Алергія на пилок – частіше вмивайтеся і менше гуляйте

Алергія на пилок – частіше вмивайтеся і менше гуляйте
  • Навесні й влітку постійно нежить, сверблять очі й ніс? Трави й дерева, що квітнуть, змушують чхати?
  • Це поліноз – алергія на пилок, який носить сезонний характер.
  • З ним можна боротися – якщо хворобу, набравшись терпіння, правильно лікувати.

Поліноз – це алергічне захворювання, яке виникає через підвищену чутливість до пилку різних рослин і характеризується ураженням дихальних шляхів, кон'юнктиви, шкіри, нервової, травної систем й інших внутрішніх органів.

Загострення полінозу відбувається у весняно–літній період. У період загострення можна тільки позбавитись симптомів, а не першопричини хвороби. А лікувати поліноз необхідно взимку, коли не цвіте жодна рослина. Якщо правильно лікувати поліноз, то протягом трьох-п’яти років можливо досягти повного виліковування хвороби або незначно виражених її симптомів.

Стережіться вільхи й берези

- Поліноз - це сезонне алергічне захворювання, яке проявляється в період цвітіння вітрозапилюваних рослин, – пояснює лікар-алерголог Ольга Воронюк. – Найчастіше, загострення полінозу трапляється в теплу пору року - з квітня до серпня, коли у повітря потрапляє величезна кількість пилку, який утворюється під час цвітіння дерев, чагарників і трав. Вітер розносить пилок на великі відстані. Вплив алергену можна відчути навіть за 200 кілометрів від рослини, яка виділила пилок. При вдиханні він потрапляє на слизові оболонки. Здорова людина не помітить контакту з пилком. Але для людей, схильних до алергії, така зустріч може закінчитися бурхливою алергічною реакцією.

Близько 50 рослин продукують пилок, який може викликати поліноз. Це в основному вітрозапилювані рослини. Вітер розносить пилок на великі відстані від самої рослини. Рослини-алергени – це листяні дерева, злаки і бур`яни. Найбільш алергенні дерева – вільха, ліщина, береза, дуб, ясен. 

З кінця травня до кінця липня активно цвітуть злакові трави: вівсяниця, тимофіївка, мятлик, райграс, лисохвіст, жито. Наприкінці літа цвітуть бур`яни: полин, лобода, кропива, амброзія. Амброзія, до речі, найсильніший алерген серед усіх трав, поширених на Україні.

Від нежиті – до задухи

До сезонних проявів полінозу відносять алергічний риніт, кон'юнктивіт, дерматит, пилкову бронхіальну астму.

- У хворих на поліноз сверблять ніс і очі, вони часто чхають, утруднюється носове дихання, – каже Ольга Воронюк. – Крім того, у них буває свербіж і висипання на шкірі, сухий кашель та навіть напади задухи – прояви бронхіальної астми. Пилок рослин також може викликати загострення атопічного дерматиту, кропив'янку, набряк Квінке.

Ці симптоми зазвичай повторюються впродовж кількох років в один і той же час року і можуть тривати від двох тижнів до п’яти місяців.

- На підставі скарг хворого, які збігаються з календарем цвітіння рослин, алерголог попередньо діагностує поліноз, – пояснює Ольга Воронюк. – Підтвердити або спростувати діагноз можна на підставі діагностичних шкірних проб, які проводять не у сезон цвітіння рослин, а також на підставі визначення у сироватці крові специфічного імуноглобуліну Е. Останній метод обстеження можна проводити незалежно від періоду хвороби.

Пилку у повітрі найбільше зранку, в суху вітряну погоду. Перед грозами концентрація може збільшуватися у дванадцять разів. Це пов'язано з тим, що пориви вітру знову піднімають з землі пилкові зерна, які випали раніше. Після дощу пилок прибивається краплями води. У таку погоду хворі на поліноз дихають легше.

Частіше вмиватися і мити підлогу

Пилок проникає до будинку через вікна і стає компонентом домашнього пилу. Тому алергікам потрібно бути акуратними з провітрюванням приміщень.

У період цвітіння бажано дотримуватися дієти, яка виключає перехресно-реагуючі алергени, а також виключити косметику на травах і фітотерапію.

- Потурбуйтеся про те, щоб ваш щоденний раціон містив достатню кількість вітаміну, –радить лікар. – Справжнім винуватцем алергії являється гістамін, який у хворих алергією виділяється в надлишку. Вітамін С здатний зв'язати надлишок гістаміну і перетворити його в нешкідливу кислоту. Вітаміну С багато у смородині, ківі, апельсинах, лимонах, помідорах.

Допомогти запобігти загостренню полінозу може кліматотерапія. На період цвітіння можна поїхати у відпустку в іншу кліматичну зону. Якщо виїхати не виходить, то на час цвітіння намагайтеся рідше бувати на вулиці, особливо в гарну погоду, частіше вмиватися, не ходити вдома у вуличному одязі, проводити щоденне вологе прибирання у спальні, використовувати очищувачі повітря, не тримати вдома букетів з сухоцвітів.

Якщо все-таки необхідно виходити на вулицю, одягайте сонцезахисні окуляри, а після повернення додому промийте водою ніс і очі.

Для профілактики полінозу варто провести корекцію функції підшлункової залози, мікрофлори кишечника, особливо після антибіотикотерапії, періодично проводити очищення організму від глистів та зміцнювати імунітет.

Відео дня

Лікуємося ближче до зими

- Починати лікування полінозу потрібно лише після закінчення періоду загострення хвороби, тобто у кінці листопаду – на початку грудня, коли нічого не цвіте, – говорить Ольга Воронюк. – Медикаментозне лікування, тобто прийом антигістамінних препаратів, спреїв у ніс, крапель у очі проводять протягом періоду цвітіння рослин. Ці препарати знімають лише симптоми хвороби, а не лікують її. Крім того, всі ці ліки мають депресивний вплив на імунну систему.


Займатися самолікуванням лікарі не радять. З кожним сезоном цвітіння напади алергії стають триваліші і протікають важче. За відсутності лікування алергічний риніт може ускладнитися бронхіальною астмою.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up