Допомогти дитині та заробити гроші: на Хмельниччині запускають проект “Сімейний патронат”

Допомогти дитині та заробити гроші: на Хмельниччині запускають проект “Сімейний патронат”
  • У Хмельницькому презентували нову соціальну послугу “Патронат над дитиною”.
  • Неблагополучним батькам дадуть можливість виправитися та повернути дитину в родину.
  • Наразі шукають охочих стати патронатними вихователями. Обіцяють офіційне працевлаштування та гідну зарплату.

Сьогодні, 11 грудня, в обласній державній адміністрації презентували проект “Сімейний патронат”. Мова йде про альтернативу дитячим будинкам та інтернатам. Соціальна послуга “Патронат над дитиною” передбачає відкрити додаткові можливості для неблагонадійних сімей. Дитину з такої родини візьмуть на виховання патронатні сім’ї. Протягом трьох місяців у біологічних батьків буде можливість виправитися, якщо ні - дитині підшукають іншу родину або відповідний соціальний заклад для подальшого перебування.

Що таке “патронат”

Патронат над дитиною передбачає тимчасове перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя. Максимальний термін 6 місяців, мінімальний - 3. За цей період “горе-батьки” мають виправитися та забрати дитину у сприятливі умови для її виховання.

Державна ініціатива вже діє у 16 регіонах України. Першість по впровадженню сімейного патронату тримають Черкаська (11 патронатних сімей) та Кіровоградська (10 патронатних сімей) області. Сьогодні перші кроки до реалізації соціальної послуги у Хмельницькому обговорили в ОДА.

Відео дня

Як зазначила Лариса Стрига, менеджер проекту “Сімейний патронат”, головне завдання патронату - зберегти дитині маму і тата.

- Є родини, які через складні життєві обставини не можуть, деякий час опікуватися дитиною, а поміщати її в інтернат - це подвійний стрес. Які б не були батьки, дитина їх все одно любить, ми хочемо дати можливість таким батькам виправитися.

Чому необхідно запровадити “Сімейний патронат” на Хмельниччині

Щороку у Хмельницькій області близько 76 дітей влаштовують до центрів соціально-психологічної реабілітації. За оцінкою Служби у справах дітей Хмельницької ОДА, щороку в середньому 200 дітей набувають статусу “дитини-сироти” або ж “дитини, позбавленої батьківського піклування”.

Станом на 1 грудня 2018 року “статусу” набули 225 дітей. На обліку служб у справах дітей області перебуває 1426 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Щороку до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області надходить інформація щодо 650 сімей з дітьми, в яких є ризик соціального сирітства, та близько 85 сімей, в яких діти цілодобово перебувають у закладах інтернатного типу за заявою батьків.

Підстави вилучення таких діток із сім’ї можуть бути дуже різними, проте, якщо органи опіки вбачають перспективу у “виправленні” сім’ї в недалекому майбутньому, патронатна послуга є ідеальним інструментом для надання такій дитині допомоги. Завдяки патронату діти від 0 і до 18 років, зможуть отримувати реабілітаційні послуги у патронатних сім’ях та, в майбутньому, повернутися до біологічних батьків.

На реалізацію проекту з державного бюджету вже виділили 58,8 мільйона гривень. Поки що реалізовано лише 5 мільйонів. Як зазначає Лариса Стрига, наразі просто катастрофічно невистачає родин, які готові взяти на певний період до себе дитину.

- Патронатному вихователю платять заробітну плату, це його основне місце роботи. Всі інші члени родини мають дати цілковиту згоду та допомагати у вихованні дитини.

Патронатним вихователям гарантують

  • заробітну плату в розмірі 10 тисяч гривень;

  • кошти на виховання дитини: від 3 до 4 тисяч гривень, залежно від віку.

  • комплексну професійну підтримку.

Хто може стати патронатним вихователем

  • громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки), і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;

  • особи, які мають позитивний досвід виховання власних дітей;

  • які мають власне житло;

  • не мають судимості;

  • громадяни, стан здоров’я, яких дозволяє забезпечувати догляд дитини;

  • які не поєднують обов’язків патронатного вихователя з іншою трудовою діяльністю;

  • вміють працювати в команді на рівні зі спеціалістами;

  • які пройшли навчання та отримали довідку та рекомендацію за результатами навчання.

Патронатних вихователів готуватиме спеціально навчений тренер. Їм доведеться відвідати 10 лекцій та тренінг за Програмою підготовки сімей-кандидатів. Термін навчання - 3 місяці.

За детальною інформацією звертайтеся до Хмельницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Адреса: Львівське шосе, 10/1

Телефон: 0382 76 55 58

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег

    Якийсь абсурд, замість того, щоб допомогти цими грішьми справжній мамі, так їх будуть витрачати на мачиху, жах
  • Анонім

    Троянський кінь від пані Левченко
  • Юрій Петрович

    Наш гарант закликає до ратифікації т.зв. Стамбульської конвенції, а пані Левченко, цинічно проігнорувала думку місцевих органів, які представляють інтереси 20 млн. українців. І грошенята швидко на це знайшлися. Таке враження, що за гроші готові продати рідну маму.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up