Спалах кишкової інфекції у Хмельницькому: нові деталі

Спалах кишкової інфекції у Хмельницькому: нові деталі
Ілюстративне зображення
  • Занедужали відвідувачі місцевого бару «BarSo’ok», які відвідували його ввечері 23 лютого.

  • Що відомо на цей момент, розповіли у Центрі контролю та профілактики хвороб.

У Хмельницькому стався спалах кишкової інфекції. Про це стало відомо у понеділок, 24 лютого. Осередком був караоке-бар «BarSo’ok» на Старокостянтинівському шосе. Нині більшість хворих все ще перебувають на стаціонарному лікуванні. Сьогодні, 28 лютого, генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич провів брифінг, де розповів деталі про те, що сталося.

За його словами, хворі були у барі протягом 19-23 годин 23 лютого. Це були люди середнього віку у різних компаніях. Вони їли різні страви, зокрема, салат «Цезар», салат з креветками, курячі крильця та піцу.

Перша людина захворіла 24 лютого, а перше екстрене повідомлення надійшло фахівцям центру 26 лютого о 08:25. До 14:00 того ж дня таких повідомлень було вже 11. Люди скаржилися на підвищення температури до 39 градусів і вище, багаторазові блювоту й діарею та слабкість.

Відео дня

Станом на 09:00 сьогодні, 28 лютого, зафіксовано 13 випадків кишкової інфекції в межах цього спалаху:

Люди, що лікуються стаціонарно, перебувають у стані середньої тяжкості, а ті, що лікуються амбулаторно, переносять хворобу легко.

Попередній діагноз, який мають усі хворі, — гострий гастроентероколіт та харчова токсикоінфекція. Центр контролю та Держпродспоживслужба відібрали проби та паралельно проводять їхню. перевірку. Зокрема, взяті зразки продуктів, води, довкілля, а також аналізи 11 працівників бару. Результати очікуються протягом п’яти днів, тобто до 1 березня. Тоді й можна буде говорити про причину спалаху. Заклад тим часом не працює — Держпродспоживслужба постановила закрити його на 10 днів.

Додамо, у двох хворих, які перебувають у Хмельницькій інфекційній лікарні, виявили сальмонельоз. Про це «Суспільному» розповіла директор закладу Оксана Піддубна. Видання також повідомило, що у барі виявили порушення, після усунення яких Держпродспоживслужба дасть дозвіл на продовження роботи.

Нагадаємо, що подібний випадок масового отруєння стався у Хмельницькому у вересні 2021 року. Тоді захворіли щонайменше 92 учнів НВО №1 (зараз — початкова школа №2). Серед симптомів хвороби були багаторазова блювота та підвищення температури. Більшість дітей лікувалися вдома, для 14 знадобилася госпіталізація. Попереднім діагнозом були гострий гастроентероколіт та харчова токсикоінфекція. Причиною спалаху було інфікування працівників їдальні золотистим стафілококом. Вони й перенесли інфекцію на сировину та готову їжу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віталій Українець

    Проблема в не перевіриних яйцях які потрапили в торгівлю ,а не в закладі!
  • Чуш Малий

    Кого бар?
  • Катерина Мудрик

    Ходіть у Макдональдс, там всі працівники проходять мед огляд і всі продукти харчування під контролем
  • Tereshenko

    Зараз дуже багато хворих людей які до лікарів не звертаються - лікуються самостійно бабусиними рецептами навіть від венеричних хвороб. В багатьох барах книжку санітарну не вимагають у працівників, бо щоб її зробити потрібні гроші на аналізи, а де в безробітного гроші... Велика текучка робітників, місяця три проробив і вже інших набирають і навіть не цікавляться хворий чи ні. Це одне. А ще в деяких барах немає водопроводу, тарілки в одному ведрі в одній воді миють увесь вечір (бо хто там буде без кінця на колонку по воду бігати). А якщо і є водопровод то чи економлять і рук не миють після туалету, чи культура така що не привчені мити руки бо вдома економлять і не миють, то й на роботі не миють. А ще продукти харчування в бар через економію беруть сумнівної якості просрочку. Ось вам і хвороби.

keyboard_arrow_up