Десять родзинок у мікрорайонах Хмельницького за версією ВСІМ

Десять родзинок у мікрорайонах Хмельницького за версією ВСІМ
  • Офіційного поділу на мікрорайони місто не має.
  • Та всі частини Хмельницького вже давно отримали свої назви.
  • Що особливого є в кожній з них?
  • Зібрали 10 родзинок. 

Хмельницький неофіційно поділений на 10 мікрорайонів: Виставка, Гречани, Дубове, Заготзерно, Книжківці, Лезневе, Озерна, Південно-Західний, Ракове та Ружична. Кожна із цих частин міста майже, як окремий населений пункт зі своєю інфраструктурою. Раніше ми вже аналізували, в якому мікрорайоні вона є найкращою. Детальніше про це читайте тут. 

Чи то Гречани, чи Озерна - всюди знайдеться щось цікавеньке для сусідів з інших мікрорайонів. Ми оглянули частини міста й склали “ТОП” родзинок в кожній із них. До “фішок” ми віднесли не лише пам’ятки архітектури або природу. Включили до рейтингу й інші місця, що стали дещо “унікальними” для хмельничан. Про що йде мова - зможете дізнатися далі. У коментарях додавайте свої версії родзинок. Згодом ми зберемо їх і складемо новий рейтинг від читачів “ВСІМ”. 

Виставка

Дендропарк

Хмельничанин пропонує перейменувати дендропарк “Поділля” : 11:02:2019 - vsim .uaСвою історію мікрорайон Виставка почав 62 роки тому. Почалася вона з невеликого житлового масиву, що мав назву “Поселення Мирне”. Його побудували для службовців 17 дивізії. Згодом дорогу повз нього розширили й заасфальтували. Так і почалася розбудова “Виставки”. Про це у своїх роботах пише краєзнавець Сергій Єсюнін. 

Відео дня

Вже у 1964 році був закладений дендропарк. Його створення відбулося завдяки сільськогосподарській виставці. За однією з версій саме на честь неї мікрорайон отримав свою назву. 

Дендропарк “Поділля” площею понад 30 гектарів у будь-яку пору року приваблює містян. Влітку тут можна насолодитися природою й поласувати морозивом. Або ж влаштувати пікнік на одній з галявинок. А взимку - зануритися в справжню “Буковель”. Йдеться про “Ведмежку” - схили, що за Дендропарком. У холодну пору року це місце стає справжнім ласим шматком для лижників і охочих покататися на санчатах. 

Гречани

Парк Чекмана

Хмельмен, Кармелюк і компанія: в парку Чекмана встановили дерев'яні фігури  : 13:07:2020 - vsim.ua

Частиною міста мікрорайон став більше 70-ти років тому. Відтоді Гречани стали поділяти на Ближні та Дальні. Мікрорайон розбудувався і в результаті став сучасним місцем для життя хмельничан. Територія Гречан починається з парку імені Михайла Чекмана. Вона пролягає вздовж Південного Бугу, залізниці, до естакади вулиці Західно-Окружної та до західної околиці міста.

Місцеві мешканці розповідали нам, що родзинкою їхнього мікрорайону є саме парк Чекмана. Тож ті залюбки систематично ходять туди на прогулянки.

Перші насадження в парку з'явилися в 1947–1948 роках. Спочатку він називався Комсомольським, а згодом був перейменований на честь 50-річчя Жовтня. Вже у 2008 році парк отримав ім’я на честь колишнього міського голови Михайла Чекмана. 

Колись там знаходилася музична естрада, шаховий та читальний павільйон. Також працював танцювальний майданчик. Нині там функціонує зоокуток, є сучасні гойдалки, велодоріжки й квіткові алеї. 

Дубове

Водонапірна вежа

У Хмельницькому водонапірну вежу перетворять на туристичний об'єктСвою історію мікрорайон Дубове розпочинає від колишнього урочища. Знаходилося вона на берегах річки Кудрянки. Поблизу урочища був дубовий гай. За однією з версій - від нього ця частина міста й отримала свою назву.

Справжньою родзинкою в Дубовому є водонапірна вежа. Вона має столітню історію, бо на своєму місці красується ще від часів проживання в тій частині міста військових Бєлгородського уланського полку. Ця вежа є першою водогінною спорудою в Проскурові. Колись вона забезпечувала потреби багатьох людей. З часом там зруйнувалася цегла, тож нині зовнішній вигляд конструкції залишає бажати кращого. 

Привести до ладу вежу обіцяють вже наступного року. У міськраді кажуть, що на її вершечку облаштують балкон і зроблять там оглядовий майданчик. 

Заготзерно

Пивзавод

Що ви знаєте про хмельницьке пиво (ТЕСТ) : 27:02:2021 - vsim.ua

Заготзерно - мікрорайон із присмаком пінного. Варіння пива розпочалося там ще десятки років тому. Тоді один з європейських підприємців розпочав варити пиво у Проскурові. Збудувавши корпуси й встановивши необхідне обладнання, почалася історія пінного напою в житті міста. 

За класичною рецептурою, запозиченою з Європи, стали виготовляти різні сорти пива. На той час їх було всього декілька. Пивзавод і до сьогодні знаходиться на своєму місці, а саме на вулиці Чорновола. 

Книжківці

Аптека

З тортом, піснями та депутатами: у Книжківцях урочисто відкрили аптеку (ФОТО)

Книжківці — це невелика, у порівнянні з усією площею міста, територія. Мікрорайон розташований у південно-східній частині Хмельницького — на південний захід від мікрорайону Ракове та на схід від дачного масиву «Дубове». 

У Книжківцях є магазини, школа, бібліотека та амбулаторія. Особливою цю частиною міста зробила відсутність до 2021 року аптеки. До цього часу це був єдиний мікрорайон міста без даного закладу.  Найближча була розташована поряд із кінцевою тролейбусною зупинкою в мікрорайоні Ракове. За даними карт Google, від крайніх будинків Книжківців до аптеки в Раковому потрібно йти пішки пів години.

Лише взимку цього року в мікрорайоні нарешті відкрили аптеку. Саме тому ми віднесли її до “родзинок”. Відкриття супроводжувалося музикантами, тортом з фігурками у формі лікарських препаратів і перерізанням червоної стрічки. Загалом захід мав характер появи в місті нового торговельного центру чи відкриття більш грандіозного закладу. Як це було, дивіться тут. 

Лезневе

Школа №13

Лезневе — ВікіпедіяЦей мікрорайон, як і Книжківці, раніше був селом. Офіційних документів про точну дату його заснування немає. Краєзнавець Сергій Єсюнін пише, що люди на його території жили із глибокої давнини. Найдавніша писемна згадка про село з'явилася у 1493 році.

Сьогодні мікрорайон розбудовується. З кожним роком там зростають нові багатоповерхівки й з’являються магазини. Втім риси минулого у ньому все ж залишилися. Наприклад - школа №13 на вулиці Профспілковій. Цей освітній заклад є одним із найстаріших у місті, тож є родзинкою мікрорайону. 

У 1901 році в Лезневому була розміщена церковнопарафіяльна школа для хлопчиків і школа грамоти для дівчаток. Згодом побудували церкву, де була 4-річна церковнопарафіяльна школа. 

Після Жовтневого перевороту школа стала неповною середньою семирічною. У 1925 році були видані свідоцтва про її закінчення першим п’яти випускникам. Пізніше силами місцевих мешканців освітній заклад добудували. А в 2002 році школа отримала новий корпус. Закладу присвоїли ім’я колишнього міського голови Михайла Чекмана.

Озерна

Озеро 

Мертва риба на Озерній. Про що кажуть результати аналізів : 01:04:2021 -  vsim.ua

Озерна - ця частина міста вважається наймолодшою у Хмельницькому. Проєкт її забудови розробили 44 роки тому. Сьогодні там знаходиться чимало багатоповерхівок, кафе та інших закладів. 

Родзинкою мікрорайону є озеро, що біля вулиці Залізняка. Чоловіки полюблять тут рибалити, жінки гуляти, а молодь - робити селфі. На водоймі мешкають качки, коли-не-коли прилітають лебеді. Тож місцеві мешканці як ніхто інший полюблять проводити час біля озера. Щоправда, нещодавно там стався інцидент. Хмельничани помітили біля берегів мертвих товстолобів. Детальніше про це читайте тут. У міськраді ще не знайшли точної причини гибелі риби. Невдовзі мають надійти результати чергових аналізів води. Тож слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Південно-Західний

Ботанічний сад

У ботанічному саду ХНУ можна побачити "плаваючі" клумби та їстівні каштани  : 29:09:2016 - vsim.ua

Мікрорайон вважається одним з найбільших в місті. Його розбудова почалася з середини 60-х років на полях із лікарськими рослинами. Тоді тут були прокладені основні вулиці - Тернопільська, Молодіжна та Інститутська. Саме остання вважається “студентським містечком”. Там знаходиться Хмельницький національний університет й гуртожитки. На території навчального закладу розташований справжній райський куточок для хмельничан - ботанічний сад. Він і є родзинкою мікрорайону. 

На території саду зростають квітково-декоративні рослини, дерева та кущі, які використовуються у наукових й навчальних цілях. Очей не відірвати від ботанічного саду навесні. Тож охочих прогулятися там чи сфотографуватися стає в рази більше, ніж в інші пори року. 

Ракове

Гарнізонний будинок офіцерів

Наприкінці 18 століття на березі річки Кудрянка, було мальовниче урочище “Ракове”. Історики припускають, що назва місцевості пов’язана з великою кількістю раків у водоймі. Також мікрорайон відомий своїм військовим містечком та концтабором для військовополонених “Шталаг-355”. 

Протягом 1945-1968 років військове містечко Ракове було домом для 31-ї танкової дивізії. Військовослужбовці заклали парк, в якому і сьогодні відпочивають мешканці мікрорайону. 

В 1967 році в центрі парку було побудовано Будинок культури для військовослужбовців та їхніх сімей. Сьогодні це 15-ий гарнізонний Будинок офіцерів. Нині це місце полюблять всі місцеві. Тут гуляють матусі з візочками, теревенить молодь й пліткують пенсіонери.

Ружична

Свято-Успенський храм

Файл:Хмельницький, Свято-Успенський храм, фото 1.jpg — ВікіпедіяМікрорайон Ружична налічує кілька століть. За час свого існування змінилося там чимало. Колишні маєтки, млин та “наливайку” замінили приватні будинки місцевих жителів. 

У документах існує згадка й про те, що в Ружичній існував дерев’яний Свято-Успенський храм. Ким і коли він був збудований - невідомо. Раніше нам розповідали місцеві мешканці, що у 1831 році церква згоріла, а від неї залишилася дзвіниця. Згодом до неї прибудували приміщення у вигляді звичайного житлового будинку. А в 1992 році Свято-Успенський храм відновили. Він є родзинкою мікрорайону, що має присмак минулого. 

Пишіть в коментарях, які ще родзинки є в мікрорайонах Хмельницького.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач69

    Досить посередньо.
  • Nadiya Bilyk

    А Заріччя,що не було і  немає? Дуже дивний опис мікрорайонів.
  • Oleksandr

    Родзинок виходить нема,якщо коротко)
  • Anatoliy Biryukov

    А центральну частину міста до чого віднесли , до Загот зерно, Гречани, Виставка, Дубово чи може до Озерної?))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі 16:33 Прокурори вимагають позбавити волі посадовицю з Хмельниччини, яка взяла хабар 15:54 Де не буде світла і води у Хмельницькому 8 травня (АДРЕСИ) 15:15 На в’їзді у Кам’янець водій на ВАЗ врізався у відбійник 14:36 Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» захиснику з Хмельниччини (ФОТО) 14:13 З крана тече іржава вода: яка причина і що робити 13:44 Як працюватимуть дитячі садочки влітку у Хмельницькому 13:20 Ціни на кавуни: за скільки продають у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 12:28 На Хмельниччині викрили групу «чорних» лісорубів, — ДБР photo_camera 11:57 Суди зобов'язали «Хмельницькобленерго» безкоштовно підключити електрику переселенці 11:27 Обласна ветлікарня незаконно купувала електровелосипеди у «свого» постачальника, — прокуратура
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up