Перевтілення столітньої вежі в Дубовому: що й коли там планують зробити

Перевтілення столітньої вежі в Дубовому: що й коли там планують зробити
Тут і далі фото Василя Новачка
  • У сусідній Вінниці ця вежа є візитівкою міста.
  • Така ж пам’ятка в Хмельницькому потроху занепадає.
  • Місцева влада стала “чухати голову” й врешті знайшла вихід з ситуації.

Водонапірна вежа в Дубовому має столітню історію. На своєму місці вона красується ще від часів проживання в тій частині міста військових Бєлгородського уланського полку. Ця вежа є першою водогінною спорудою в Проскурові. Колись вона забезпечувала потреби багатьох людей. З часом там зруйнувалася цегла, тож нині зовнішній вигляд конструкції залишає бажати кращого. 

Насправді об’єкт не залишений шансу на нове життя. Прикладом цього є сусіднє місто Вінниця. Там схожу водонапірну вежу перетворили у візитівку і магніт для туристів. Замислилися про перевтілення історичної пам’ятки і в Хмельницькому. Представники місцевої влади вже оглянули об’єкт разом із експертами. Що й коли там планують зробити?

Хочуть облаштувати оглядовий майданчик

Про те, що водонапірну вежу планують реконструювати повідомив начальник управління ЖКГ Хмельницької міської ради Василь Новачок. За його словами, до об’єкта придивлялися вже давно. Врешті за нього запланували взятися наступного року. На вершечку вежі хочуть облаштувати балкон і зробити там оглядовий майданчик. Скільки на це піде коштів з міського бюджету - ще не відомо. Оскільки вартість реставрації визначатимуть в 2021 році. 

Відео дня

Василь Новачок розповідає, що час зіпсував вигляд цієї пам’ятки. І це не дивно. Бо свою історію конструкція почала в 1910 році. Тоді місцеві мешканці відчували особливу потребу в водонапірній вежі. Був час, коли в Проскурові проблема водопостачання була особливо “гострою”. Це питання стосувалося не лише потреби населення в питній воді. А й в інфекційних захворюваннях, що були поширені серед жителів міста.

Пили воду з Південного Бугу й хворіли

Краєзнавець Сергій Єсюнін в своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” пише, що в другій половині 19 століття, населення стало збільшуватися. Тоді в Проскурові з’явилася проблема водопостачання. На той час в місті було встановлено всього кілька криниць, що не могли забезпечити всіх мешканців питною водою. Через це вигадали так звані водовози. 

За допомогою водовозів розвозили воду з Південного Бугу по дворах Проскурова. Щоправда, тоді була чимала конкуренція. Адже ця справа приносила прибуток. 

На початку 20 століття в місті з’явилася інша проблема - спалах інфекційних захворювань. Причиною стало пиття річкової води. Про чергову епідемію кишково-інфекційного захворювання в місті написали в столичній газеті “Петербурзькі відомості”. Тоді цю проблему під особистий контроль взяв подільський губернатор. В результаті - міський голова мусив перевіряти на відповідання вимогам гігієни всі водовозні бочки і звітувати про це керівництву. 

Водонапірну вежу в Дубовому побудували військові

Згодом місцева влада стала обговорювати питання про спорудження водогону. Та на це весь час не вистачало коштів. Саме тому перший централізований водогін збудували військові 35-го Бєлгородського уланського полку, які жили в передмісті Дубове. Було це в 1910 році. Конструкція складалася з двох свердловин, насосної станції та водонапірної вежі. Вона забезпечувала потреби військових, а саме - будинки для офіцерів та їх родин, солдатські казарми, шпиталь та конюшні. 

А міський водогін був побудований пізніше, в 1928 році. Водогінна мережа охоплювала центральну частину міста, частково вулицю Вайсера й була прокладена до військового містечка, що знаходилося за переїздом по вулиці Івана Франка. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Igor Chyniuk

    Башня красивая, но вот смотровая площадка - спорное решение. Такие виды, как открываются с башни - из любой высотки спального района, да и расположение больше ориентировано на жителей Дубово. Не думаю, что кто-то специально будет ездить больше 1 раза.
  • Анатолий Полищук

    Смотровая площадка?..... Вид на город будет перекрывать пятиэтажка, ксожалению.
  • Хуан Матус

    Якщо на парашу в центрі міста пішло близько ляма грн., то не представляю, скільки буде коштувати дана реконструкція.
  • Yuri Vozny

    Так,дуже гарна башта.Завжди на неї задивляюсь.Шикарна кав'ярня з неї може вийти та ,нажаль, це непривабливо та  неприбутково в спальному районі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up