“Ми вже важимо 650 грамів”: крихітній Олесі потрібна допомога хмельничан

“Ми вже важимо 650 грамів”: крихітній Олесі потрібна допомога хмельничан
  • У міському перинатальному центрі виходжують недоношене немовля.
  • Дівчинці необхідна допомога на довготривалий процес реабілітації.
  • Батьки просять підтримки у небайдужих хмельничан.

У Хмельницькому міському перинатальному центрі виходжують крихітну хмельничанку. Дівчинка з’явилася на світ 10 лютого з вагою 540 грамів та зростом - 27 сантиметрів. Немовля знаходиться у відділенні інтенсивної терапії в кювезі. Дівчинка самостійно дихає та потроху набирає вагу. Наразі її маса тіла складає 650 грамів.

Лікарі говорять, що попереду у Олесі довгий та дороговартісний період реабілітації. Батьки дівчинки звернулися до кількох благодійних фондів та просять допомоги у небайдужих хмельничан.

Олеся довгоочікуване немовля

Понад два тижні крихітна Олеся Мандзій перебуває у відділенні інтенсивної терапії Хмельницького міського перинатального центру. Дівчинка з’явилася на світ передчасно. Олеся довгоочікувана дитина, це перше немовля в родині Мандзій, на яке чекали з особливим трепетом. Мама Лілія згадує, що до 5-го місяця вагітності жодних проблем із виношуванням дівчинки не було, проте згодом у жінки почалися різкі коливання тиску - це спровокувало передчасні пологи.

Відео дня

  • Коли почався підніматися тиск мені говорили, що є ризик передчасних пологів, але ми сподівалися на краще. Приймали купу препаратів, але навіть не думали, що все так рано вийде. Вночі забрала швидка і відразу прокесерили. Мама моя з чоловіком чекали у холі, дуже хвилювалися за нас обох. Перші години це звісно був шок, але зараз ми вже відійшли, стараємося нічого поганого не думати, налаштовуємо себе на позитив, - розповідає Лілія Мандзій. 

Дівчинка потроху набирає вагу

Олеся досі знаходиться в кювезі. Мама говорить, що дівчинка може дихати самостійно. Під час зважування та годування її відключають від апарату штучної вентиляції легень і вона певний час вдихає повітря власними легенями.

  • Ми вже важимо 650 грамів, їмо достатньо. В день десь по 20 грам набирає зараз. Нам вистачає однієї баночки харчування на день. Медикаменти вже потрібні рідше, але дорожчі. Ми поступово йдемо на поліпшення, - радіє мама дівчинки.

При народженні у дівчинки не могли самостійно розкритися легені, тому лікарі ввели їй дороговартісний препарат, який допоміг дівчинці вдихнути повітря самостійно. Наразі в Олесі не має жодних відхилень у розвитку. Головна проблема дівчинка - це недостатня вага. Всі внутрішні органи, за словами мами, працюють відповідно до маси тіла.

  • У нас всі органи в нормі, просто ми дорозвиваємо їх, набираємо вагу. Вона дуже крихітна тому їй потрібна медикаментозна допомога, - говорить Лілія.

Процес годування контролює мама

Харчування для дівчинки потрібне особливе. У звичайній аптеці його не придбаєш. Мама Олесі говорить, що замовляють потрібну суміш лікарі.

  • Ми купуємо харчування тут у відділенні. Жодна аптека не береться завозити харчування для таких маленьких діток. А якщо замовляти, то лише упаковкою  24 баночки. Там малий термін придатності, ми не знаємо, може нас переведуть на інше харчування. Тому все лише через реанімацію, - зазначає жінка.

Лілія кожні три години біля Олесі. Жінка говорить, що спостерігає за процесом годування та потроху вчиться робити це самостійно.

  • Я ще сама не пробувала годувати через зонд, лише спостерігаю, як це роблять медсестри. З 7-ї ранку і до 19-ї вечора я там. Кожні 3 години годують, а дивлюся віддалік, вчуся, може скоро ми підростемо і вже годуватиму сама, - сподівається молода матуся.

Олеся маму впізнає одразу

Дівчинка вже почала впізнавати маму. Лілія говорить, що донечка реагує на її голос бурхливо. Починає махати ручками і ніжками та повертається в її бік.

  • Вона відразу чує, що прийшла саме я. Пальчиками рухає, ніжками. Знімає всі датчики та памперс із себе. Також реагує на бабусю та тата. Відчуває, що ми поруч, що любимо її, - каже Лілія.

На дівчинку чекає довга реабілітація

За словами лікаря неонатолога Вікторії Терещук, процес виходжування дівчинки буде доволі довгим та дороговартісним. Наразі в Олесі є практично все необхідне, допомогли з медикаментами благодійні фонди та просто небайдужі хмельничани.

  • Ми економимо де можемо, і стараємося виходити з положення. Батьки шукають кошти. Вони співпрацюють із фондами. Зараз цій дитинці не так багато й треба. Флакон медикаментів іде на 5-10 днів. А ось надалі на дівчинку чекає складний процес реабілітації. Це дуже затратні діти в процесі виходжування, - розповідає лікар Вікторія Терещук.

Кожного дня лікарі роблять призначення для Олесі. Зі списком ліків родичі дівчинки рушають по аптеках та купують все необхідне. Лілія розповідає, що іноді доводиться шукати медикаменти за межами міста. Препарати для реабілітації дівчинки коштують дорого. Перший час батьки Олесі справлялися самостійно. Наразі рідні просять допомоги небайдужих хмельничан.

  • Ми колись читали, що люди звертаються до цієї благодійної організації і вирішили теж спробувати.які залюбки взялися нам допомагати: перераховують кошти або самі купують ліки та необхідні препарати і передають для нашої дівчинки у відділення, - говорить мама Олесі.

Як допомогти родині Мандзій

Допомогти маленькій Олесі можна перерахувавши кошти на картку ПриватБанку, яка належить її тату Мандзій Володимиру Сергійовичу:

  • 5168 7573 9499 1782

Інформацію про стан дівчинки та долю перерахованих коштів можна дізнатися за телефонами:

  • 0973021335 - мама дівчинки Мандзій Лілія
  • 0680317385 - тато дівчинки Мандзій Володимир

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Алена Свидерская

    !!!
  • Інга Богдан-Ринда

    Просимо усіх долучитись до допомоги Олесі. Громадська Ініціатива «Добрі люди» долучилася до допомоги дівчинці та її батькам. Дуже потрібні кошти для придбання ліків, засобів медичного призначення, підгузники хагіс №0, паперові рушники, вологі серветки нейтральні, рукавиці медичні без тальку S, рідке мило нейтральне.
  • Катя Бачинська

    Яка допомога потрібна

    Alina Niskevich reply Катя Бачинська

    Катя Бачинська статтю читали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up