привернути увагу, місцеві жителі нещодавно перекривали вулицю Кам’янецьку. Люди бояться, що на місці, де мав бути парк, постане будинок, який стоятиме на схилі і нестиме небезпеку для усіх. Вони жалілися на те, що до їх побажань не прислуховуються і будують що хочуть і де хочуть.Усе це мовчки слухали Віктор Дунаєвський та Андрій Капура. Вислухали і їх позицію. За їх словами, усі будівництва, які ведуться в місті, законні і усі документи у забудовників відповідають дійсності. Такі твердження викликали у одних посмішки. Інші ще більше обурювалися. Найбільше присутні завелися, коли почули слова Дунаєвського, який, на думку активістів, просто «вмиває руки».

- Я уже 4 роки не підписую ніяких проектних документів. Починаючи з 2011 року це відбувається без мене і я відповідальності за це не несу. Переклали її на авторів проектів. – заявив Віктор Дунаєвський, - місто забудоване на 85% і я неодноразово просив депутатів розробити проект із озеленення міста.

Відео дня

Його словам ніхто не повірив, заявивши, що це абсурдно, коли забудова міста ведеться без участі головного архітектора.

Андрій Капура запевнив присутніх у тому, що нормальному контролю за будівництвом у Хмельницькому заважає заборона на будь-які перевірки.

- Поки не відмінять мораторій, який мають на меті ще й подовжити, то буде продовжуватися така вакханалія. Усі органи влади втратили контроль над будівництвом. Міська рада лише може виділити землю чи передати її в оренду. І все. Далі все покладається на Державну архітектурно-будівельну інспекцію, яку ми не контролюємо. Можемо робити до неї звернення від міської ради, - заявив Андрій Капура.

У відповідь на такі заяви представників влади, представники громади пригрозили, що у випадку не наведення порядку із забудовою міста люди перейдуть до більш активних дій, ніж громадські слухання.

- Ми зробимо свій майдан у Хмельницькому. І нам не потрібно буде їхати в Київ до Яценюка. Я так бачу, що нам і тут є з чим розбиратися. Наведіть лад, бо люди рішуче налаштовані і готові діяти. Може так статися, що виборів 25 жовтня не буде. Не буде куди і кого обирати, - заявив голова Ради Майдану Алім Ліщук.

Його думку поділило чимало з присутніх. Головною вимогою активістів є створення містобудівного кадастру. На їх думку, саме він посприяє тому, що весь процес виділення і забудови землі стане простіше контролювати. На даний момент такий  кадастр є лише в столиці України.

Читайте також: Забудовник «кинув» хмельничан, які купили квартири на Гречанах 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    А що сьогодні можуть зробити Капура, Чернилевський, якщо рішення про виділення земельних ділянок під ці будівництва видавалися у 2010-2012 роках, деколи зміна функціонального призначення земель відбувалася просто на засіданнях виконкому. Тепер маємо ось цю вакханалію, яку одними закидами Капурі не зміниш. Допоможуть хіба що акції протесту і суд, який має повідміняти купу попередніх рішень. Але навіть тоді - чи готові хмельничани повернути з бюджету кошти, за які були куплені ці земельні ділянки, за які платилася орендна плата. Лише за земельну ділянку по Прибузькій, 5/1 в бюджет міста уже сплачено 700 тисяч гривень. І це без того, що підприємець, який там будуватиме, матиме право вимагати компенсації усіх затрат. А це ще сума з трьома нулями. Я не буду писати, хто винен у тому, що ці земельні ділянки пішли під забудову. Ми усі забули про колишнього очільника міста, який тихенько собі втік у Верховну Раду. Хоч і він завжди прикриється рішеннями депутатів міської ради чи членів виконкому, які боялися голосувати не так, як скаже міський голова, бо:

    а) втратять роботу (бюджетники, якими легко маніпулювати),

    б) якісь привілеї (частина бізнесменів, які мають замовлення та пільги від міської влади),

    в) керувалися чужими переконаннями та "волею партії" (особливо ті, які купували місце у партійних списках)

    г) узагалі не розуміли, за що голосують і для чого (новенькі у раді, яких легко було обдурити, та й просто випадкові там люди).

    Але таких депутатів обирали, і на превеликий жаль, обиратимуть і надалі...
  • Анонім

    а хто має розібратися? Чернілевський? Капура? це смішно. Люди далекі від проблем.

    Анонім reply Анонім

    Та ж вони розбираюця. Камянецьку напроти першої аптеки де Лукашук роздає гречку забудували. Так погано, так вузько, як в селі. Не вулиця стала, а тропиночка. І нашо це воно так. Так не розбараюця люди в будівництві. Не треба все забудувати, ну нашо.

    Анонім reply Анонім

    А денег заработать? "Шо ви такое говорите:)"
  • Анонім

    Проскурівського підпілля 201/1 - теж щось цікаве відбувається із землею. Дерибанять  хто як може.

    Анонім reply Анонім

    Що означає дерибанять? Люди Ви як стадо необізнаних баранів! Все там нормально з землею та з документацією, а якщо 203 будинок би і мав якісь значні претензії, і забудовник розпочав незаконне будівництво,мешканці могли би вільно подати в суд! А там бачимо що крім істеричного крику дурноватих бабів та мужиків і підкупу сюжетів більше ніяких дій! і по закону там все правильно. Тому робіть висновки!

    Так справді є будівництва незаконні і які заважатимуть,тоді слід бунтувати, а коли це просто забаганки і маніпуляції,то це смішно!
  • Ihor Avramchuk

    То вулицю Примакова перейменували на Староміську чи ні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up